На 26.06 обсъждането на окончателното предложение на белгийското председателство на Съвета на Европа, включено само седмица преди заседанието, беше извадено от дневния ред на посланиците на ЕС. Европейската комисия под Белгийското председателство, което си постави за приоритет до края на мандата изтичащ на 30.06.2024, да приеме проекта за регламент за новите ГМО, въпреки сериозните положени усилия, не успя да убеди някои държави-членки, по-специално Полша да подкрепят проекта за регламент.

Една година след предложението на ЕК, правителствата на ЕС не успяха да постигнат необходимото мнозинство за приемане на обща позиция за правилата за новите ГМО, съобщиха източници от белгийското председателство. Ден по-рано министърът на земеделието на Полша Чеслав Шиекерски обяви, че е малко вероятно страната да подкрепи закона въпреки усилията на белгийското председателство. "Не разполагахме с достатъчно време, за да анализираме въздействието на това предложение", заяви Шиекерски пред журналисти по време на срещата на министрите на земеделието в Люксембург в понеделник.

Осигуряването на подкрепата на Варшава щеше да бъде достатъчно, за да се преодолее патовата ситуация и да се пристъпи към изпълнение на предложението. Проектозаконът вероятно ще бъде спрян в Съвета поне за още една година, тъй като се очаква унгарското и полското председателство да не постигнат значителен напредък по предложението на ЕК. И двете страни гласуваха на всички заседания против проекта за регламент.

„Това е отлична новина, тъй като дава възможност да бъдат анализирани всички аспекти, да бъде информирана обществеността за последиците от предложеното дерегулиране – премахване на оценките на риска, проверките за безопасност, проследимостта, етикетиране, отговорност, защита на производителите, които произвеждат конвенционални и био продукти, както и проблема с патентите", каза д-р Светла Николова от Сдружение "Агролинк".

На проведения вчера Национален бизнес форум – „Храните – вкус, качество или реалност" д-р Светла Николова представи данни за пълният провал на ГМО продуктите за 30-годишния период на тяхното приложение: намален добив, трикратно увеличение на използваните пестициди при ГМ културите, възникването на суперплевели, намножаване на неприятели при култури, създадени за да бъдат резистентни към неприятели. Мексико забрани ГМО царевицата за да защити културното си наследство - дивата царевица и многобройните видове и сортове царевица, Филипините забраниха „Златния ориз" - ГМ ориз, поради ниските добиви и влошените икономически резултати.

Обещанията дадени преди 30 години сега отново са същите и за новите ГМО  чрез новите техники CRISPR/Cas– увеличен добив, намаляване на пестицидите, адаптиране към климатичните промени. От подадените 1850 заявления за патенти и само един продукт, предложен на пазара в Япония, продуктите с новите техники, които са създадени с цел да изпълнят някое от тези обещания са едва 9.

Д-р Василева от Центъра за оценка на риска по хранителната верига към МЗХ представи аргументирано позицията на центъра и притесненията за неспазване на изискванията на ЕС, като принципа на предпазливостта, пълната прозрачност, даването на свобода на страните членки като суверенни държави да взимат собствени решения, свързани с оценките им за развитие на независима агро-хранителна верига и защита на производителите и потребителите.

Проф. Байкова като лекар обоснова страховете на много лекари от въвеждането на нови ГМО в храната на човека, без да са изследвани последиците, например преноса на гени, включително и тези, резистентни на антибиотици.

Райчин Рачев, ИТ специалист, зададе важните въпроси, свързани с кой има полза от въвеждането на нови техники без да бъдат научно, икономически и екологично обосновани.

Денислав Крумов, ИТ специалист и производител на череши събра аплодисменти, като представи своята икономически успешна стратегия за бърза продажба на пресни плодове без посредници като супермаркети и търговци. „Клиентите търсят продукти с вкус и качеството за тях е особено важно", каза той.