Няколко читатели споделиха с нас, че в края на годината са забелязали, че се е появил твърде неприятен дефект по виното, което са произвели – то е започнало да се провлачва. Питат има ли начин да го оправят. Интересуват се откакво може да се е получило това, при положение, че са спазили технологията.
Отговор:
Провлачването при виното наистина е много неприятно явление, което не може да се сбърка с друго, защото е твърде видимо.
По-често провлачването се получава при белите вина. Забелязва се, че успоредно с това те стават по-мътни и имат по-голяма плътност и вискозитет.
Това много отчетливо се забелязва при претакане на тънка струя. А при разбъркване, се усеща, че се отделя въглероден диоксид. Тези два признака са категорично доказателство, че има болестни симптоми.
Да, наистина става дума за болест, а не само за дефект. Заболяването се причинява от бактерии, които са от рода стрептококис. Тези бактерии лесно се развиват във вина, които имат остатъчна неферментирала захар.
Според специалиста бактерии могат да се развия и в случаите, когато виното е останало бедно на киселини и танин.
Какво се получава?
В такава обстановка се повишава количеството на млечната и оцетната киселина във виното.
Какво може да се направи?
При бялото домашно вино се препоръчва да се добави по 10 грама на 100 литра вино танин на прах.
Болното вино трябва да се сулфитира – това става с 60 до 70 мл 6% серниста киселина на 100 литра, след което се претака при широк достъп на въздух.
Коментари