Демонстрациите на дронове и агророботи ще са една от новостите на 46-ото издание на Международното изложение за селскостопанска и градинска техника

От 6 до 10 ноември 2024 г. в Болоня ще се състои  46-ото издание на Международното изложение за селскостопанска и градинска техника, организирано от FederUnacoma. Изданието за 2024 г. обещава да бъде с рекордна посещаемост и с нов раздел, посветен на демонстрационни тестове на дронове, селскостопански роботи и модерни цифрови системи. Очакват се икономически оператори от цял свят, а в италианските агросектори се обръща голямо внимание на новата система за стимулиране, която ще бъде определена през следващите месеци и която може да даде нов старт на пазара в региони с голямо търсене на механизация като Пулия.

Организационната машина на EIMA 2024 работи на пълни обороти и подготвя запомнящо се издание. Международното изложение за машини и оборудване за земеделие, горско стопанство, животновъдство, биоенергия и озеленяване, което ще се проведе на панаира в Болоня от 6 до 10 ноември, вече има около 1500 резервации за участие и продължава да получава заявки от всички краища на света. Един месец преди откриването на изложението EIMA International вече разпредели почти цялата налична изложбена площ в района BolognaFiere, използвайки покрити павилиони и големи външни пространства за практически демонстрации на механични превозни средства.

„Много широката гама от продукти и присъствието на всички основни марки за агротехника ни карат да очакваме успех и сред публиката, след изданието през 2022 г., което отбеляза най-висока посещаемост до момента с 330 хиляди присъстващи и с официални делегации от 80 страни“. Това са данните, оповестени от Симона Рапастела - генерален директор на FederUnacoma, федерацията Confindustria, която представлява производителите на селскостопански машини и която е директен организатор на събитието в Болоня, по време на пресконференцията, проведена през март във Fiera del Levante в Бари, в рамките на изложението „Енолиекспо“.

„През годините EIMA се утвърди като едно от топ събитията не само в сектора на агротехниката, но и на панаирната сцена в абсолютен смисъл благодарение на техническото съдържание, а също и на икономическо-политическите ценности, които го превръщат в отправна точка за икономически оператори, фермери, изпълнители, агротехници, професионални и търговски организации, както и за изследователи, студенти, публични администрации, общини и редиците на хоби фермерите, любителите на градинарството и дейности в селска среда", каза Рапастела.

 За да се улеснят различните сегменти от обществеността, изложбата, която показва над 50 хиляди модела машини и оборудване, е разделена на 14 макропродуктови сектора (от трактори до машини за обработка на почвата, от комбайни до превозни средства за лечения и системи за механизирано управление на добитъка) и в 5 специализирани салона, посветени съответно на компоненти (Componenti), биоенергия (Energy), градинарство (Green), напояване (Idrotech) и модерна електроника (Digital).

„Иновациите са силната страна на EIMA International“, подчерта Рапастела. „Панаирът също така представя престижното състезание-изложение за технически иновации през 2024 г. Демонстрациите на вериги за доставка на биоенергия, шоуто на тракторите финалисти в „Трактор на годината“, изпитанията Green E-motion, посветени на машини за градинарство и грижа за зеленината, както и демонстрациите на дронове и селскостопански роботи в зоната REAL (Robotics and Electronics for Agriculture Live), което е една от новостите на това издание, ще имат информативен характер".

Над 150 конференции, семинари и презентации ще оживят това издание и ще имат за цел да опишат тенденциите в съвременното земеделие и да анализират факторите, които могат да окажат положително или отрицателно влияние върху сектора.

EIMA International се провежда в година, в която проблемите, свързани с увеличаването на производствените разходи и следователно ценовите листи и проблемите на търговията, логистиката и транспорта, произтичащи от войните в Украйна и Близкия изток, все още продължават, беше припомнено по време на конференцията. Но, извън тази конкретна конюнктура, търсенето на селскостопански машини на глобално ниво остава високо и се очаква да нарасне значително през следващите години. Необходимостта от обновяване на агротехническия парк възниква и в Италия, за което обаче са необходими значителни обществени стимули. „След като използвахме стимулите, свързани с данъчния кредит за 4.0, и други системи за подпомагане, като указа Inail за машини с високи изисквания за безопасност и закона Сабатини за закупуване на капиталови стоки, както и многогодишните стимули на PSR - припомни генералният директор на FederUnacoma - селскостопанските предприятия чакат най-накрая да влязат в сила стимулите, предоставени от PNRR и Фонда за иновации, стартиран от правителството. Дори апулийските оператори, които винаги са с преобладаващо присъствие в EIMA, разглеждат икономическата рамка и системата от стимули за повторно активиране на пазара, който в съответствие с националния е в упадък. През 2020 г., годината на пандемичната криза, пазарът на трактори в Апулия регистрира 1614 продадени единици, а през двугодишния период 2021 и 2022 г. отбеляза скок съответно с 2135 и 1813 единици. Но през 2023 г. броят на продадените превозни средства в региона възлиза на 1493 -  намаление от 17,7% в сравнение с предходната година, по-лошо от средното за страната - 12,9% (равняващо се на 17 600 машини).

Може да се предвиди, че до следващата есен новият режим на помощ ще бъде напълно оперативен и това трябва да предизвика допълнителен интерес към изложение като EIMA, което е насочено към цялата аудитория от възможни купувачи - от големи земеделски компании до най-малките производствени компании“, заключи Рапастела.