Време е да помислим какви ястия да приготвим за трапезата за Новата 2024 година. И един от задължителните кулинарни „атрибути" според традицията ще бъдат новогодишните салати, включително с рулца от раци (сурими). Лесно се приготвят от налични продукти.
Когато празнувате салатите с рулца от раци определено няма да развалят трапезата с присъствието си. Роднини и приятели могат да бъдат доволни от „класиката" и изненадани с нови варианти на този вид закуска с добавка на рулца от раци, царевица, варени пилешки яйца, зеле, ориз и други, понякога не най-познати съставки.
С бяло зеле
Ще ви трябват: 300 г бяло зеле, 100 г рулца от раци (сурими), 100 г зелен грах от консерва, 2 варени яйца, 1/3 глава лук, майонеза, сол и смлян черен пипер на вкус.
Подготовка: Нарежете зелето и го поставете в дълбок съд. Добавете ситно нарязаните яйца и зеления грах. Рулцата от раци и обеления лук се нарязват на ситно и се добавят към салатата. Подправете със сол и черен пипер, добавете с майонеза. Разбъркайте добре, поставете в купа за сервиране и украсете.
Корейска салата с моркови
Ще ви трябват: 200 г рулца от раци, 200 г моркови, настъргани на дълги ивици, 100 г консервиран ананас, 70-80 г твърдо сирене или кашкавал, 3 варени яйца, майонеза, сол и подправки на вкус.
Подготовка: Нарежете сурими на ивици, а ананаса на парчета. Сиренето се настъргва на едро ренде, сварените яйца се нарязват на дребно или се прекарват през яйцерезка. Поставете всички съставки в дълбока купа. Добавете сол, подправки и майонеза на вкус, разбъркайте добре.
С калмари
Ще ви трябват: 200 г сварени и обелени калмари, 200 г рулца от раци, 3 варени яйца, 1-2 глави лук, 1-2 суп. лъж. растително масло, варени гъби (по желание), майонеза, сол и смлян черен пипер на вкус.
Подготовка: Нарежете калмарите на ивици, а суримите - на парчета. Прекарайте сварените пилешки яйца през резачка за яйца. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в растително масло. В дълбока купа смесете всички съставки за салатата, като по желание добавите и ситно нарязани сварени гъби. Подправете салатата със сол, черен пипер и майонеза. Разбъркайте добре.
С чушки
Ще ви трябват: 100 г рулца от раци, 100 г чушка, 100 г прясна краставица, 100 г зелена салата, 3 варени яйца, сол, подправки и майонеза на вкус.
Подготовка: Нарежете всички компоненти на салатата по желание и ги поставете в дълбок съд. Добавете сол, подправки и овкусете салатата с майонеза. Смесете добре.
С царевица и яйце
Ще ви трябват: 200 г рулца от раци, 4-5 варени яйца, 1 консерва царевица, сол и майонеза на вкус.
Приготвяне: Нарежете на ситно пръчиците, обелете сварените яйца и ги нарежете с резачка за яйца. Поставете двете съставки в дълбока купа, добавете царевицата. Посолете салатата и я подправете с майонеза на вкус.
Коктейлна салата с краставица
Необходими са ви: 200 г рулца от раци, 100 г краставица, 1 връзка зелена салата,кисело мляко и сол на вкус, обелени скариди, черни маслини и зелени подправки за украса.
Приготвяне: Нарежете рулцата на ситно. Измийте краставицата и я нарежете на кубчета. Измийте марулята, подсушете я с хартиена кърпа и я нарежете на парчета. Поставете всички съставки в купа за салата, добавете сол и подправете с кисело мляко. Разбъркайте добре, разсипете коктейла в чаши и отгоре наредете с маслини, скариди и билки.
С китайско зеле
Ще ви трябват: 200 г рулца от раци, китайско зеле, 3 сварени яйца,1/2 глава лук, сол, смлян черен пипер и майонеза на вкус, консервиран грах и билки на вкус.
Приготвяне: Настържете пекинското зеле, а рулцата нарежете на ситно. Нарежете сварени яйца с резачка за яйца или настържете на едро ренде. Накълцайте лука. Поставете всички съставки в купа за салата, добавете сол, черен пипер, майонеза и разбъркайте добре. Отгоре поръсете със зелен грах и зелени подправки на вкус.
Със сирене и черни маслини
Ще ви трябват: 200 г рулца от раци, 100 г твърдо сирене, 100 г варени картофи, 3-4 варени яйца, 1 кутия черни маслини без костилки, 1 консерва сладка царевица, 2-3 скилидки чесън, сол, майонеза и билки вкус.
Приготвяне: Обелете картофите, настържете ги на едро ренде и ги наредете в купа за салата като най-долния слой. Овкусете със сол и отгоре изстискайте чесъна, като го разпределите равномерно върху картофите. Отгоре намажете с майонеза. Наредете следващия ред черни маслини, нарязани на кръгчета, като оставите няколко за украса на салатата. Отцедете консервата със сладка царевица и я разпределете като следващ ред в купата салата. Отново добавете майонеза. Отгоре поръсете с настъргани яйца и сирене, а след това със ситно нарязани пръчици от раци. Нанесете върху тях мрежа от майонеза, а отгоре украсете с останалите маслини и билки.
Ако искате салатата да е по-малко мазна, можете да пропуснете някои слоеве майонеза.
С ориз
Необходими са ви: 200 г рулца от раци, 100 г варен ориз, 1 консерва царевица, 3 сварени яйца, 1/2 глава лук, сол и майонеза на вкус.
Приготвяне: Поставете царевицата в дълбока купа, след като отцедите течността. Добавете сварения ориз и настъргани яйцате. Суримите се нарязват на ситно и се добавят към останалите продукти заедно с настъргания на едро ренде лук. Посолете салатата и я подправете с майонеза. Поставете в хладилника за 2-3 часа.
Салата от Червено море с домати
Ще ви трябват: 200 г рулца от раци, 100 г твърдо сирене, 3-4 сварени яйца, 2-3 домата, 1 червена чушка, 2-3 скилидки чесън, сол, смлян черен пипер и майонеза на вкус.
Приготвяне: Нарежете суримите произволно и ги наредете на дъното на купата за салата. Яйцата се настъргват на едро ренде и се поставят върху пръчиците от раци. Подправете със сол, черен пипер и майонеза. След това се нарежда слой настърган кашкавал, а върху него - нарязани домати и червени чушки. Салатата обикновено не се залива с майонеза.
С топено сирене и чесън в тарталети
Ще ви трябват: 100 г рулца от раци, 3 топени сиренца, 1-2 скилидки чесън, копър и майонеза на вкус, тарталети.
Приготвяне: Смачкайте топеното сирене с нарязания чесън и майонезата до еднородна смес. Към него добавете ситно нарязаните сурими и копър. Разбъркайте добре и с тази смес напълнете тарталетите. Сервирайте на масата.
С грейпфрут
Необходими са ви: 100 г рулца от раци, 70-80 г твърдо сирене или кашкавал, 1 грейпфрут, 3 варени яйца, сол, смлян черен пипер и майонеза на вкус, листа зелена салата за украса.
Приготвяне: Постелете чиния за сервиране с листа от зелената салата. Наредете върху тях нарязани пръчиците от раци. Отгоре разпределете половината от настърганите яйца. Посолете и поръсете с черен пипер, залейте с майонеза. За следващ слой наредете половината сирене, настъргано на едро ренде, а след това парчета обелен грейпфрут. Отново залейте салатата с майонеза.
Сипете останалата яйчена смес като следващ слой, посолете и поръсете с черен пипер. Поръсете с останалото настъргано сирене и гарнирайте с резенчета грейпфрут.
„Снежната кралица"
Ще ви трябват: 200 г рулца от раци, 100 г филе от леко осолена червена риба, 100 г червен хайвер, 3 сварени яйца, 1 сладка ябълка, 1/2 глава червен лук, 2 топени сиренца, 1/2 чаша ядки, сол, смляна черен пипер и майонеза на вкус.
Приготвяне: Ябълката се настъргва на едро ренде и се поставя в купата за салата като най-долен слой. Върху него се поставя половината от ситно настърганото топено сирене, отгоре намажете с майонеза. Филето от червена риба се нарязва на ситно и се нарежда върху майонезата. Отделете жълтъците от белтъците и отделно ги настържете на ситно ренде. Върху рибния слой се нарежда ситно нарязаният червен лук, а след това - настърган жълтък, сол и черен пипер на вкус. Нарежете рулцата на ситно - това е следващият слой. Покрийте с майонеза. Добавете червения хайвер, след това нарязаните ядки и останалия белтък и отново залейте с майонеза. Салатата се поръсва с настърган белтък и се украсява на вкус. Преди сервиране охладете готовата салата в хладилник за 2-3 часа.
С водорасли
Ще ви трябват: 100 г мариновани водорасли, 100 г рулца от раци, 100 г варено месо от калмари, 100 г царевица, 2 варени яйца, майонеза, сол и билки на вкус.
Приготвяне: Водораслите се нарязват и се поставят в дълбока купа. Добавете царевицата и настържете сварените яйца на едро ренде. Нарежете месото от калмари на малки парченца. Нарежете и рулцата. Добавете двете съставки в съда с царевицата и водораслите. Овкусете салатата с майонеза и при необходимост добавете сол. При сервиране украсете с билки.
Коментари