Италианската компания Almaverde Bio събра 3 300 тона зелено киви и 2 900 тона жълто киви. "Поради климатичните условия количествата са малко по-ниски от нормалната година. Това обаче се компенсира от средния клас и отличната стойност на Brix", казва Паоло Пари, директор на Almaverde Bio.

Almaverde Bio е част от It's Bio (Добри, здравословни и натурални био плодове и зеленчуци) - общоевропейски проект, чиято цел е да популяризира биологичното земеделие в Италия, Белгия и Гърция, като акцентира върху здравословния характер на продуктите и екологичната устойчивост на земеделието

"Тази година очакваме по-голяма стабилност по отношение на добивите от биологични плодове и зеленчуци и леко увеличение на продажбите", казва Паоло Пари. "Продажбите ни се осъществяват чрез нашите витрини Almaverde Bio в супермаркетите. Ние сме много доволни от тях. Благодарение главно на присъствието в няколко нови магазина през годината, в края на октомври постигнахме 32% ръст."

"Пряката комуникация е съществена част от проект като този. Целта е да се подчертаят особеностите и предимствата на висококачествените биологични продукти. Проектът It's Bio прави точно това, като достига директно до потребителите в магазините и до други заинтересовани страни чрез посещения на ферми и пакетиращи станции."

Що се отнася до производството на киви, Италия е водеща страна в Европа с обем от около 410 000 тона, в сравнение с общия добив на континента от 755 000 тона по данни на Iko - International Kiwi Organization). Най-големите региони, в които се отглеждат кивита, са Лацио с 33 % от площта, следван от Пиемонт със 17 % и Емилия-Романя с 15 % по информация на Cso Italy.