Плодът на аронията става все по-популярен сред потребителите, търсещи здравословна диета.

„Аронията, която е сред лечебните ароматни растения, които се адаптират към плодородните почви на Турция и климатичните условия и е известен още като супер плод, има висока хранителна стойност и има много високи антиоксидантни свойства", казва Дженгиз Бостанджи, селскостопански инженер от турското Министерство на земеделието и горите в Бартин. Аронията е антиоксидантен плод с висока хранителна стойност и е важен както от здравна, така и от икономическа гледна точка. Тя се използва както в хранително-вкусовата промишленост, така и във фармацевтичния сектор, а също така като пресни и сушени плодове.

Плодовете на аронията изминаха дълъг път, тъй като едва преди няколко години бяха регистрирани официалните сортове арония, отбелязва FreshPlaza. „Изследванията на този плод започнаха в Изследователския институт по градинарство Ялова Ататюрк през 2012 г. Сортът „Викинг" на плода беше регистриран през 2017 г., а сортът „Неро" беше регистриран през 2018 г. Плодовете на аронията се произвеждат в много градове в Турция, има и градове като Бартин, който дори има органично сертифицирано производство. А тазгодишната реколта от арония току-що започна," обяснява Дженгиз Бостанджи.

Според него аронията има най-много антиоксиданти в сравнение с други плодове, както е показано на графиката: „Аронията е плодът с най-висока измерена стойност на антиоксиданти. Количеството антиоксиданти в храните се измерва и определя чрез определени техники. Най-често срещаният е да се измери капацитетът за абсорбиране на кислородни радикали на тази храна, тоест стойността ORAC. Според американското министерство на земеделието дневното количество антиоксиданти, което човек трябва да приема, трябва да бъде 3000 – 5000 ORAC единици.