Световната търговия с екзотични плодове се разраства изключително бързо. Изданието EastFruit е съставило топ 10 на най-странните екзотични плодове, някои от които могат да бъдат дори опасни, ако се консумират неправилно, но стават популярни в цял свят.
Какво обаче е екзотичен плод?
Обикновено хората наричат плода "екзотичен", ако той не се отглежда или не се среща често в региона, в който живеят. Това, което се счита за екзотично, обаче може да варира в зависимост от региона и културата. Например плод, който се смята за екзотичен в една страна, може да е често срещан в друга. С изменението на климата и развитието на световната търговия тези възприятия също се променят. Например бананите все още се смятат за екзотични плодове в страните от Централна Азия, но те вече са едни от най-често консумираните плодове.
Какво стимулира търсенето на екзотични плодове?
EastFruit смятат, че това са любопитството, потенциалните ползи за здравето, интересът към получаване на нови емоции, а в някои случаи - наличността и достъпността. Понякога плодове, които не се отглеждат във вашия регион, могат да бъдат по-достъпни от тези, които се произвеждат на място - добър пример е бананът. В тази статия обаче става дума за плодове, които все още не са толкова популярни, колкото бананите, които може да изглеждат и дори да имат странен вкус за много потребители в Северното полукълбо и които набират популярност.
Ето го и списъкът:
Дурианът:
Дуриан
Снимка: EastFruit
В азиатските страни, където се отглежда дуриан, този плод е описан накратко така: "Китайците просто го обичат - те харчат милиарди долари всяка година за внос на дуриан. Този плод произхожда от Югоизточна Азия и е известен с бодливата си външност. Той има кремавожълта вътрешност с големи семена и често се използва в кухнята на Югоизточна Азия.
Рамбутан:
Рамбутан
Снимка: EastFruit
Този плод се смята за странен поради своята бодлива червена външност със сладка, сочна бяла вътрешност. Името "рамбутан" идва от думата "рамбут" или "коса" на малайско-индонезийските езици, което е препратка към множеството космати изпъкналости по кожата на плода. Месото от вътрешната страна на рамбутана е бяло на цвят и се консумира. То е много ароматно и вкусно, като много хора сравняват вкуса му със сладко-кисело грозде. Плодовете на рамбутана съдържат витамини С, В1, В2, калций, фосфор, магнезий и желязо.
Плод на дървото Hala Aka Puhala, известен също като плод на винтовия бор:
Халафрут
Снимка: EastFruit
Този плод се смята за странен поради своята бодлива външност и сладка, сочна вътрешност. Той се използва и в традиционната хавайска медицина. Плодът на Хала е съставен от десетки сегменти, наречени ключове или шишарки, които са свързани помежду си със сърцевина. Вътрешността на всяка ключица е пулпава, докато зеленият външен край е толкова влакнест, че може да се използва като конец за зъби. Жителите на острова дъвчат суровия плод, варят го с настърган кокос или го смилат на паста. Един от дегустаторите оприличава вкуса на пресния сок от хала на "смес от захарна тръстика и манго", с консистенция на гъст нектар. Само женските дървета дават плодове, но мъжките произвеждат собствено полезно вещество. Ранните хавайски култури са използвали ароматния жълт прашец на дърветата по телата и леглата си като афродизиак!
Рогатият пъпеш, известен също като кивано:
Кивано - рогат пъпеш
е близък роднина на краставиците и пъпешите! Този плод също се смята за странен заради оранжевата си външна част с шипове и зелената желеобразна вътрешност със семена. Рогатият пъпеш има сладко-кисел вкус с едва доловим привкус на банан и лимон и е пълен с важни хранителни вещества като витамини и минерали, които играят роля в способността му да оказва положително въздействие върху здравето.
Мангостанът
Мангостан
често е наричан "кралицата на плодовете" заради сладкия си, сочен и ароматен вкус. Този плод се смята за странен поради твърдата си лилава външност със сладка, пикантна бяла вътрешност. Плодът е кръгъл, с твърда външна обвивка, която трябва да се отстрани, за да се разкрие ядливият плод вътре. Мангостанът е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване от рак и други заболявания. Плодът е също така добър източник на витамин С, фибри и калий и от векове се използва в традиционната медицина за лечение на различни заболявания, включително диария, кожни инфекции и рани.
Аки:
Аки
Това е националният плод на Ямайка и е популярна съставка в ямайската кухня. Този плод се смята за странен поради яркочервената си външна част и кремавобялата вътрешност с черни семена. Плодът е с крушовидна форма и съдържа токсично съединение, наречено хипоглицин А, което може да причини повръщане, припадъци и дори смърт, ако се консумира преди да е напълно узрял. Когато узрее, плодът се разчупва и разкрива три големи черни семена, заобиколени от мека, кремавожълта месеста част, която често се използва в пикантни ястия като аки и солена риба.
Акеби:
Акеби
Акеби е загадъчен и красив плод, който произхожда от северната част на Япония и се култивира и предлага в магазините едва през последните десетилетия. Прозрачната бяла месеста част отвътре, изпълнена с безброй бели, покрити с лъскави черни семена, се консумира като плод. Незнайно за мнозина лилавата шушулка също може да се сготви и консумира, но като зеленчук, а не като плод! Плодовата част има вкус на комбинация от банан, пасифлора и личи.
Питая:
Питая
известен също като драконовия плод, се смята за странен поради яркорозовата си външна част с бяла или розова вътрешност, пълна с черни семена. Често се използва в смутита и салати. Понякога питая се нарича "ягодова круша". Названията "питахая" и "питая" идват от Мексико, а "питая роха" в Централна Америка и северната част на Южна Америка, вероятно свързани с питая за имена на високи видове кактуси с цъфтящи плодове. Плодовете на драконовия плод растат на катерещо се кактусово растение, което може да живее до две десетилетия.
Джакфрут:
Джакфрут
също има шипове отвън и жълта или оранжева вътрешност, вкусът му наподобява комбинация от банан, ананас и манго. Често се използва като заместител на месото във веганските ястия поради месната си текстура. Известен е още като джак дърво, фене, какфрут, джак или джак. То е роднина на смокинята, черницата и хлебния плод. Джакфрутът е националният плод на Бангладеш. Джакфрутът е най-големият плод, раждан от което и да е дърво, като достига до 35 инча и 60 килограма! Той е "множествен плод", което означава, че е съставен от множество цветове, които са се обединили в един плод.
Салак:
Салак
Известен още като змийски плод, този плод се смята за странен поради твърдата си кафява външна част със сладка, пикантна бяла вътрешност, която има вкус на ананас, смесен с лимонов сок. Салак е плод, който расте на палмово дърво и е известен с люспестата си кожа, която наподобява змийска. Плодът е с крушовидна форма и расте на гроздове в основата на палмата, а текстурата му е подобна на тази на ябълка. Салакът е много богат на антиоксиданти и съдържа витамини С и А, калий, желязо и фибри. Благодарение на тези характеристики салакът често се използва в традиционната медицина за лечение на различни заболявания като диария, треска и високо кръвно налягане.
Кои от тези плодове сте опитали и сте харесали най-много?
Коментари
Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Коментари