Сухото време ще отложи предсеитбените почвообработки на площите за зимна рапица

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Драгомир Атанасов,

агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми и задълбочаващ се дефицит на почвена влага. Горещото време от началото на август и отсъствието на валежи със стопанско значение в голяма част от полските райони доведоха до приключване на развитието и преждевременно узряване на пролетните култури, отглеждани при неполивни условия.

При късните хибриди царевица ще се наблюдава млечна и восъчна зрелост (агростанции Борима, Кюстендил и Пазарджик), а при лозата ще протича прошарване на зърната и узряване (Бъзовец, Кнежа, Николаево, Кюстендил и Карнобат). В средата на месеца започна жътвата на узрелите посеви със слънчоглед. В агростанция Силистра е отчетен среден добив от 150 кг/дка.

През периода условията няма да позволяват качествени предсеитбени почвообработки на полетата предвидени за засяване със зимна рапица. Настъпилото засушаване ще отложи сеитбата на културата и в много райони е твърде вероятно да бъдат пропуснати оптималните агротехически срокове. Растителнозащитните пръскания срещу гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец, срещу брашнестите мани и плодовите червеи при трайните насаждения трябва да се извършват с препарати с кратка карантина съобразно сроковете на беритба на плодовете.