Забелязали ли сте, че далията цъфти точно в момент, когато малко други цветя го правят – в лятната жега и суша. Освен това цъфтежът продължава до първите слани.

А знаете ли, че първоначално тя е била определяна не като цвете, а като зеленчук, защото грудките са ядливи. Използвали са се подобно на картофите, но на по-късен етап ценна останала само декоративната стойност на растението.

Още нещо, грудките имат и лечебни свойства. Те съдържат инулин и фруктоза, а също и антибиотични съставки. В миналото с тях, а също и със смачкани венчелистчета са лекували рани, ужилвания, кожни възпаления, сърбеж и др.

Да, интересно цвете е далията. От старите сортове с огромни размери до дребничките и нежни дребосъчета.

Продължаваме с още интересни факти. Освен разнообразието от багри и цветни комбинации, формите и размерите на цветовете, както и на самите растения, предлагат по нещичко за всеки градинар. От най-дребните сортове с размер, колкото монета до най-едрите,

далиите все по-настъпателно

се завръщат в градините

и по събития. В цветарските магазини ще намерите българско производство на много добри цени. Трайността на рязания цвят е около седмица при подходящи условия и правилни грижи.

Редно е да споменем, че според формата на цветната кошничка е създадена класификация, която разделя далиите в 14 групи - простоцветни, анемовидни, лилиевидни, декоративни, понпони, кактусовидни, звездовидни, божурести и т.н.

Като масово отглеждано цвете с всякакви естетически цели, далията си

има и своите минуси

Много подобно на кралицата на цветята – розата, и героинята на днешната страничка се напада от множество болести и неприятели.

Най-опасни и често срещани, особено в условията на по-дъждовно време и частична сянка, са сивото гниене и маната. И по-конкретно брашнестата мана.

Ако се вземат мерки на време, патогените могат да се държат под контрол сравнително лесно. На първо място, важно е да се променят условията – да се понижи въздушната влажност, да се избягва мокренето на листата и цветовете, да се осигури свободно движение на въздуха между храстите. Могат да се използват фунгициди с предпазно и лечебно действие, регистрирани за зеленчуци. В края на вегетацията всички растителни остатъци от болни растения трябва да се изнесат от градината и да се унищожат. Грудките се третират преди и по време на съхранението.

Понеже далията е вкусна, а както стана ясно, и лечебна, много често се случва да бъде нападната и от гладни врагове.

Най-трудно се извежда борбата с акари и трипси. Акарите, както знаете са защитени от паяжината си и за тях се използват акарициди. Маслото от нийм също би било от полза. Трипсите се забелязват най-лесно в цветовете, където обезцветяват отделни безформени участъци. Листата показват същите симптоми.

Други неприятели, които нападат далията са листни въшки, щипалки, гъсеници, голи охлюви. Последните се познават по нагризванията и техните форми.

Не забравяйте, че цветовете се посещават и от полезни насекоми. Затова бъдете отговорни и внимавайте кога, как и какво използвате за третиране.

Актуално за сезона в цветната градина

Горещините се отразяват не само на нас и ако до скоро си мислехме, че повечето цветя обичат преките слънчеви лъчи, то в последно време все повече градинари се оплакват от слънчеви пригори по листа и цветове, особено по растенията на балконите. За да се избегне това, можете да предприемете редица действия. Например:

  • Изкуствено засенчване или засенчване с по-високи и устойчиви растения;
  • Освежителни поливки в горещите часове на деня;
  • Групиране на саксийните цветя така, че да се засенчват едно друго постепенно, както и да подържат собствен микроклимат;
  • Поставяне на съдове с вода около цветята, за да се повишава въздушната влажност.
  • Не забравяйте да охлаждате и себе си, както и домашните си любимци. Наслаждавайте се на лятото максимално ползотворно.