Започнете да давате на кравата високопротеинови фуражи. Затова включете в дажбата зърнено-бобови култури: соя, леща, грах, бакла. Давайте и детелина, рапица и др.

А ако има миризми, издоеното краве мляко може дори да нагарча, когато:

  • изхранваният фураж съдържа: пелин, ряпа, лайка, чесън, лупина;
  • понякога причина за нагарчане може да е и завършващият лактационен период;
  • при недобре измито виме преди доенето суровото мляко може дори да мирише на тор.

Освен това: Обилното хранене със силаж или маточина също променя естествения мирис на млякото. А миризмата на ацетон говори за това, че кравата има нарушена обмяна на веществата. Или ако вимето на кравата е лекувано с медикаменти, съдържащи фенол.

Внимавайте! Различните фуражи влияят различно на мириса и вкуса на млякото.

Благоприятно въздействие върху млеконадоя и състава на млякото оказват хубавите зелени фуражи, сеното, цвеклото, морковите, тревният силаж, концентратите.

Опитните животновъди знаят, че зелената ръж и зеленият овес, както и повечето бобови култури, особено в пресен (просушен) вид, не трябва да се изхранват в големи количества.

А изхранването на рапица, особено ако е мокрена, води до появата на парлив вкус (като на ряпа) и мирис на млякото.

Недоброкачественият силаж е причина за пенесто мляко с неприятна миризма. Силажът, който продължително време стои в обора, също може да е причина за неприятна миризма на суровото мляко.

Воднисто мляко може да доите при изхранването на кравата на голямо количество воднисти фуражи. Или пък на лошокачествени груби фуражи.

Как да избегнете страничните миризми:

1. преди доене почиствайте добре вимето на кравата;

2. отделяйте в друг съд първите струйки издоено мляко;

3. подстрижете козината в основата на цицките;

4. облечете чисти дрехи и си измийте добре ръцете преди доене;

5. фиксирайте неподвижно опашката на кравата;

6. не допускайте прекалено потребление на комбинирани фуражи.