Традиционните дини остават сред най-популярните плодове и зеленчуци за летния сезон 2024 г., въпреки предпочитанията на купувачите към безсеменните и по-малките сортове, отбелязва FreshPlaza.

За Даниеле и Надя Мартучи от Martucci Srl продажбите едва сега започват и изглеждат доста обнадеждаващи. "Започнахме миналия петък, 21 юни, с първите проби, изпратени в Германия, Франция и Полша. Продуктът е почистен, полиран, класифициран и брандиран. Докато в източните страни се предпочитат размери от 8 до 10 килограма, операторите на другите европейски пазари се стремят към по-големи дини, като започват от 10-12 килограма и достигат до 15-18 килограма. Клиентът може да избере да получи продукта в картонени или дървени каси. Сортът е Мелания, което ни позволява да присъстваме на пазарите до края на септември."

Те смятат, че това е било добро начало, подкрепено от температурите, които са били по-скоро в съответствие със сезона.

"Популярността на традиционните дини продължава да расте, въпреки факта, че обновяването на сортовете променя навиците на потребителите за покупка. Като цяло по-ниските цени в сравнение с други сортове и възможността на търговците на плодове да ги предлагат в клинове смекчават трудностите при транспортирането на плодовете. Сега обаче времето трябва да изиграе своята роля и да спомогне за увеличаване на търсенето," казват Даниеле и Надя.

Началото на новия сезон се характеризира с по-малки размери от обикновено. "Поне за първите партиди наблюдаваме по-малки калибри, средно 9-10 кг. Хрупкавата текстура и високото съдържание на захар все още се ценят и ни помагат да се противопоставим на конкуренцията от страна на мароканските и гръцките продукти. Ситуацията на полето ще се нормализира през следващите няколко седмици. В момента котировките на продукцията са добри и са около 0,40 евро/кг," заключават Даниеле и Надя.