Контактната група за десертно грозде, съставена от представители на основните браншови асоциации, включително Fepex-Apoexa, и правителствени служители от Франция, Италия, Испания и Португалия, се срещна тази седмица в Авиньон (Франция). Според FreshPlaza групата е анализирала прогнозите за сезона, като е преценила, че като цяло ще има грозде с добро качество, и се е съгласила да работи за подобряване на наличността на фитосанитарни продукти.

Контактната група за десертно грозде установи, че един от основните проблеми в производството е постепенното изчезване на фитосанитарните продукти и активните материали, което затруднява правилното управление и контрол на вредителите - проблем, който изтъкнаха и контактните групи за чесън, костилкови плодове, круши и ябълки. Групата се съгласи също така да разработи съвместно проучване за определяне на активните материали, използвани във всяка държава, с които секторът трябва да продължи да разполага. Това е проучване, което френските производители вече са започнали, а италианците и испанците ще се присъединят към него.

Също така бе договорено да приеме предложението на Fepex разрешенията за продукти за растителна защита да се извършват на зонален принцип, а не по държави членки, за да има по-голяма наличност на тези продукти. По този начин, когато даден продукт бъде разрешен, например в Испания, той автоматично ще бъде одобрен във всички страни от южната зона.

Понастоящем Регламент 1107/2009 за предлагането на пазара на продукти за растителна защита установява три зони за разрешаване на продукти за растителна защита: зона А, която съответства на страните от северната част на континента, като Дания, Швеция и Финландия; зона Б, която съответства на страните от централна Европа, като Белгия, Германия, Нидерландия, Австрия и зона В, съставена от страните от южната част на континента, като Испания, Франция, Гърция и Италия.

Контактната група анализира и прогнозите за кампанията в четирите държави и прогнозира, че тя ще бъде нормална, с добро качество, в зависимост от времето през следващите месеци.

Според Хоакин Гомес, директор на Apoexpa (Асоциация на производителите и износителите на плодове, десертно грозде и други селскостопански продукти от Мурсия), асоциация, интегрирана във Fepex, Испания ще произведе 300 000 тона грозде през този сезон. Около 230 000 тона ще дойдат от регион Мурсия, главният производител и износител в страната, който започна да продава първите количества за този сезон миналата седмица. Испанската продукция е първата, която ще излезе на пазара, постепенно следвана от продукцията на Португалия, Италия и Франция, която е последната страна, започнала кампанията през август.

Групата за десертно грозде е една от последните контактни групи, създадени в рамките на Съвместния комитет за плодове и зеленчуци Франция-Испания-Италия-Португалия. Нейното учредяване е в отговор на нарастването на производството на грозде апирена, особено в Испания и Италия, и на нарастващия интерес от страна на европейското търсене. Групата, която се събра за първи път през 2019 г., се договори тази седмица на срещата в Авиньон да проведе следващата си среща в Португалия. Испанското правителство беше представено от съветниците по земеделие към посолството на Испания в Париж и посолството на Испания в Рим, съответно Мануел Риесго и Хуан Прието.

Според данни от митниците, обработени от Fepex, през 2023 г. Испания е изнесла 132 664 тона десертно грозде на стойност 329 млн. евро.