Когато природата се приготвя за заслужена почивка, нас често ни наляга едно такова меланхолично чувство, наподобяващо края на нещо красиво и дълго чакано, нещо, което не сме готови да пуснем. А трябва...

Денят намалява осезаемо, сутрините са студени, цветовете са покрити със скреж, спуснатата мъгла напомня за края на един спектакъл, но защо не го погледнем от друг ъгъл? Дали това не е началото на нов?

Хайде да променим гледната точка – изобилие от работа в градината, подготовки и вкусни зимнини, вина и ракии, весели компании, домашен уют, все повече празници и поводи за купони до малките часове на нощта. Как ви звучи?

Обикновено градинарките обичат да съчетават задачите, както се казва „полезното с приятното", да вършат 2-3 и повече дейности едновременно. Та, в този дух, време е да подготвим цветните лехи, балкона и цветята в дома за заслужена почивка, но преди това (или едновременно), нека украсим меланхоличния сезон с ярки цветове.

Спасяваме или изоставяме? 

Българите сме свикнали да прибираме мушкатата през есента, дори ако се налага да натикаме сандъчетата под спалнята, в случай, че няма място другаде. Въпросът е заслужава ли си цялото усилие или е по-добре да почистим съдовете, терасата... Напролет с нови сили доста по-лесно и бързо ще поставим новото начало на разкошния балкон. Той ще бъде подмладен и различен, идеален да ни завижда целият блок.

Ако тази теория не ви допада, време е за рокади. На мястото на мушката, обички, лантани, дипладении, цитруси, зокуми и други неустойчиви на студ растения идват есенните красавици - хризантемите, астрите, ериките, калуните, храстчета с червени плодчета, тикви и други.

Първите отиват да зимуват, всеки според нуждите си. Не чакайте много, много защото сланите вече са факт. Най-чувствителните може да пострадат.

Снимка: 4-2
4-3

Леден дъх и студени сутрини 

Знаем, че най-студено е на зазоряване. Това е и моментът, който ще ви подскаже дали въпросните рокади трябва да започнат. Ако температурите се задържат трайно под 5-10 градуса, запретвайте ръкави и защитете цветята си от ледения дъх на сланите.

От почвата трябва да се извадят всички луковици и грудки, които доскоро украсяваха откритите пространства – далии, гладиоли, канни, агапантуси и други.

Скоро ще се сбогуваме с едногодишните цветя. Тагетеси, цинии, циганчета, бегонии, петунии и всички останали герои от лятото ще загинат. След това е време за чистка. Всички растителни остатъци се отстраняват, почвата се обработва, обогатява се, ако е необходимо и се оставя на стихиите.

За догодина си направете план, в който дори да използвате същите видове цветя, те ще бъдат на различно място. Карта на градината и лехите ще бъде от голяма полза.

Творете заедно с есента! 

Цветята винаги подобряват настроението, ето защо препоръчваме да си направите кътче с есенни красавици, да го украсите подобаващо с подходящи акценти и задължително да го осветите добре. Може да изберете входната врата, ъгълче от алеята, част от балкона..., няма значение. Просто си аранжирайте кът, който ви усмихва.

Есенни листа, цветни клонки, слама, плодчета, панделки, венци – има огромен избор и възможности. Творете с децата, със съседите, с приятелите. Дръжте ръцете си заети, за да е чист ума ви.