В Португалия сезонът на киви бери започна по-рано тази година.
Според Рикардо Мачадо, мениджър по износа на португалския производител и износител на кивита Minikiwi Farm, реколтата вече е приключила.

„Тази година реколтата от киви започна две седмици по-рано от обичайното. Това означава, че вече бяхме започнали на 30-та седмица и сега приключихме с прибирането на реколтата на 35-та седмица", казва той.

През целия период на отглеждане на културата не е било съвсем гладко. Мачадо подчертава, че както дъждовете, така и горещините са оказали влияние както върху количеството, така и върху качеството на част от реколтата. „За съжаление, тази година времето оказа влияние върху общото производство на кивита. Първоначално преживяхме дъжд по време на цъфтежа, който всъщност попречи на правилното опрашване. Сякаш това не беше достатъчно, август ни донесе няколко топлинни скока, които от своя страна повредиха част от плодовете.

Поглеждайки назад, сега бих преценил, че около 20 % от продукцията е била загубена поради тези метеорологични условия. Това ни гарантира, че няма да успеем да достигнем първоначалните прогнози за кивито, но все пак успяхме да отгледаме 80 тона за търговията", обяснява Мачадо.

Рикардо Мачадо е забелязал ръст в търсенето на киви бери, особено на европейските пазари. Той се надява, че този ръст на популярността ще продължи, но има нужда и от други сортове.

„Кивитата се изнасят в цяла Европа, като компания сме активни в почти всички европейски територии. От година на година възможностите за износ в тези страни се увеличават и със сигурност бихме искали тази тенденция да се запази в обозримо бъдеще. Тази година наблюдавахме голямо търсене на киви от Португалия. Бихме искали да се възползваме от това и занапред, но за съжаление все още наистина не разполагаме с необходимите сортове, за да удължим периода на прибиране на реколтата за сезона на кивито," заявява той.
Въпреки че Minikiwi Farm винаги е давала приоритет на кивито, сега компанията засажда и боровинки, за да разшири портфолиото си през следващите години.