За сортовете с високо стъбло се практикува късата резитба.

За нискостъблените – средна.

За бързорастящите сортове – дълга резитба.

Как примерно можем да си представим процеса по подмладяването на старата лоза за три години

При къса резитба оставените 2 пъпки през лятото ще дадат два плодни леторасъла, върху които са се образували до 20 пъпки. Те се съкращават в ранна пролет, като се оставят 2 пъпки на единия и 5-6 пъпки на втория леторасъл.

Преди това се премахват замръзнали, повредени, изсъхнали клони - първо те се отстраняват.

През лятото на втората година и двата леторасъла ще дадат вертикални леторасли, върху които се оформят пъпки. Задачата на лозаря е да ги съкрати до две пъпки.

Подрязването на третата година включва два варианта – къса резитба за високостъблените сортове, дълга – за останалите.

Лозарят ще забележи как година след година и дебелината на старите клони и главината се увеличават по мъничко, което е естествен процес на растеж. При най-старите лози основата може да достигне и до впечатляващи размери.

След това всяка година се реже по една и съща възприета стандартна схема, няма специални причини тя да се променя.

Само по този начин ще бъде възможно да се получат лози с голям брой плодни леторасли, които не са прекалено сгъстени.

През лятото се извършват зелените операции.