Глобалният производител на горски плодове Agroberries придоби BerryWorld Group, най-големия търговец на горски плодове в Европа.
Сделката, която последва миналогодишното придобиване от Agroberries на миноритарен дял от бизнеса на BerryWorld в Европа, Близкия изток и Африка и Азиатско-тихоокеанския регион, създава втората по големина компания за производство на горски плодове в света, с годишна продукция от 150 000 тона, над 3 000 хектара собствено производство и свързани производители в 30 държави, информира Fruitnet.com.

Вертикално интегрираната компания притежава уникални собствени програми за развъждане и дългосрочни партньорства с водещи селекционери от цял свят за устойчиво производство на висококачествени горски плодове. Тя ще използва изцяло притежаваните от нея най-добри в класа си маркетингови платформи и дистрибуторски съоръжения, разположени в близост до ключови производствени и снабдителни райони и до крайните пазари, за да гарантира най-високо качество, проследимост и ниво на обслужване на своите клиенти.

Хорхе Варела, съосновател и главен изпълнителен директор на Agroberries, ще изпълнява функциите на глобален главен изпълнителен директор на обединеното предприятие. Съоснователят и главен изпълнителен директор на BerryWorld Адам Олинс ще продължи да ръководи BerryWorld.

„Тази транзакция е трансформиращ крайъгълен камък в 58-годишната ни съвместна история. Тя ще разшири възможностите ни, като позволи на нашите клиенти целогодишен достъп до повече патентовани сортове горски плодове, ще даде на нашите производители достъп до нови крайни пазари и ще създаде платформа за по-нататъшен органичен и неорганичен растеж", коментира Варела.

„Екипът на BerryWorld Group е готов да направи следващата стъпка и в лицето на Agroberries намерихме идеалните партньори. След като работихме заедно известно време, съм убеден, че нашите организации са обединени от общи ценности, силна култура, страст към отглеждането и доставката на плодове с най-високо качество и отдаденост на устойчивото развитие. Заедно ще продължим да поставяме нови стандарти за високи постижения в сектора на горските плодове", добави Олинс.

Continental Grain Company (Conti), най-големият инвеститор на Agroberries, увеличи инвестицията и ангажимента си към компанията във връзка с тази сделка. В качеството си на дългосрочен партньор Conti заяви, че ще продължи да използва своята международна мрежа и оперативен опит в подкрепа на стратегическото развитие и разширяване на комбинирания бизнес.

Непосредствено преди обявяването на сделката стана ясно, че Mastronardi Produce, един от водещите търговци на оранжерийно отглеждани плодове и зеленчуци в Северна Америка, е поел изцяло и изключително собствеността върху Mastronardi BerryWorld America, съвместното си предприятие с BerryWorld.