Липсата на значителни валежи ще ограничава развитието на сиво гниене по зреещата плодова и гроздова реколта, остава опасността от развитието на брашнести мани

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Драгомир Атанасов,

агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо и горещо време. В голяма част от полските райони лимитиращ фактор за развитието на късните земеделски култури, отглеждани при неполивни условия, остава дефицитът на почвена влага. Изключения има само на изолирани места в Южна и Източна България, където в средата на първото десетдневие от август паднаха валежи със стопанско значение, между 20 и 35 л/кв. м – Силистра, Шабла, Калиакра и Кърджали.

При царевицата, в полските райони, ще се наблюдава млечна, восъчна и пълна зрелост, а при слънчогледа ще протича узряване. В Западна България и Дунавската равнина, вследствие отсъствието на почвена влага и високите температури, са констатирани повреди при посевите с пролетни култури – увяхване и пълно изсъхване на растенията (агростанции Кюстендил и Николаево).

През периода условията ще възпрепятстват качественото провеждане на сезонните почвообработки. Относително сухото време ще ограничава развитието на сиво гниене по зреещата плодова и гроздова реколта, но остава опасността от развитието на брашнести мани. При необходимост, растителнозащитните пръскания срещу болести и вредители - акари и плодови червеи, гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец, трябва да се извършват през по-хладните часове от деня.