Стопаните на любимци ежедневно срещат признанието им, но понякога трудно го разпознават, заради неспособността да комуникират с тях вербално. Факт е, че махането с опашка е средство за кучетата да изразяват любовта си, но всъщност имат още безброй начини. В човешките среди универсален жест е прегръдката, която вашият космат приятел може да замени с облягане, облизване, носене на любими вещи и други признаци на привързаност. Изразите им на любов са най-различни, вариращи от фини подсказки до напълно очевидни излияния. Ето кои са най-честите 12 признака, че любимецът ви казва „обичам те":

1. Поддържа очен контакт.

Дългият и устойчив зрителен контакт е запазен за хората, които обичате, на които имате доверие, и с които се чувствате в безопасност - същото важи и за кучетата. Поддържането на зрителен контакт не е само полезен инструмент, докато обучавате кучето си - то може да ви помогне да създадете и дълбока връзка. По същия начин се сближават хората, които се гледат продължително. Всъщност, когато кучето ви гледа, мозъкът му освобождава окситоцин. Известен като „хормон на любовта", окситоцинът е същият, който се отделя в мозъка на майките, когато те за първи път се свързват с бебетата си. Ключът е да поддържате естествен зрителен контакт, докато си играете или се гушкате. Ако насилвате зрителния контакт с кучето си, то вероятно ще се почувства малко неудобно и ще извърне поглед.

2. Облягане в тялото ви

Подобно на поддържането на зрителен контакт, вероятно (и изпитано по методите на психологията) няма да се наведете срещу някого, когото не познавате или на когото нямате доверие - и кучето ви също няма да го направи. Независимо дали сте седнали на пода или на дивана, ако кучето ви се облегне на вас, това означава, че се чувства сигурно, защитено и му е напълно комфортно (и вероятно търси внимание). Понякога кучетата се облягат на своите собственици, когато се чувстват уплашени или притеснени, но това от своя страна означава, че те виждат във вас своя защитник.

3. Спи в спалнята ви

Ако не позволявате на кучето си да спи в леглото ви, но то все пак обича да спи в спалнята ви, значи наистина ви обича. Защо? Желанието да бъде близо до вас, докато спите, е сигнал, че кучето ви е напълно лоялно и не иска да се отделя от стадото.

4. Радва се, когато се прибирате

Това е един от най-искрените моменти на щастие у кучетата – когато посрещат стопаните си на входната врата. Скача ли кучето нагоре-надолу, облизва ли ръцете и лицето ви, носи ли играчка или дори изпуска малко урина, то значи се радва, че се прибирате и ви вижда. А сигурно радостта е споделена и вие също сте развълнувани да видите кученцето си.

5. Носят обувки и чорапи из вкъщи

Кучетата, които са привързани към стопаните си, обичат и техните миризми, затова може да ровят в носените дрехи, да разнасят обувки или чорапи, дори да търсят бельото в коша за пране. Колкото и странно да звучи, това също е израз на любов. Кражбата на обувки и мръсни дрехи невинаги е най-приятният начин да осъзнавате, че кучето ви обича, особено ако ги дъвче и унищожава. Може да го откажете от този навик с ангажиращи устната кухина играчки за дъвчене.

6. Проверяват ви

По-независимите кучета може и да не са винаги до вас или свити около краката ви, но това не означава, че не ви обичат. Ако кучето ви надниква от друга стая, докато гледате телевизия в хола например, то се уверява, че сте наблизо и добре.

7. Търсене на физически контакт

Физическата привързаност е важна за близостта ви с кучето, така че прегръдките, милувките, масажите, вдигането на ръце, лежане в скута, дори навеждането ви за погалване са знаци, че вие и вашето куче сте истински свързани.

8. Пишкат, когато ви видят

Това не е знак, че обучението по правилно изхождане на правилните места е в регрес. Кучетата, особено като по-малки, могат леко да се изпускат, когато са развълнувани да ви видят, но с порастването това поведение се нормализира и са в състояние да задържат урината. Ако все пак не успяват да надраснат този проблем се консултирайте с ветеринарен лекар, за да изключите медицински проблеми.

9. Носят ви любимата си играчка

Ако кучето ви донесе любимата си играчка, това не означава само, че иска да си играе - макар че желанието да си играе също е основен признак на кучешка любов. В качеството си на лидер на стадото кучето ви представя най-ценната си, най-любимата си вещ, тоест има ви доверие и ви обича.

10. Усмихват ви се

Не, не ви се струва. Някои кучета действително се научават да се „усмихват", като изтеглят устните си назад, за да разкрият голяма, широка, зъбата усмивка. Отговаряйки с радост и щастлив глас показвате на кучето си, че и вие го обичате и насърчавате това поведение.

11. Махане с опашка

Размахването на опашка е често срещан знак за щастие или привързаност при кучетата, но според някои проучвания това е поведение, което може да показва различни емоции. Проучване от 2007 г., публикувано в научното списание Current Biology, установява, че кучетата махат с опашка малко повече надясно, когато изразяват щастие от това, че са видели познат човек.

12. Отпуснати уши

При кучетата отпуснатите уши са признак на комфорт. Ако ушите на кучето ви стърчат изправени, то вероятно е в състояние на бодрост и сигнализират за напрежение или страх.

Ако позволява на децата да се облягат на него, кучето е спокойно
Ако позволява на децата да се облягат на него, кучето е спокойно
Любвеобилен доберман
Любвеобилен доберман
Милувка
Милувка