През 2024 г. производителите залагат на технологии, обвиване с фолио и влагомери

Инес ЗЛАТАНОВА

Сламопресите се използват в различни индустриални процеси за уплътняване и рециклиране на отпадъчни материали, генерирани по време на производството. Широко е и приложението им в селското стопанство, особено в животновъдните обекти, където се и употребяват произведените бали. През лятото и есента подготовката на балите е основна дейност, заедно с косенето на фуражните култури. Балирането и транспортирането на закрито са последни етапи от процеса на запасяване с фураж за зимата, а сламопресите – една от последните агромашини по веригата на зелената линия, заедно с косачки, сенообръщачи и сеносъбирачи.

Превръщайки фуражите в компактни бали се оптимизира складово пространство, оползотворяват се растителните отпадъци, което

подобрява генерално околната среда и

въздействието на индустрията върху нея

Изборът на подходяща машина трябва да бъде съобразен на първо място с желаните размери и сламена маса за бала, вид – квадратна или кръгла, параметри на иригиращия трактор, спецификите на събираната растителност. Местоположението, инфраструктурата в стопанството и начините на транспортиране също оказват влияние върху способите на работа, правейки някои варианти на балиране по-ефективни от други.

И въпреки че технологията на работа на сламопресите може да изглежда по-бавна в сравнение с друг вид оборудване, нови функции непрекъснато подобряват тяхната ефективност на полето. Една от причините за тази автоматизация е, че засега не са познати алтернативи или иновации, които да изземат функциите на балировачките. Пример за подобрение е повишаването на капацитета на работа на балопресите John Deer с 33%, т.е.

80 бали на ден повече

от предходните „мега широки" преси от серията M spec. Друга опция при балопресите с голям капацитет е предварително нарязващо острие, в помощ на фермерите, които смилат сеното си след балиране. Тази функция автоматично нарязва сеното до желаните размери, елиминирайки необходимостта от повторно смилане. Софтуерните инструменти за събиране на данни и прогнозен мониторинг също допринасят ефективността и представянето на работещите в стопанството оператор и машина. Моделите на John Deere от август тази година разполагат с технология за документиране, която добавя логистични данни (анализиране на влага в балата, добив от поле, сравнение по години и т.н.) за вземането на по-информирани производствени решения.

През януари 2024 г. New Holland стартира Autonomous Bailing Technology - нова технология, IntelliSense Bale Automation, която трансформира начина, по който клиентите и операторите подхождат към квадратното балиране на едро, като предоставя автоматизирано решение за фермерите. Новата система е съвместима с трактори ISOBUS от клас 3 и моделна година 2022-2023.

Сламопресите за кръгли бали на Vicon могат да се похвалят с

множество подобрения за сезон 2024 г.,

включително управление на тракторното приспособление (TIM), сензор за влага и възможност за връзване на балата с помощта на фолио, вместо обвиване с мрежа и сезал. TIM отскоро се предлага при модел FixBale 500 с фиксирана камера и балопресите с променлива камера от серия RV5200 Plus, като ISOBUS решение, което позволява на приспособлението да контролира определени функции на трактора, когато се използва с всеки готов за TIM трактор.

Чрез ISOBUS свързаност, технологията позволява на пресата автоматично да извършва повтарящи се процеси и да управлява няколко ключови функции на трактора, за да подобри оперативната ефективност. Те включват предварително програмиран процент на забавяне на трактора за спиране на балирането и поставяне на мрежа, заедно с отваряне и затваряне на задната врата на пресата след завързване на балата. Вграденият

инклинометър предотвратява

опасното изхвърляне на бали

при по-стръмни наклони. От гледна точка на безопасността, процесът TIM изисква потвърждение от оператора, за да възобнови процеса на балиране. Използва предварително програмирана скорост на ускорение, за да достигне автоматично желаната скорост на движение предвид обема на културата, която се балира. Чрез автоматизиране на много от повтарящите се задачи, свързани с рулонното балиране, технологията е в състояние да намали умората на оператора, като същевременно допринася за общо повишаване на ефективността.

Връзването с фолио вече е опция за модела FixBale 500, благодарение на набор от модификации, приложени към механизма за впръскване на мрежа PowerBind. Те включват преработена спирачна система и допълнителни ролки, които адаптират различните характеристики на фолиото в сравнение с мрежата. Хидравлично управляваните инструменти за опаковане с фолио събират материала така, че да подпомогнат началото и края на връзването. Възможността за работа с широк диапазон от съотношения на предварително разтягане и ширина на ролката до 1300 мм осигурява допълнителна оперативна гъвкавост.

Балопресите от серията RV5200 Plus могат да бъдат оборудвани също с Techno-Pack, който добавя измерване на влажността на културата към гамата със сензорна плоча, монтирана в долната част на основната камера за бали. Имат двойка електроди, които пропускат електрически ток през входящата култура. Тези данни се използват за изчисляване на процента на влага в балата,

показвайки съдържанието 

на влага в реално време

и е в състояние да открие нива на влага до около 50%.

Европейският агрогигант Massey Ferguson също актуализира своята серия балопреси за кръгли бали (RB) за 2024 г., за да включи по-бърза задна врата, обвиване с фолио на балопресите Protec с променлива камера и нови опции за зареждане на ролки с мрежа или фолио върху балопресата. От тази година функцията за автоматичен заден капак, интегрираната система за претегляне на бали и влагомерът HayBoss могат да бъдат поръчвани индивидуално за нови машини,

без изискване конкретна опция да е

част от по-голям пакет спецификации

Новата високоскоростна задна врата увеличава производителността с до 6%, което позволява да се произвеждат допълнителни четири бали на час. Той е включен като стандартен във всички модели Xtra и Protec, като помага за подобряване на производителността на балопресата.

Балопресите RB V Protec на MF вече могат да бъдат оборудвани с връзване с фолио, което следва опцията при моделите Protec с фиксирана камера от миналата година. Машините са стандартно оборудвани със системата за бързо презареждане, която позволява три ролки да бъдат позиционирани върху въртяща се рама близо до зоната за увиване. Когато една ролка приключи, операторът завърта рамата отстрани на машината, за да използва следващата пълна ролка, без да е необходимо да повдига нова ролка на място. Това означава, че смяната може да отнеме минути, което помага да се увеличи производителността на балопресата, като трите ролки стигат на повечето потребители за цял ден балиране. Ползвателите на системата за бързо презареждане, могат да съхраняват две ролки фолио и една резервна, в зависимост от изискванията на стопанството.

Системата Easy Load на MF, Comfort Load и новото Eco Load са опции за зареждане на ролки върху балопресата. Comfort Load използва плъзгаща се плоскост за повдигане на ролки и представянето им в системата за бързо презареждане под правилния ъгъл, което също помага за предотвратяване на повреда. Eco Load позволява на потребителите ръчно да повдигат фолиото до зоната за подвързване, без да използват плоскостта.

Сгъваеми водещи колела за ръчна или хидравлична настройка улесняват превключването между транспортен и работен режим на прикачната машина. В кабината нов терминал Bale Control Pro заменя E-Link Pro. Новото устройство работи през терминал MF Fieldstar 5 и предоставя на операторите дисплей с по-висока разделителна способност, заедно с повишена функционалност.

Търсят се компактни балопреси

и съвременни технологии

Пазарът на балопреси е оценен на 5,8 милиарда щатски долара през 2023 г. и се очаква

да нарасне с годишен темп

от 4,8% между 2024 и 2032 г.,

по данни на Global Market Insights. Селскостопанският сектор представлява значителна част от индустрията на балопресите, т.е. глобалното нарастване на населението изисква ефективни практики за посрещане на нуждите от храни и фуражи. Сламопресите са от съществено значение за прибиране и балиране на култури като сено и слама за храна за животни, и производство на биогорива.

Увеличаването на механизацията в селското стопанство, особено в развиващите се икономики, стимулира търсенето на балиращи машини, тъй като фермерите се стремят да подобрят производителността и да намалят разходите за труд. Едно от основните предизвикателства за бъдещите купувачи е значителната предварителна инвестиция.

Капиталовите разходи могат да

възпрат по-малките предприятия

от инвестиране в балопреси, ограничавайки навлизането на пазара и потенциалните продажби. Сламопресите изискват редовна поддръжка, за да се осигури оптимална производителност и дълъг живот. Разходите за поддръжка, включително ремонти, резервни части и обслужване, могат да се увеличат с времето, особено за по-старо или много използвано оборудване. Освен това оперативните разходи като консумация на енергия и труд могат да повлияят на общите разходи за притежание на балопресите, поставяйки предизвикателства пред бизнеса, който се стреми да минимизира разходите.

Има

нарастващо търсене на компактни

и преносими балопреси,

които предлагат гъвкавост в приложенията за обработка на отпадъци, особено в по-малки съоръжения, магазини за търговия на дребно и отдалечени места. Компактните балиращи машини са проектирани да отговарят на изискванията за ограничено пространство, като същевременно осигуряват ефективни възможности за балиране, което ги прави идеални за предприятия с пространствени ограничения или децентрализирани операции за управление на отпадъците. Технологията Интернет на нещата (IoT) все повече се интегрира в системите за балопреси, позволявайки наблюдение в реално време, диагностика и възможности за предсказуема поддръжка. Сламопресите

с активиран IoT могат да

събират и анализират данни

за производителността на оборудването, оперативната ефективност и нуждите от поддръжка, което позволява на потребителите да оптимизират времето за работа на оборудването, да минимизират времето за престой и да намалят общите оперативни разходи. Функциите за свързване също така улесняват дистанционното наблюдение и контрол на операциите на балопресата, повишавайки удобството и ефективността на потребителите. Все по-често фирмите избират договорености за наемане или лизинг на оборудване за балопреси, вместо директни покупки. Моделите под наем и лизинг предлагат по-голяма гъвкавост, по-ниски първоначални разходи и опростени договорености за поддръжка, което ги прави привлекателни опции за предприятия с променливи обеми отпадъци или бюджетни ограничения. Тази тенденция стимулира растежа на автопаркове под наем и услуги за лизинг на оборудване, предлагани от производителите на балопреси и компаниите за отдаване под наем.

IntelliSense Bale Automation технологията на New Holland
IntelliSense Bale Automation технологията на New Holland
Vicon FixBale 500
Vicon FixBale 500
MF RB V Protec
MF RB V Protec
John Deere балопреса от серия 9000
John Deere балопреса от серия 9000
New Holland Pro-Belt 165
New Holland Pro-Belt 165
New Holland Roll-Belt 450 Utility PLUS
New Holland Roll-Belt 450 Utility PLUS