Общата администрация за снабдяване със стоки за широко потребление на Египет е подписала договори за закупуване на 470 000 тона пшеница от България, Украйна, Румъния и Русия чрез международни търгове, съобщи в. "Ал Ахрам". От България ще бъдат доставени 50 000 тона, от Украйна - 60 000 тона, от Румъния и Русия - по 180 000 тона, предаде БТА.

През април египетският премиер Мостафа Мадбули потвърди, че държавата е готова да осигури необходимите чуждестранна валута за увеличаване на стратегическите резерви от стоки от първа необходимост.

В края на май властите увеличиха цената на субсидирания хляб за първи път от три десетилетия, с което от началото на юни една питка поскъпна от 5 пиастъра (0,001 долара) на 20 пиастъра (0,004 долара).

Годишното потребление на пшеница в Египет е около 20 милиона тона, като почти половината се използва за производството на субсидиран хляб за около 70 милиона души, които са включени в програмата за субсидирани стоки. През 2024 година страната се нуждае от 7,7 милиона тона пшеница за производството на около 93,5 милиарда питки, според доклад на правителството.

Египет, който е един от най-големите вносители на пшеница в света, разчиташе на черноморския зърнен коридор за 80 процента от вноса си. Войната на Русия в Украйна и недостигът на чуждестранна валута изправиха арабската република през затруднения и подтикна кабинета да въведе допълнителни стимули за местното производство, както и да търси нови източници.