Цените на едро на боровинките в Украйна са спаднали повече от два пъти през последната седмица, пише EastFruit. На търговската платформа EF, в която има над 26 000 участници от 50 държави, украинският сегмент на пресни боровинки е най-активен. Сред многобройните оферти цените най-често варираха от 120 до 180 гривни за килограм (3-4,5 долара за килограм), в зависимост от обема и качеството на продукта.

"През 2023 г. по това време на украинския пазар тепърва започваха да се появяват първите партиди боровинки от малки оранжерии и нямаше търговия на едро с плодове местно производство. На пазара преобладаваха вносните боровинки на цени от 400 гривни за килограм и повече. Ето защо сегашните цени на боровинките са значително по-ниски, отколкото по същото време на миналата година", обяснява Андрий Ярмак, икономист в инвестиционния отдел на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Той отбелязва също, че миналия сезон е започнал с подобни неприятни новини за украинските производители на боровинки.
"През миналия сезон, с началото на брането на боровинките, цените паднаха до 100-120 грн/кг, което беше истински шок за земеделските производители, тъй като малките производители получиха още по-малко. В края на сезона обаче, поради рязкото намаляване на производството на боровинки в Перу, цените неочаквано се повишиха, което помогна да се спаси сезонът на боровинките за украинските фермери", обяснява Ярмак.

Участниците на пазара очакват цените на боровинките да продължат да се понижават бързо и през тази седмица. Като се има предвид девалвацията на украинската валута, това ще се отрази негативно на доходите на земеделските производители, но ще създаде нови стимули за износ на боровинки.

Износителите вече планират маршрути за износ на боровинки за ЕС, заобикаляйки Полша, която създава изкуствени търговски бариери за украинските плодове на своите граници. Освен това е възможно украинските боровинки отново да бъдат доставяни на страните от Близкия изток, като се има предвид неотдавнашното възобновяване и засилване на морския транспорт от украинските черноморски пристанища.