Molokia (изписвана също като Mulukhiyah или Molokhia) е един от продуктите, сравнително или напълно непознати за някои части на света, които обаче предлагат големи възможности за производство и маркетинг, съчетани с ползи за здравето на потребителите, информира EastFruit.

Този зеленчук е известен още като "ютен слез" или "египетски спанак". Той е бързорастящ зелен листен зеленчук, който обикновено се консумира в кухнята на Близкия изток и Северна Африка. Според някои източници отглеждането на молохия датира още от времето на фараоните. И днес зеленчукът е един от най-популярните в египетската кухня.

Молохия - новата суперхрана
Молохия - новата суперхрана

Листата на молохията са много богати на хранителни вещества. Те имат изключително високо количество протеини за зеленчук. Почти половината от калориите в листата на молохията идват от протеините. Те са богати и на важни минерали като магнезий, калций и калий, както и на витамини от групите А, В и Е. Въпреки че съдържанието на мазнини в листата на молохията е ниско, те съдържат значително количество омега 3 мастни киселини, които са изключително важни за човешкото здраве.

Какво прави молохията суперхрана?

Молохия- новата суперхрана

Молохия- новата суперхрана

Установено е, че листата на молохията понижават кръвната захар, което може да бъде полезно за лечението на хора с диабет. Те имат значителни антиоксидантни ползи и са ефективни за борба с възпаленията. Научни изследвания потвърждават, че листата на молохия предпазват от поражения в стомашно-чревния тракт и че антиоксидантните свойства на листата им позволяват да подпомагат борбата с рака.

Как да консумираме листата на молохията?

Молохия - новата суперхрана

Молохия - новата суперхрана

  • Супа: Най-популярният начин да се насладите на молохията е под формата на обилна супа. Листата се нарязват на ситно и се варят с чесън, кориандър и понякога с пилешки или месен бульон. Получената супа е с гъста, слузеста текстура.
  • Задушено месо: Подобно на супата, молохията може да се превърне в яхния, като се добавят още съставки като домати, лук и подправки. Често се сервира върху ориз или с хляб.
  • Задушена или пържена: Листата на молохията могат да се задушат със зехтин, чесън и лук. Някои хора добавят лимонов сок или оцет за допълнителен вкус.
  • Изсушена: Листата могат да се изсушат и да се смелят на прах. След това този прах се рехидратира и се използва в различни ястия.
  • Странично ястие: В някои региони молохията се сервира като гарнитура към месо на скара или други основни ястия.
  • Свежа салата: Младите листа на молохията могат да се използват в салати, подобно на спанака или руколата.

Как да се отглежда?

Молохията е бързо растящо растение, което обикновено е готово за прибиране на реколтата около 60 дни след засаждането. То може да достигне височина до 2 метра, ако се остави неокосено. Предпочита горещо време и произвежда зелените си листа през цялото лято. Когато температурите започнат да падат през есента, производството на листа се забавя, а растението се развихря и произвежда малки, яркожълти цветове. След това цветовете се заменят от дълги, тънки шушулки със семена, които могат да се събират, когато естествено изсъхнат и покафенеят върху стъблото.

Отглеждането на молохия е сравнително лесно. Семената могат да се засеят директно в почвата през пролетта, след като отмине всякаква вероятност за слани, или да се посеят на закрито около шест седмици преди средното последно застудяване. Тези растения предпочитат пълно слънце, много вода и плодородна, добре дренирана почва.

След като растението достигне 60 cm височина, то може да се прибере, като се отрежат горните 15 cm от растежа. Това са най-нежните части и те ще бъдат подменени бързо. Може да се бере от едно и също растение няколко пъти през топлия период на годината.