Разказвали сме на хоби лозарите, че лозите всъщност са си едни гладници и „изяждат" много голямо количество елементи от почвата – цифрите са впечатляващи от един декар за един сезон. И това е обяснимо, защото гроздовите зърна, които са стотици хиляди на брой, са като малки енергийни бомби, които за да се заредят, трябва и да ядат.

Един от по-малките елементи, които визираме, е магнезият и просто случайно започваме с него. Той може да е малък за нас, но за лозите е голям, защото им помага да поддържат фотосинтезата си и да синтезират протеини.

Особено е важен магнезият за производството на хлорофил, защото 20-25% от магнезия в растението се намира в хлоропластите.

Какво става при лози, на които не им достига магнезий

Лозите с недостиг на елемента стават доста по-чувствителни на физиологични повреди от рода на изсъхване на дръжката на чепката, което пък сериозно влияе на залагането на гроздовете и зреенето.

Ако случайно в някое лозе го има този проблем дръжките на гроздовете да съхнат, то тогава за лечение се препоръчва да се направят две-три листни пръскания с магнезий. Първото трябва да е във фазата на нарастване на гроздовете, а второто и третото - по време на избистряне на гроздето.

Заедно с реколтата си една лоза изнася

от почвата 0,6-1,5 кг магнезий на декар.

Дефицитът му още може да доведе и до много неприятното преждевременно окапване на гроздето, което понякога се случва непосредствено преди прибирането на реколтата.

При недостиг на магнезий в по-ранна фаза от вегетацията може да се появи и хлороза по старите листа. Особеност е, че при сортове с червено грозде листата по-често започват да стават червеникави, вместо хлоротично жълти, което сме свикнали да виждаме.

Листата с по-силно изразен недостиг на елемента започват и да се завиват и с това много заприличват на повредени от вируси – това може да ни заблуди при поставянето на диагнозата. В такива случаи на силен недостиг се налага и листно, и почвено внасяне на елемента.

Сярата намалява нападението от болести

Сярата е стар доказан помощник на лозите още от времето, когато нашите дядовци са правили прашене с нея през чорап. Лозите консумират за една вегетация от почвата и изнасят с гроздето около 0,4-0,8 кг сяра от един декар.

Много обичат елементът сяра да им се подава, и то като комбинация от почвено и листно подхранване.

Този елемент има своите здравни функции и помага да се случват по-малко заразяванията с гъбни болести. Листното приложение на сяра по време на началото на цъфтежа и по време на залагането на плодовете е много полезна мярка за увеличаване на съдържанието на антоцианини и за подобряване на цвета на виното, което се произвежда от гроздето.

Оптималното съдържание на сяра доказано намалява нападението от брашнеста мана, фомопсис, листни петна и други.

Микроелементите цинк и бор са

много важни за залагането на гроздовете

Да, именно елементите цинк и бор са отговорни в един важен етап от развитието на лозата за постигане на по-висок и по-качествен добив. Те са нужни за растението дори в по-високи количества от всички останали микроелементи.

Борът е фактор, който участва в множество ензимни процеси, той играе важна роля за покълването на полена и съответно при залагането на плодовете.

Борът още е помощник за подобряване на оцветяването на гроздето и увеличава съдържанието на антоцианини. Влияе силно и на размера на зърната на гроздето.

Листното приложение на бор увеличава съдържанието на сухо вещество в гроздето и намалява съдържанието на киселини във виното. Износът на бор от почвата е много голям – той се равнява на е 8-15 г/дка.

Кога може да се установи най-категорично,

че борът е недостатъчен?

Единият случай е при отварянето на пъпките. Тогава видимо се забавя растежът на младите леторасли, в някои случаи се забелязва, че те започват да се развиват като на зигзаг, получават се скъсени междувъзлия, а освен тях се появяват и немалко вджуджени разклонения по лозата.

И по-късно симптомите на недостиг на бор се проявяват. Тогава те може да се изразяват в намалено залагане на плодове, както и в намален брой нормални зърна. За сметка на тях започват да се развиват зърна с нестандартна форма, а някои от тях и с липсващи семки. Някои зърна могат да започнат да стават сплескани на вид, а не с нормалната си сферична или овална форма.

Дефицитът на бор може да доведе и до завиване и загиване на върховете на летораслите. По такива леторасли доста от зърната остават недоразвити. Може да се появи и междужилковата хлороза – тя е с жълт цвят.

Лозата изисква профилактично ежегодно приложение на бор. Листното подхранване е много ефективно – установено е, че 90% от приложения бор се усвоява за 24 часа от листата и се придвижва бързо до цветовете и плодовете.

А предцъфтежните пръскания с бор са най-добрият начин да се осигури пълноценното опрашване и залагане на плодовете.

Листното пръскане с бор след прибиране на реколтата пък води до запасяване на растението с елемента и избягване на ранните повреди през пролетта, като деформиране и изсъхване на леторасли.

„Железните" цинк и желязо

Цинкът се изнася от лозите в рамките на 10-20 г/дка.

Неговият недостиг за лозата може да стане сериозен проблем и да доведе до залагането на по-малко гроздове, до образуването на недоразвити леторасли, които започват да имат малки и деформирани листа.

Недостигът на цинк става най-видим, когато настъпи ранно лято и това съвпада с вторичния растеж на летораслите.

При винените сортове дефицитът на цинк става най-забележим по най-младите листа, те стават значително по-малки от нормалния си размер.

При сортове, които имат големи нарязани листа също се забелязва промяна – зъбците им стават по-тесни от нормалното.

Освен това листата се покриват с жълти хлоротични петна, а жилките на листата и прилежащата тъкан си остават зелени.

При недостига на цинк се ограничава и развитието на гроздовете - започват да стават по-рехави, зърната им са малки и само тук-там се появяват някои единични по-едри зърна, които може и да нямат семки.

Цинкът, когато е в достатъчно количество, е способен да подобрява качеството на гроздето, да увеличава съдържанието на разтворими соли в гроздето и освен това намалява киселинността на гроздовият сок.

Листното приложение на цинк е едно много добро средство за доставяне на достатъчно количество от елемента.

Особено важно е лозовите растения да получат достатъчно цинк две седмици преди началото на цъфтежа и за времето на целия цъфтеж.

Желязото пък е фатално важно още за ранното развитие на листата, което осигурява и по-доброто развитие на гроздовете. Елементът в този смисъл е много важен и за крайния добив.

Износът на желязо е 50-70 грама от декар.

Липсата на желязо при лозата е всеизвестен проблем на лозарите, защото е много често дискутирана. Когато елементът не достига растежът на листата намалява и те остават по-дребни и недоразвити. Намалява се размерът и на гроздовете и от това следва, че добивът може да падне чувствително.

Желязото е жизнено необходимо на лозата за формирането на хлорофила и за фотосинтезата. Единствено сортът Каберне Совиньон от всички сортове е малко по-устойчив на алкални почви и недостиг на желязо, което е специално отбелязано и в литературата.

Листното приложение на желязо трябва да се прави ежегодно – то ще помогне и за стимулиране на ранното развитие на лозата напролет, и за производството на листата, и за повишаване на продуктивността на лозите.

При недостиг на желязо в почвата, при карбонатни и алкални почви, задължително се налага да се прави и почвено и листно подхранване с желязо.

При по-сериозен недостиг на елемента цели растения стават жълто-зелени, после повече жълти, а в това време по тях започват да загиват и леторасли. Обикновено първите листа, които са образувани през пролетта не страдат от желязна хлороза, но по-късният растеж е видимо засегнат и хлоротичен.

Какво е значението на останалите елементи

Манганът играе подобна роля на тази на желязото при лозата.

Износът на манган с гроздето е 8-16 г/дка.

При елемента мед износът е 6-12 г/дка. Медта обаче е важна, защото участва в азотния метаболизъм. Недостиг на мед се среща по-рядко, а симптомите за това са малки бледи листа, забавен растеж и деформирани леторасли. Дефицитът на мед засилва чувствителността на кубинска мана и сиво гниене.

Молибден се изнася от лозите в рамките на 0,03-0,08 г/дка.

С всичко казано до тук става безпределно ясно колко важни са и „малките" елементи за получаването на големи и здрави гроздове.

Затова се препоръчва редовно да се подават листно и почвено, за да подобряват растежа, развитието и плододаването на лозите. Тогава имунитетът на лозата ще е по-висок, което пък е гаранция за по-рядко нападение на болести и вредители.

Тоест, малките елементи правят лозниците по-здрави и по-високодобивни, а се повишава и съдържанието на захари в гроздето.

Микроторовете вдигат добива с до 30% и захарността с 2%

В днешно време микроторенето вече не е само мода за отделни лозари професионалисти, а е жизнена необходимост, доказана при лозите. Хубаво е, че то става популярно и сред много любители. Но... това е защото е установено, че на практика вече са доказани големите ползи от него.

Голям ефект има при лозите, когато микроторове се внасят и през летния период. Като цяло те могат да увеличат добивите с до 30%. А освен това, благодарение на тях и захарността на гроздето се повишава с 2%.

Да се знае обаче, че лозите и асмите не би трябвало да бъдат пръскани с микроелементи непрекъснато, а това трябва да става

най-много три пъти на вегетация,

като броят на третиранията и дозата зависят от степента на недостиг на даден елемент. А най-подходящо е подобен недостиг да бъде установен чрез поне една почвена или листна проба на 2-3 години.

В някои случаи ни помагат и признаците по растенията и по тях може да се досетим кой елемент не достига, но все пак това не е професионален подход, а и може да се заблудим и да подадем един елемент вместо друг.

Така че, една проба е задължителна.

И от почвата зависи много...

Недостигът на някой от елементите, нужни за развитието на лозите, най-често зависи от почвата и нейното съдържание. Освен, че лозарите трябва да знаят каква почва притежават и с какъв недостиг или излишък на елементи, те трябва да я поддържат така, че тя да запазва плодородието си.

А това в голяма степен зависи от начина на обработване, тоест от сезонните обработки, които трябва да се правят така, че да подобряват физическите свойства на обработваемия почвен слой, а не да ги влошават.

От обработките зависят активно протичащите химически и микробиологични процеси в почвата, респективно водният, въздушният и хранителен режим – и на почвата, и на лозите.

Например пролетната оран или обработка е много важна за лозите, прави се, когато те се пробуждат и влизат в своята активна вегетация.

При незагрибните лозя тя трябва да се извърши след като е направена резитбата.

Тази обработка има особено голямо значение за местата с по-тежка, сбита и преовлажнена почва. Дълбочината й не трябва да надвишава 15-20 сантиметра. С нея се унищожават и първите плевели, които по това време са поникнали или тръгват да поникват и да конкурират лозите. Затова се казва, че лозето си иска мотиката, а не само молитва.

При лозите, които се загрибват първата почвена обработка се извършва едновременно с отгребването им.

А какви трябва да бъдат летните обработки?

Тяхната цел е да унищожават плевелите и да намалят изпаряването на почвената влага. Трябва да са плитки – на дълбочина 8-10 см, и да не се обръща повърхностният почвен слой. Нямат точен брой, защото това зависи от валежите и плевелите, но са около 4-6. Когато обаче има продължителна засуха и лозята са чисти от плевели, броят на окопаванията може да се намали. Редовата ивица между лозите, за разлика от междуредията, може да се задоволи с 3-4 ръчни окопавания.

Дефицит на желязо
Дефицит на желязо
Дефицити  на цинк и желязо
Дефицити на цинк и желязо
Не достига фосфорът
Не достига фосфорът
Магнезият е по-малко
Магнезият е по-малко
Дефицит на цинк
Дефицит на цинк
Недостигът на цинк може да бъде сериозен проблем и да доведе до залагането на много малко гроздове
Недостигът на цинк може да бъде сериозен проблем и да доведе до залагането на много малко гроздове
Основните микроелементи за отглеждането на винени лозя са желязото, магнезият и манганът. Анализът на листата за всички макро- и микроелементи ще помогне да се разбере нивото на снабдяване с всеки хранителен елемент и да се избегнат от самото начало някои латентни дефицити.
Основните микроелементи за отглеждането на винени лозя са желязото, магнезият и манганът. Анализът на листата за всички макро- и микроелементи ще помогне да се разбере нивото на снабдяване с всеки хранителен елемент и да се избегнат от самото начало някои латентни дефицити.
Някои лози показват какво им липсва, но все пак анализът е най-точният показател
Някои лози показват какво им липсва, но все пак анализът е най-точният показател