Д-р Швета Джайсуал, старши диетолог в болница "Шарда" е убедена в хранителните предимства на авокадото за бременните жени. Подчертавайки богатото им съдържание на хранителни вещества, тя посочва, че авокадото е отличен източник на мононенаситени мазнини, които са от съществено значение за развитието на мозъка и растежа на плода. Тези мазнини също така улесняват усвояването на мастноразтворимите витамини, които са изключително важни по време на бременността.

Д-р Джайсуал изтъква ползите от авокадото, включително високото съдържание на фибри, които подпомагат храносмилането и облекчават често срещания запек, свързан с бременността, както и ролята му за регулиране на теглото поради чувството за ситост, което осигурява. Авокадото е изпълнено с жизненоважни витамини и минерали като витамин К, Е, С, калий и фолат. Фолатът е особено важен за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при плода. Калият допринася за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане, като по този начин помага за предотвратяване на прееклампсия.

Освен това наличието на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин в авокадото подпомага здравето на очите както на майката, така и на бебето. Ниското съдържание на захар в авокадото също го прави предпочитан избор за регулиране на нивата на кръвната захар по време на бременност.

Като цяло авокадото е полезно допълнение към диетата при бременност, тъй като предлага спектър от хранителни вещества, които подпомагат както здравето на майката, така и развитието на плода.