Отдавна синият домат, който всъщност е виолетов, се среща в различни форми и цветове

Патладжанът или синият домат е зеленчук, който понякога се пренебрегва от любителите. Въпреки че е традиционен продукт, който често се използва в балканската кухня. Участва не само в много сезонни ястия, но и се използва в приготвянето на зимнина.
Като всяко културно растение и патладжанът има изисквания, с които градинарите е препоръчително да се съобразят.

Сортове

Селекцията при патладжана работи много активно през последните години. В специализираните магазини се предлагат изключително разнообразни сортове.

Плодовете се различават по:

  • форма – продълговати, кръгли, удължени и тънки;
  • големина – от малки до много едри;
  • цветове – бели, различни нюанси на виолетово, от тъмнолилави до почти черни, както и разноцветни на ивици.

Разсад

Специалистите препоръчват патладжанът да се засява в индивидуални съдове или разсадни табли, тъй като по-трудно понася пикиране на младите растения. Най-добре е това да се направи в малки торфени саксийки, които са саморазграждат, така се засаждат направо в лехата.

Изисквания:

  • Патладжанът е топлолюбив вид. Затова изберете открита и добре огрявана от слънцето леха.
  • Зеленчукът е взискателен към водата. За да получите качествени плодове, важно е редовно да поливате растенията. Разбира се, поливките трябва да са съобразени с времето за периода.

Възможни проблеми:

  • Ако растенията се преполеят, може да се стигне до загниване на корените.
  • А ако се засушат – до опадване на цветовете.
  • При недостатъчно поливане се забавя растежа, а също се образуват по-малко завръзи, съответно плодове.

Напояването се извършва сутрин, преди да са започнали горещините. Не трябва да се мокрят листата на растенията.

Грижи:

  • От време на време почвата в лехата трябва да се окопава – на около 5 см дълбочина. Така се премахва кората, която се образува на повърхността. Също така се отстраняват и плевелите, които са конкурент на културата.
  • Растенията се подхранват няколко пъти. Първото е по време на засаждането, като се използва комбиниран тор, съдържащ основните макро- и микроелементи. По време на плододаването е добре да се внесе листен тор.

Важно! Патладжанът не трябва да се отглежда в съседство с домати и картофи, тъй като се напада от еднакви вредители.