Консумативи:
- метална кофа, включително капак и заключващ пръстен, както на кофите за боя;
- метална тръба, достатъчно дълга, за да излиза с няколко см през горната и долната част на кофата.
Инструкции:
Стъпка 1: Изградете „дестилатора"
Това, което трябва да направите, е да създадете камера, в която липсва кислород (доколкото можете), така че да изпарите водата и другите неща в дървото, но да оставите въглерода.
Това става, като стоманената тръба мине през кофата. За да са плътни, още в началото може да пробиете малък отвор в долната част на кофата и в капака, след което да изрежете ленти по диаметъра на тръбата, за да създаде плътно прилепване. Можете дори да затегнете със скоба за маркуч, за да предпазите кислорода.
Тръбата трябва да излиза от двете страни на няколко см. Също така в основата на тръбата трябва да се пробият дупки, които ще са на дъното на камерата.
Също така на снимките е видно, че има парче кръгла стомана през тръбата, захващаща дъното на кофата.
Стъпка 2: Съберете и подгответе дърва
Вземете малко дървесина, която искате да превърнете в буци дървени въглища. Твърдите дървета са чудесни за това. Не използвайте смолисти, като бор, ако ще използвате дървесината за готвене.
Стъпка 3: Заредете и запалете
Нарежете дървото на парчета. Поставете дървата в кофата възможно най-плътно.
Напълнете огнището си (или където и да правите изгарянето) с малко подпалки. Повдигнете дъното на кофата с огнеупорни тухли или скара, така че да има свободно пространство около основата на тръбата.
За известно време от тръбата ще излиза дим. Когато сте почти готови, от тръбата ще излезе пламъчна струя, което показва, че сте отстранили водата и другите елементи в дървото и остава само въглеродът.







Коментари