Всяка домакиня поне веднъж е правила ябълков пай, но по някаква причина крушите често са пренебрегвани. Което е странно, защото тези плодове са достъпни почти по всяко време на годината и са много здравословни. Имат и несравним аромат с фини нотки на мед и карамел, които ще придадат уникален вкус на всеки сладкиш. За да можете сами да се убедите в това, събрахме няколко интересни рецепти за печива с круши. Погледнете с нови очи на този прекрасен плод!

Пай с карамелизирани плодове 

Селекцията ни започва с един много лесен за приготвяне пай с карамелизирани круши и орехи. Бисквитената основа ще се окаже висока и пухкава дори за начинаещ готвач.

Продукти: Основни: 150 г масло, 80 г захар, 2 яйца, 3 суп. лъж. заквасена сметана или кисело мляко, 200 г брашно, 1 и 1/2 ч. лъж. бакпулвер, 1 оп. ванилова захар, сол на вкус.

За пълнежа: 2 круши, 30 г масло, 50 г захар, шепа орехи, 1 суп. лъж. лимонов сок, 25 мл вода.

Приготвяне: Обелете крушите, отстранете сърцевината и нарежете по дължина на 6-8 части. Разтопете захарта, водата, лимоновия сок и маслото в тиган. След като захарта се разтвори, добавете крушите и разбъркайте, като леко разклащате тенджерата. Изчакайте карамела да стане светло златистокафяв, след което веднага отстранете от котлона. Оставете съда настрана да изстине.
За тестото: Маслото, захарта и ваниловата захар се разбиват добре с блендер (или миксер). Продължавайки да разбивате, добавете яйцата едно по едно, сложете сол на вкус. Прибавете сметаната и отново разбийте добре.

Пресейте брашното с бакпулвера. И, като постепенно добавяте към течната маса, пригответе тестото. Сипете тестото в тава за печене. Отгоре наредете крушите и полейте крушов карамел, поръсете със смлени орехи. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 40 минути.

Оставете сладкиша да се охлади леко във формата и внимателно го извадете и сервирайте!

Ронлив сладкиш с извара 

Настърганият пай при разрязване прилича повече на ронлива торта. Комбинацията от хрупкаво тесто и пълнеж от извара и круши със сигурност ще се хареса на децата!

Продукти: За тестото: 250 г брашно, 130 г масло, 2 суп. лъж. пудра захар, щипка сол, яйце.

За пълнежа: 500 г извара, портокалова кора, 50 г захар, 1 ч. лъж. ванилова захар, 4 суп. лъж. портокалово сладко, 2 яйца.

Приготвяне: Портокаловата кора се настъргва на ситно ренде. Добавете изварата, яйцата, обикновената и ваниловата захар. Разбийте с миксер или разбъркайте с шпатула до гладкост. Нарежете крушите на малки кубчета, добавете към изварата и разбъркайте внимателно. Плънката е готова, трябва да я оставите настрана и да приготвите тестото.

За тестото пресейте брашното в купа. Настържете замразеното масло на едро ренде и добавете яйцето, пудрата захар и солта. Замесете еластично тесто и го поставете във фризера за 20 минути.

Намажете с масло квадратна термоустойчива тава и поръсете с грис или брашно. Половината от тестото се настъргва на едро ренде и с получените трохи се сипват на дъното на формата. Покрийте с пълнежа от извара и круши. Следва слой портокалово сладко (можете да го замените със сладко от кайсии). Настържете останалото тесто директно върху пая.

Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за 1-1,20 часа. Охладете леко готовия пай, нарежете на квадрати и сервирайте.

Цитрусов десерт 

Този сладкиш съдържа много цитрусови съставки: лимонов сок, портокалова кора и портокалов ликьор. Те помагат на крушата да разкрие по-добре аромата си и да звучи по нов начин.

Продукти: 150 г масло, 150 г захар, 1 яйце, 1 суп. лъж. ликьор, 150 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж. портокалова кора, щипка сол, 1 пак. ванилова захар, 4 круши, 3 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. нарязан шамфъстък, 2 суп. лъж. смлени бадеми.

Приготвяне: За тестото разбийте мекото масло със захарта, докато изсветлее и увеличи обема си. Добавете яйцето и разбийте още няколко минути. Смесете брашното с бакпулвера, щипка сол и добавете портокалова кора, разбъркайте. Към масления крем прибавете портокаловия ликьор и разбийте отново.

Намажете тава (диаметър 22–24 см) с масло и поръсете с брашно или грис.

Обелете крушите и нарежете половината на малки кубчета. Другата половина от крушите нарежете на филийки. Поръсете с лимонов сок.

Към разбитото масло се добавя брашното, разбърква се с шпатула и се прибавят нарязаните на кубчета круши. Прехвърлете тестото във формата, загладете го и отгоре наредете резените круши. Поръсете пая с шамфъстък и бадеми.

Печете в предварително загрята на 175°C фурна за около 40 минути. Проверете дали е готов с клечка за зъби. Преди сервиране може да поръсите с пудра захар.

Кекс с лимоново сладко 

Друг цитрусов вариант е лимонов кекс с цели круши. Разбира се, първо ще трябва да обелите и изчистите сърцевината на плода, но не забравяйте да оставите дръжките! Така печивото ви ще изглежда много оригинално!

Продукти: Основни: 140 г брашно, 60 г цареввично нишесте, 3 суп. лъж. сладко от лимони, 3 суп. лъж. лимонов сок, 3 яйца, 130 г масло, 180 г захар, 6 круши, 2 ч. лъж. бакпулвер, 50 г бадеми.

За глазурата: 1 суп. лъж. конфитюр/сладко, 200 г пудра захар, 1 суп. лъж. лимонов сок.

Приготвяне: Накиснете бадемите в топла вода, за да можете да ги обелите.

Накиснатите бадеми се белят лесно. Смелете ги. Ако искате да усещате ядките накълцайте по-наедро.
Смесете 2 супени лъжици лимонов сок със сладкото от лимон. Една лъжица сок запазете, за да напръскате крушите. Обелете и почистете крушите, като запазите дръжките. Напръскайте с лимонов сок, за да не потъмнеят.

Разбийте маслото и захарта. Продължавайки да разбивате, добавете едно по едно яйцата. Смесете брашното, нишестето и смлените бадеми, добавете бакпулвера. Комбинирайте брашнената смес с маслената, на два етапа, като разбърквате внимателно. Тестото трябва да е като палачинково. Добавете лимоновото сладко и разбъркайте.

Покрийте тавата с хартия за печене и изсипете тестото до половината на съда. Потопете внимателно крушите в тестото. Останалото тесто може да се разпредели във формички за мъфини. Крушите могат да се наредят на резени, като им се придаде някаква форма. Печете сладкиша за 35-40 минути на 180°C като проверявате готовността с шишче. Докато десертът се охлажда във формата, пригответе глазурата: смесете пудрата захар с лимоновия конфитюр и лимоновия сок, разбъркайте.

Покрийте кекса с лимонова глазура и сервирайте на масата!

Шоколадов 

Шоколадовият мъфин с кисело мляко и круши е божи дар за всички любители на сладкото! За приготвянето е по-добре да вземете по-твърди круши.

Продукти: 1 ч. чаша брашно, 100 г шоколад, 100 г масло, 1/2 ч. чаша захар, 125 г кисело мляко, 1 ч. лъж бакпулвер, 2 круши, щипка сол, 2 яйца.

Приготвяне: Разбийте захарта и яйцата до пухкава смес. Шоколадът се нарязва, добавя се маслото и се разтопява на водна баня. Разбъркайте до гладкост и охладете леко. Добавете киселото мляко и разтопения шоколад към яйцата. Пресейте брашното с бакпулвера и разбъркайте. Обелете крушата, нарежете на малки парчета, добавете към тестото и разбъркайте внимателно. Тестото се прехвърля в намаслена тава и се заглажда с шпатула.

Печете в предварително загрята фурна на 170°C за 35-40 минути. Извадете сладкиша от фурната и охладете. Обърнете сладкиша от формата и поръсете обилно с пудра захар.

Тарталети с праскови и чийзкрем 

В тази рецепта кошничките са от изварено тесто, но можете да използвате готово бутер тесто. Всяко крема сирене ще свърши работа.

Продукти: 200 г извара, 250 г брашно, 100 г захар, 2 яйца, 90 г масло, 150 г крема сирене, 3 суп. лъж. сметана, круши, праскови от компот, 1 суп. лъж. пудра захар.

Приготвяне: Брашното се пресява в купа и заедно с настърганото студено масло се претрива до образуване на трохи. Добавете изварата, захарта, яйцето и омесете еластично тесто. Завийте тестото във фолио и го поставете в хладилника за половин час.

През това време подгответе пълнежа. Разбийте крема сиренето със захарта, яйцето и сметаната. Нарежете прасковите и крушите на резени.

Извадете тестото от хладилника, разточете го върху набрашнен плот и изрежете кръгове. Диаметърът на кръговете трябва да е малко по-голям от диаметъра на формичките. Поставете блатчетата в намазнените форми, притиснете добре и ги надупчете с вилица, за да не се надигнат. Поставете във фурната, предварително загрята на 180 градуса. за 10 минути.

Извадете кошничките от фурната и леко охладете. Напълнете ги с крема сирене, около 2 супени лъжици. Върху крема се нареждат праскови и круши. Поставете във фурната за 15 минути, докато покафенеят. След 15 минути извадете от фурната и сервирайте.

Кифлички с пълнеж 

Кифличките с мая и мек пълнеж от круши са много удобен формат за печива, които винаги можете да вземете със себе си на работа или да дадете на детето си в училище като бърза закуска.

Продукти: за тестото: 150 г прясно мляко, 15 г прясна мая, 50 г сметана, 3 суп. лъж. захар, 30 г масло, 2 суп. лъж. зехтин, щипка сол, яйце, 2 г ванилия, 320 г брашно.

За поръсване: 80 г пудра захар.

За пълнежа: 5 круши, 5 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. лимонов сок, вода.

Приготвяне: В малка тенджера загрейте леко млякото, натрошете маята, добавете 1 суп. лъж. захар и 2 суп. лъж. брашно, разбъркайте, покрийте и оставете за 15 минути. Разтопете маслото и го охладете да остане топло. Разбийте яйцето със захарта с бъркалка и смесете с маслото, разбъркайте отново. Добавете останалото топло мляко и топлата сметана. Всичко се разбърква добре.
Пресейте брашното, добавете ванилия и сол и разбъркайте. Направете кладенче, сипете зехтина и добавете предварително смесените съставки. Замесете меко тесто, съберете го на топка и покрийте с фолио, оставете на топло за 1-2 часа. Оставете тестото да увеличи обема си

Пригответе пълнежа: Обелете крушите и ги нарежете на малки парчета. Налейте 100 мл вода в тенджера, добавете захарта и варете 10 минути. Добавете към сиропа лимоновия сок и добавете крушите. Гответе крушите, при непрекъснато бъркане, до златистокафяво. Дръпнете от котлона и оставете да изстинат.

Оформяне на кифличките: Готовото тесто се премесва и се разделя на 3 равни части. Разточете всяка част на кора с диаметър около 20-25 см, разрежете на 4 равни части. На всеки триъгълник направете 3 разреза, успоредни на всяка от двете страни. В средата се поставя плънката (1-2 суп. лъж.). Покрийте плънката първо от едната страна, след това от другата.

Застелете тава с хартия за печене и наредете кифличките, като оставите разстояние между тях. Оставете ги за 20 минути. Печете в предварително загрята фурна на 180-190 градуса за 25 минути. (Времето за печене и температурата се коригират, като се вземе предвид вашата фурна)

Готовите кифлички поръсете с пудра захар.