Molokia (изписвана също като Mulukhiyah или Molokhia) е един от продуктите, сравнително или напълно непознати за някои части на света, които обаче предлагат големи възможности за производство и маркетинг, съчетани с ползи за здравето на потребителите, информира EastFruit.
Този зеленчук е известен още като "ютен слез" или "египетски спанак". Той е бързорастящ зелен листен зеленчук, който обикновено се консумира в кухнята на Близкия изток и Северна Африка. Според някои източници отглеждането на молохия датира още от времето на фараоните. И днес зеленчукът е един от най-популярните в египетската кухня.
![Молохия - новата суперхрана](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/483/Image_18328483_811_0.jpg)
Листата на молохията са много богати на хранителни вещества. Те имат изключително високо количество протеини за зеленчук. Почти половината от калориите в листата на молохията идват от протеините. Те са богати и на важни минерали като магнезий, калций и калий, както и на витамини от групите А, В и Е. Въпреки че съдържанието на мазнини в листата на молохията е ниско, те съдържат значително количество омега 3 мастни киселини, които са изключително важни за човешкото здраве.
Какво прави молохията суперхрана?
Установено е, че листата на молохията понижават кръвната захар, което може да бъде полезно за лечението на хора с диабет. Те имат значителни антиоксидантни ползи и са ефективни за борба с възпаленията. Научни изследвания потвърждават, че листата на молохия предпазват от поражения в стомашно-чревния тракт и че антиоксидантните свойства на листата им позволяват да подпомагат борбата с рака.
Как да консумираме листата на молохията?
- Супа: Най-популярният начин да се насладите на молохията е под формата на обилна супа. Листата се нарязват на ситно и се варят с чесън, кориандър и понякога с пилешки или месен бульон. Получената супа е с гъста, слузеста текстура.
- Задушено месо: Подобно на супата, молохията може да се превърне в яхния, като се добавят още съставки като домати, лук и подправки. Често се сервира върху ориз или с хляб.
- Задушена или пържена: Листата на молохията могат да се задушат със зехтин, чесън и лук. Някои хора добавят лимонов сок или оцет за допълнителен вкус.
- Изсушена: Листата могат да се изсушат и да се смелят на прах. След това този прах се рехидратира и се използва в различни ястия.
- Странично ястие: В някои региони молохията се сервира като гарнитура към месо на скара или други основни ястия.
- Свежа салата: Младите листа на молохията могат да се използват в салати, подобно на спанака или руколата.
Как да се отглежда?
Молохията е бързо растящо растение, което обикновено е готово за прибиране на реколтата около 60 дни след засаждането. То може да достигне височина до 2 метра, ако се остави неокосено. Предпочита горещо време и произвежда зелените си листа през цялото лято. Когато температурите започнат да падат през есента, производството на листа се забавя, а растението се развихря и произвежда малки, яркожълти цветове. След това цветовете се заменят от дълги, тънки шушулки със семена, които могат да се събират, когато естествено изсъхнат и покафенеят върху стъблото.
Отглеждането на молохия е сравнително лесно. Семената могат да се засеят директно в почвата през пролетта, след като отмине всякаква вероятност за слани, или да се посеят на закрито около шест седмици преди средното последно застудяване. Тези растения предпочитат пълно слънце, много вода и плодородна, добре дренирана почва.
След като растението достигне 60 cm височина, то може да се прибере, като се отрежат горните 15 cm от растежа. Това са най-нежните части и те ще бъдат подменени бързо. Може да се бере от едно и също растение няколко пъти през топлия период на годината.
Коментари