А на второ място е формировката

Есента за мнозина е време за избор на асортимента от сортове, които ще се заложат занапред и ще отговарят на най-различните техни вкусови и стопански изисквания.

Когато се избира сорт лоза, колкото и да е голям меракът да се отгледа нещо, първо трябва да се проучат всичките стопански качества, някои плюсове и недостатъци.

Водещи за мнозина лозари са големината, захарността и аромата на грозда, едрината на зърното, оцветяването на кожицата и сока, както и наличието или отсъствието на семена.

Доста стопани обаче правилно искат да знаят и какви са агробиологичните свойства – сред тях са дължината на вегетационния период на сорта, срокът на узряване на гроздето, растежната сила на лозата, специфичните изисквания към агротехниката и подложката, устойчивостта към болести и неприятели и реакция към условията на средата.

Един сорт се избира и според неговите технологични качества – тук става дума за наличие плодов вкус в зърната, механичен състав на гроздето, химичен състав на мъстта и направлението за използване на гроздето.

Условията в нашата страна са континентални, а климатът също е фактор, защото той определя какви технологии ще се прилагат за производство на грозде и дали те ще са адекватни на претенциите и определени изисквания на сортовете лози.

Освен потенциалните възможности да дават оптимален добив с високо качество, сортовете лози трябва да притежават и висока устойчивост на ниски зимни температури, сравнително добра способност за вегетативно и генеративно възстановяване, висока биологична или практическа устойчивост на гниене, както и сравнително голяма растежна сила.

Много лозари у нас си правят от гроздето вино, да не говорим, че в почти всяка трета къща или вила на село това е обичана традиция. Затова е важно да се знае

какво очакваме от винените сортове

Те са предназначени за преработка във вино или сок и гроздето им се преработва веднага след брането. Затова при тях от голямо значение Е механичният състав на гроздето и особено химичният състав на мъстта.

При винените сортове гроздето трябва да има висок рандеман, т.е процентът от зърната към теглото на грозда и процентът на плодовото месо към теглото на зърната да бъдат високи, а твърдият остатък от чепки, семена и кожица да е нисък.

Гроздето на винените сортове трябва да натрупва захари, но при запазване на сравнително високи титруеми киселини.

У нас подходящи и предпочитани винени сортове по традиция са Каберне Совиньон, Совиньон Блан, Шардоне, Гъмза, Мавруд и др.

Какво очакваме от един десертен сорт
Тук е важно да разберем колко време този сорт издържа след брането и дали десертното грозде подлежи на транспортиране или на по-дълго съхранение.
За разлика от винените сортове, при десертните изключително голямо значение има външният вид - големина, форма и плътност на грозда, едрина, форма и оцветяване на зърната.

Друго много важно значение има и консистенцията - дебелина и крехкост на кожицата, плътност и крехкост на плодовото месо.

Определящ е, разбира се, вкусът, както и хармоничното съчетаване на захари, киселини, дъбилни и ароматни вещества.

Съществено значение имат и механичните свойства на зърното - издръжливост на налягане и на откъсване, които определят транспортабилността на сорта и съхранението.

След избора на сорт идва и изборът на формировка

Лозата има лиановидно стъбло и много разклонения във вид на леторасли, които й придават много форми.
Затова при нея най-важна е системата на резитба и разбира се подпорната конструкция, благодарение на която ще й придадем определена форма. Но тази форма трябва да отговаря и на природните условия, и на стопанските нужди.

Как влияят климатичните условия

при избора на формировка

В райони с ниски и критично ниски температури за лозата се избират приземни формировки, защото те дават възможност за загрибване през зимата и по този начин създават подходяща защита срещу повратни зимни температури. Тези формировки се избират и при бедни и сухи почви.

На местата където няма опасност от ниски температури са подходящи стъблените формировки – такива като Гюйо, Мозер и др.

Стъблените формировки са подходящи и за районите, в които разполагаме с плодородни и влагозапасени почви.

Важно правило:

В зависимост от биологичните особености, сортовете с по-голяма растежна сила се отглеждат на по-високи и по-мощни формировки, а сортовете с по-малка сила на растеж - на по-ниски.

От десертните сортове у нас са подходящи и предпочитани и много нови и вносни сортове, но традиционни си остават Кардинал, Плевен, Болгар, Италия, Мискет Хамбурски и др.

Шардоне – търсен сорт за вино
Шардоне – търсен сорт за вино
Гъмзата и днес е гордостта на Североизтока
Гъмзата и днес е гордостта на Североизтока
Чашовидната формировка до 70-те години на миналия век беше широко разпространена у нас, сега преобладава в частните лозя и на наклонени терени, защото не изисква конструкция
Чашовидната формировка до 70-те години на миналия век беше широко разпространена у нас, сега преобладава в частните лозя и на наклонени терени, защото не изисква конструкция
Мозер – как изглежда и как да режем правилно
Мозер – как изглежда и как да режем правилно
Гюйо – как изглежда и как да стане правилната резитба
Гюйо – как изглежда и как да стане правилната резитба
Болгар си е Болгар
Болгар си е Болгар
Кардинал – славата му не помръква
Кардинал – славата му не помръква