Индийското правителство е предприело стратегия за натрупване на 500 000 тона лук с цел намеса на пазара за стабилизиране на цените, ако се сметне за необходимо.

До момента инициативата за снабдяване е довела до придобиването на приблизително 71 000 тона. По данни на FreshPlaza настоящите цени на дребно на лука се движат около 38,67 рупии за килограм, като модалната цена е 40 рупии за килограм.

Длъжностните лица остават оптимистично настроени за постигането на целите на снабдяването, като покупната цена на лука се коригира в отговор на колебанията на пазарните цени.

Усилията за стабилизиране на цените на лука са продиктувани от 20-процентното намаление на продукцията през различните сезони на отглеждане през 2023-24 г., което се дължи главно на недостатъчните валежи в ключови земеделски зони. Наблюдавайки стабилизирането на пазара и очаквайки стабилна реколта след благоприятните прогнози за мусоните, правителството облекчи ограниченията за износ през май 2024 г. Въпреки това все още се прилага 40% експортно мито, както и минимална експортна цена, определена на 550 щатски долара за тон.

Чрез създаването на буферни запаси и внимателното управление на износа правителството цели да намали цените на лука и да запази достъпността им за потребителите. Ефективността на тези мерки до голяма степен ще зависи от предстоящата реколта и от потенциалните смущения на пазара, заключава публикацията.