Четиридесет процента от всички нидерландци се радват по-малко на Коледа заради подготовката на коледната вечеря и свързания с нея стрес. Това сочат резултатите от проучване на марката за растителни храни Vivera, проведено сред 1003 пълнолетни нидерландци. Заради целия стрес почти една трета от нидерландците понякога са виждали как домашно приготвената им коледна вечеря се разваля.

Една от възможните причини е натискът от страна на връстниците. Така например 46% се чувстват принудени да сложат домашно приготвена вечеря на масата. „Много хора смятат, че по време на празниците всичко трябва да е перфектно", казва Вилем ван Веде, генерален мениджър на Vivera. „В резултат на това те често избират сложни рецепти с висок риск от разочарование. Това, разбира се, е загуба. Опитайте се да го направите лесно, като изберете прости основни продукти, които да изглеждат празнично с хубава гарнитура. По този начин можете да се насладите на това, което наистина има значение: общуването и прекарването на време заедно."

Промяна на традициите

По време на коледната вечеря старомодното парче месо все още играе важна роля: всъщност цели 41% от всички нидерландци базират цялото си меню на него. Въпреки това почти половината от тях не намират за проблем да приготвят изцяло вегетарианска храна за своите гости. Особено младите хора (от 25 до 35 години) забелязват, че апетитът към месото намалява (45%). „Младите поколения все повече се отклоняват от традиционните навици и отдават по-голямо значение на устойчивостта. Освен това те често не се страхуват да опитват нови неща и обичат да създават свои собствени традиции. Логично е също така, че в наши дни сте само на една ръка или клик разстояние от вкусни рецепти и нови идеи. Например зеленчукова сьомга в обвивка от бутер тесто или пълнено портобело, също могат да бъдат много празнични", казва Ван Веде.

Поляризация на коледната трапеза

Нарушаването на традициите може да бъде рецепта за неприятности. Например, 50 % имат различни хранителни желания от тези на сътрапезниците си. В резултат на това 35 % от тях понякога са били разочаровани от храната, която им е била сервирана на Коледа.

„По време на празниците към нас често се събираме с много различни хора, а това значи и различни мнения. Тогава е трудно всички да останат доволни. Гледайте на това като на възможност да опитате много различни неща. Или пък открийте нещо ново тази година, например меню на растителна основа, което можете да съставите по свой вкус. В края на краищата не става въпрос за това кой ще направи най-традиционното ястие, а за това да се насладите на едно съвместно хранене, което да направи всички щастливи," обяснява Ван Веде.