Добре е да се информирате предварително за осиновяването на котка. Правилната подготовка играе важна роля за безпроблемното протичане на процеса по приспособяване на новия член на семейството. Разбира се, от голямо значение е досегашният му начин на живот, неговата възраст, нрав и психика. В следващите редове ще намерите полезни съвети за успешна интеграция както за приеманото четириного, така и за приемащото го семейство.

Преди всичко трябва да се уверите, че сте готови за тази крачка – макар и по-лесно от гледането на куче, полагането на грижи за мъркащ любимец също е отговорност и ангажимент, който изисква своето време. Помислете дали капацитетът у дома ще бъде достатъчен, така че

да съжителствате комфортно

с новия член на домакинството,

особено ако сте многочленно семейство. Ще трябва да осигурите достатъчно място за котешко дърво, легло, място за хранене и за котешка тоалетна. Освен това, може би, кош или кутия за съхранение на играчките и драскалките, които ще държат активни котките и ще предотвратяват рушенето на мебели.

Също трябва да сте сигурни, че никой от домакинството няма алергия към котки или тяхната козина, преди да предприемете осиновяването. Това е така, защото макар с уважителна причина, е желателно процесът да е необратим, за да не окаже излишни негативни емоции за котката. Ако имате по-малки деца в семейството, които все още не са били около домашни животни също трябва да предприемете специални мерки, например запознанство с котката на приятели, прекарване на време с чужда или дори улична котка, стига да нямате притеснения относно общуването на децата с безпризорни животни. Най-често децата се запознават с тези животни още в ранните си години, срещайки ги под масите в заведения, край площада и територията на населеното място, в паркове и градинки, в двора на училището или на семейната вила при баба и дядо. Хубаво е да ги подготвите за това как трябва да общуват с животни – най-вече да не ги притискат прекалено, за да не провокират нежелани реакции без да искат. Ако котката е готова за игра, езикът на тялото ѝ ще издава сигнали за това. На приложената фигура може да видите как се разчитат основните телесни позиции при котките:

Тълкувание на различните "сигнали", които дава четириногото
Тълкувание на различните "сигнали", които дава четириногото

Тази графика е полезна както за подготовка на децата за общуване с котки, така и за ваше собствено разяснение, ако за първи път ще отглеждате такъв любимец. Поведението на котката е спокойно и приветливо, ако изражението и тялото ѝ са отпуснати, ако е легнала (особено по гръб), кротко седнала, оглеждаща се. Ако размахва лапи във въздуха, гали се, побутва ви с лапа, то тогава ѝ се играе. Всичко това е придружено от мъркане или меко мяукане. Ако обаче по-скоро ръмжи и просъсква, то тя е притеснена или с отбранителна нагласа. Наежи ли гърба, извади ли ноктите се чувства застрашена и е в готовност за нападение. Ако бъде раздразнена, например дърпана за опашката, мачкана и т.н., особено ако се оглежда и е нащрек, ще отвърне, посягайки с нокти или чрез захапка.

Изчислете бюджета си за отглеждането на котка - разходите за храна не са непосилни, но трябва да предвидите базовите здравословни процедури като кастрация и стерилизация, също да се запознаете с ваксинационния график и начините за обезпаразитяване при котките. Това са част от вторичните разходи, а след тях по важност се нарежда оборудването за игра, път и различни дейности на открито. Самата котка може да вземете от приют, така че освен да придобиете така желания любимец, ще участвате и в каузата по

осиновяване на бездомни животни, давайки

им шанс да водят по-добър начин на живот

Персоналът може да ви разкаже повече за характера и досегашния живот на котката, дали е третирана срещу паразити, какво е здравословното ѝ състояние, дали има специални предпочитания за храната и времето си за активност и т.н. Работещите в приют могат да преценят кое коте отговаря на начина ви на живот. Ако осиновявате котка в зряла възраст, живяла вече в сходни домашни условия, вероятно няма да изпита трудности при прехода и за вас ще бъде по-спокойно. Колкото по-малко е котето, толкова по-енергично и любопитно ще бъде, ще се налага повече надзор върху действията му и грижите ще са по-времеемки.

Възрастните котки са по-спокойни, но са и склонни към развиване на старчески болести като деменция например. Те са по-лесни за гледане, защото времето за игра и физическа активност е малко, спят повече, лежат в скута ви и се гушкат. Котките на средна възраст си имат своята независимост и характер, способни са на бели и непослушание, но не и ако им се обръща достатъчно внимание. Чудесно занимание са за деца и подрастващи, а ако живеете на двор ще се погрижат и за намаляване на популацията от вредители като гризачи и влечуги.

Бъдете търпеливи в началото и

дайте необходимото пространство

на котката, докато привикне към новите условия. С любов и постоянство, подходящо обучение и грижи, ще свикне и ще се сближи с новото си семейство. Прекарайте първите няколко дни заедно, опознавайки се и привиквайки към новата рутина. Уверете се, че имате всичко необходимо под ръка у дома – храна, вода, посуда, играчки, легло, зона за отдих и тоалетна, котешко дърво, ножица за нокти, одеало, каишка и т.н. Котките обичат да седят на слънчеви первази. Проверете кои растения трябва да бъдат извън обсега на мъркащия любимец, защото някои са токсични при поглъщане.

Котката сама ще избере местата, на които да прекарва времето си
Котката сама ще избере местата, на които да прекарва времето си
Осигурете необходимото пространство и време за уединение в първите дни след настаняването
Осигурете необходимото пространство и време за уединение в първите дни след настаняването