Началото на октомври е времето, в което вече трябва да се оберат и последните гроздове от реколтата. Правят изключение само някои нови и много късни сортове.

В началото на есента е важно, ако в някои райони дълго време са липсвали валежи, лозите да се полеят правилно, защото тяхната голяма и дълбока коренова система се нуждае от влага до падането на първата слана. Поливането, ако се налага, се прави в радиус около 50-60 сантиметра.

Есенната резитба е важна за лозовите растения, след тяхното обилно плододаване. Тези стопани, които редовно я правят през този есенен период, трябва да знаят, че тя трябва да се извърши преди температурата да падне под -3°C.

Първо се премахват счупените и изсъхнали пръчки на плододалите леторасли. Това ще гарантира правилно хранене през зимата и укрепване на лозата през пролетта.

Важно е да се закрепят пръчките добре и да се завържат към конструкцията, но не прекалено стегнато.

Това ще помогне на следващата предзимна операция, когато в студени райони се свалят към земната повърхност и се покриват, с цел да бъдат предпазени от големите студове.

Някои стопани ги покриват с дебело платно, или с дъски, или смърчови клони, за да им гарантират топло легло за зимата.

Внимание!

За младите лозички положението е малко по-различно. Още в началото на месец октомври те трябва да се загребат с рохка пръст в основата на летораслите.

По-нататък, в лошо и кално време, може да не е възможно да направите това сполучливо.

При тях дори не се изчаква края на листопада, и пръчките не се изрязват на чепчета. Така и хранителните вещества от листата се оттичат към корените, а резитбата се оставя изцяло за напролет, след отгребването.

Почистете лозите след като са ви дали своя плод
Почистете лозите след като са ви дали своя плод
Младите лозички се загребват за зимата
Младите лозички се загребват за зимата