Започна беритбата на костилкови плодове в северната част на Испания, в района на град Лерида. „Тази година сме малко по-напред от обичайния график. Миналата седмица вече прибрахме първите кайсии, тази седмица берем първите череши - но тази година имаме много малко такива - а след две седмици ще дойде ред на първите праскови, нектарини и парагвай", казва Родриго Масип от Conjuntfruit.
Той очаква компанията му да набере около 2,6 милиона килограма костилкови и твърди плодове въпреки няколкото студени дни.
„Новост в асортимента ни тази година са биологичните круши. Очакваме да приберем около 600 тона биологични круши Williams и Limonera в началото на август. А само преди няколко седмици успешно преминахме одит на нашите парцели, които са в процес на преминаване към биодинамично отглеждане. Така че се надяваме тази година да можем да продаваме още повече плодове с етикет Demeter", казва Родриго.
По-голямата част от биологичните и сертифицираните по Demeter костилкови плодове на Conjuntfruit са предназначени за износ.
„Биодинамичните плодове се изпращат основно за Германия, като някои количества отиват и за Швейцария, Франция и Австрия. За да предлагаме на пазара биологичния продукт, тази година подсилихме търговския си екип. В Испания все още има много биологични продукти в супермаркетите, има и още много възможности за увеличаване на това потребление. Асоциациите на потребителите, от своя страна, са директен канал от производителя до потребителя."
„В цяла Европа потреблението е спаднало заради инфлацията, така е впрочем и с конвенционалните плодове. Вече го забелязахме тази зима в Испания при ябълките и крушите, а в края на миналия сезон - във Франция, Швейцария и Германия, където потреблението и цената на биологичните плодове спаднаха," обяснява Родриго.
Според него трябва да бъде разяснено на потребителите, че цените на плодовете и зеленчуците задължително трябва да се повишат, защото разходите за отглеждане също се увеличават.
„Освен това селското стопанство и градинарството получават субсидии по линия на ОСП - 32% от европейския бюджет отива за селското стопанство - което показва, че плодовете и зеленчуците всъщност се поддържат изкуствено по-евтини. В много случаи земеделието и градинарството в Европа просто не биха били осъществими без тази подкрепа. И все пак продажните цени често са по-ниски от разходите за отглеждане," заключава Родриго Масип.
Коментари