Ново изследване показва, че ягодите могат да бъдат добър избор за насърчаване на здравето на сърцето. В него се разглеждат по-специално сърдечносъдовото здраве и подобреният контрол на глюкозата. То беше представено в сесия на Nutrition 2024, годишната среща на Американското дружество по хранене в края на юни в Чикаго.

Основният изследовател Ласанта Кришан Хиримутугода, доктор по медицина, постдокторантски научен сътрудник в Илинойския технологичен институт, представи резултатите. Целта на проучването е да се изследват свързаните с дозата ефекти на приема на ягодови плодове върху ендотелната функция и контрола на глюкозата, като по-конкретно се проучи връзката на реакциите на потокоопосредстваната дилатация с интервенцията върху риска от сърдечносъдови заболявания.

Проучването включва 36 жени и 32 мъже на възраст от 20 до 62 години, с индекс на телесна маса (ИТМ) 29,8±4,8 кг/m2. Вижда се, че процентът на потокоопосредстваната дилатация се повлиява значително от ежедневния прием на ягоди в продължение на 4 седмици.

Изследователите смятат, че приемът на ягоди в зависимост от дозата намалява риска от сърдечносъдови заболявания 8 пъти.

"Диетата, бедна на плодове, е сред трите основни рискови фактора за сърдечносъдови заболявания и диабет", казва съавторът Брит Бъртън-Фрийман, доктор по медицина, професор в Илинойския технологичен институт. "Добавянето на само една чаша ягоди дневно към диетата ви може да покаже благоприятен ефект върху сърдечносъдовото ви здраве."

Порция от 8 ягоди (една чаша) отговаря на дневната препоръчителна стойност на витамин С и дава множество други хранителни вещества и полезни биоактивни съединения.