Наближили краят на октомври, в англоговорящите страни традиционно се подготвят да празнуват Хелоуин, чийто основен атрибут е тиквата. От нея не само се правят лампи, но и се приготвят различни ястия за семейни празници. Традицията да се празнува Хелоуин набира популярност и у нас. Затова решихме да ви предложим няколко рецепти.

Е, ако не сте привърженик на подобни „тържества“, можете просто да се поглезите с ярки, вкусни и здравословни ястия от тиква.

Супа с ядки 

Продукти: 300 г обелена и почистена тиква, 2 моркова, 1,5 литра пилешки бульон, 200 мл сметана, 2 суп. лъж. зехтин, 50 г лешникови ядки или тиквени семки, 1 щипка индийско орехче, стръкчета босилек за украса, сол, смлян бял пипер.

Приготвяне: Нарежете тиквата на филийки. Измийте морковите, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Загрейте зехтина в тенджера с дебело дъно и леко запържете зеленчуците. Налейте бульона и варете 10 минути. Пасирайте с блендер и добавете индийско орехче, гореща сметана, сол и черен пипер.

Запържете ядките в тиган без масло и ги накълцайте. Поръсете с тях всяка купичка супа, гарнирайте с листенца мента и сервирайте.

Гювеч с месо 

Продукти: 1 тиква, 600 г свинско месо, глава лук, ½ люта чушка, 2 домата, 2 суп. лъж. растително масло, 150 мл сухо бяло вино, сол, смлян червен пипер.

Приготвяне: Измийте тиквата, отрежете горната част, издълбайте пулпата и я нарежете на кубчета. Месото се нарязва на ситно, а лука - на кубчета. Накълцайте лютата чушка. Бланширайте доматите във вряща вода, обелете и нарежете.

Загрейте олиото в тиган. Добавете лука и лютата чушка и запържете. Добавете и месото и запържете, като разбърквате. Когато месото се запече, прибавете тиквата, запържете леко всичко заедно, след това добавете доматите, налейте виното, подправете със сол и черен пипер и оставете да къкри под капак за 5 минути.

Загрейте фурната на 180°C. Поставете месото и зеленчуците в издълбаната тиква, покрийте с отрязания връх и печете 40 минути. Преди сервиране можете да украсите с билки.

Индийско къри с телешко 

Продукти: 1 жълта сладка чушка, 2 люти чушки, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. растително масло, 600 г телешко месо, 300 г домати в собствен сок, 400 г почистена и обелена тиква, 100 г царевица от консерва, по 1/3 ч. лъж. къри на прах и смлян корен от джинджифил, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Измийте чушката, подсушете я, разполовете я и отстранете дръжката и семките. Нарежете на тънки ивици, а лютата чушка нарежете на ситно. Обелете лука и чесъна, след което ги нарежете на ситно. Измийте месото, подсушете го и нарежете на малки кубчета.

Загрейте растително масло в тенджера и запържете лука и чесъна. Добавете чушките и запържете всичко заедно за 5 минути. Към запържените зеленчуци се добавя месото и се пържи от всички страни. Покрийте тенджерата с капак и оставете на слаб огън за 10 минути.

Бланширайте доматите и ги обелете. Пасирайте и ги добавете към месото и зеленчуците. Сипете 150 мл гореща вода, посолете и оставете да врят 40 минути.

Нарежете тиквата на едри филийки и я добавете към телешкото със зеленчуци заедно с царевицата. Поръсете с къри на прах и джинджифил и оставете да къкри още 7 минути. Преди сервиране можете да украсите с клонки от билки.

Млечна супа с месо 

Продукти: 500 г тиква, глава лук, 500 мл прясно мляко, 150 г телешко месо, корен магданоз, 2 суп. лъж. семена от кориандър, малка връзка копър, сол и черен пипер.

Приготвяне: От телешкото месо пригответе бульон. Извадете месото. Нарежете тиквата на кубчета, а лука - на кръгчета. Обелете и нарежете корена магданоз. Поставете тиквата във врящия бульон и гответе на слаб огън, докато омекне.

Загрейте растителното масло в тиган и запържете лука до златистокафяво, добавете към бульона. Когато тиквата е почти готова, сипете млякото в тигана, добавете кориандъра, магданоза и наситнения копър.

Оставете готовата супа да се вари 10 минути. Подправете със сол и черен пипер. Месото се нарязва на ситно, разпределя се в купички и се сипва супата.

Свинско с гъби 

Продукти: 500 г свинско месо, 1/3 ч. лъж. индийско орехче, 2 суп. лъж. сухо бяло вино, глава лук, 3 моркова, малък корен от целина, 2 суп. лъж. зехтин, 200 г гъби, 500 г обелена и почистена тиква, 100 мл сметана, 100 г настърган кашкавал, 1/2 връзка зелен кориандър, сол и смлян бял пипер.

Приготвяне: Измийте месото, подсушете го и го нарежете на малки парчета. Посолете, поръсете с черен пипер, поръсете с индийско орехче, напръскайте с вино и оставете за 10 минути.

Обелете лука и го нарежете на кубчета. Измийте морковите и корена целина, обелете и нарежете на тънки ивици. Всичко се запържва леко в зехтин.

Гъбите се обелват и нарязват на филийки. Добавете към пържените зеленчуци и запържете за 5 минути. Загрейте фурната на 180°C.

Нарежете тиквата на кубчета и заедно със свинското месо и зеленчуците с гъби прехвърлете в тава за печене. Подправете със сол и черен пипер и сипете сметаната. Печете във фурната, под капак, 50 минути. Махнете капака, поръсете със сирене и върнете във фурната за още 5 минути.

Измийте зеления кориандър, подсушете и нарежете на ситно. Поръсете готовото ястие с нарязани билки и сервирайте горещо.

Яхния с чушки 

Продукти: 1 малка или половин голяма тиква, 5-7 сладки чушки, глава чесън, 2 връзки асорти от зелени подправки (магданоз, копър, кориандър), консерва домати в собствен сок, 4 глави лук, сол и смлян черен пипер.

Приготвяне: Тиквата се измива, обелва се и се нарязва на парчета с дължина 5 см и дебелина 2-3 см. Чушките се измиват, отстраняват се семките и се нарязват на парчета. Обелете лука и го нарежете на едро. Измийте зелените подправки, подсушете и нарежете. Нарежете доматите от консерва на четири части. Обелете чесъна и го раздробете на скилидки.

Подготвените зеленчуци се нареждат на слоеве в тенджера или се разпределят равномерно в порционни гювечета. Поръсете всеки слой зеленчуци с нарязаните билки, сол и черен пипер. Зеленчуците се заливат със сока от консервираните домати и се оставят да врят на тих огън под капак 25-30 минути.

Сервирайте топли или студени, гарнирани с билки (по желание).

И... класика. Печена тиква 

Ще се нуждаете от: 500 г почистена и обелена тиква, 2 суп. лъж. мед, 1 ч. лъж. канела, 2 суп. лъж. смлени орехи, 150 мл кисело мляко, 1 суп. лъж. захар, няколко капки лимонов сок, мента.

Приготвяне: Загрейте фурната на 180°C. Измийте тиквата и подсушете добре. Нарежете на филийки и наредете върху тава, покрита с хартия за печене. Намажете всяка филия с мед и поръсете с канела и ядки. Поставете във фурната за 10-15 минути.

За соса ментата се нарязва на ситно и се разбърква в разбитото със захарта кисело мляко. Поднесете изпечените тиквени резени заедно с получения сос.

Направете си салата

С рукола и спанак 

Ще се нуждаете от: 400 г тиква, 2 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. фина гранулирана захар, 100 г спанак, 70 г рукола, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. мед, 4 суп. лъж. зехтин, 80 г кедрови ядки, сол, смлян черен пипер.

Подготовка: Тиквата се нарязва на филийки, поръсва се със захар и се запържва в зехтина. Извадете от формата и оставете да изстине.

Измийте спанака и руколата, подсушете, накъсайте и сложете в чиния. Поставете тиквата отгоре.

За соса смесете меда, зехтина и лимоновия сок. Подправете със сол и черен пипер. Полейте салатата, поръсете със запържените в сух тиган кедрови ядки и сервирайте.

Топла 

Ще се нуждаете от: 400 г обелена и почистена тиква, 2 скилидки чесън, 1 голямо пилешко филе, 5 суп. лъж. зехтин, 5 стръка рукола, 1 суп. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. печени тиквени семки, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Нарежете тиквата на филийки, увийте във фолио и печете във фурната на 180°C за 10 минути. Прекарайте чесъна през преса. Нарежете пилешкото филе на тънки дълги ленти и всяка намажете с чесновата смес. Посолете, поръсете с черен пипер и го запържете с 2 суп. лъжици зехтин до покафеняване. Накъсайте руколата и смесете с пилешкото филе и резените тиква. Разбийте останалото масло с лимонов сок, сол и черен пипер и залейте салатата. Поръсете с печени семки.

Маринована 

Ще се нуждаете от: 1 тиква, 1 глава чесън.

За марината (за 2 литра вода): ½ суп. лъж. оцет, 1 суп. лъж. лимонена киселина, 10 зърна карамфил, 1 суп. лъж. сол, 5 дафинови листа, 100-200 г захар.

Приготвяне: Тиквата се почиства от кората и семките, нарязва се на кубчета, бланшира се за 2-4 минути в 2 литра вода, като се добави 1 чаена лъжичка оцет. Извадете, поставете в гевгир и изплакнете.

Чесънът се разделя на скилидки и се обелва. Напълнете буркани с парчетата чесън и тиква до гърлото.

За марината смесете вода, оцет, лимонена киселина, карамфил, сол, захар и дафинов лист, поставете на котлона и оставете да заври. Прецедете маринатата и залейте тиквата в бурканите. Поставете в хладилника. След 2-3 дни разядката е готова.

За вкусен старт на деня

Катми с картофи 

Продукти: 500 г тиква, 500 г картофи, 2 суп. лъж. пшенично брашно, 2 яйца, 75 мл растително масло, 100 мл сметана, сол.

Приготвяне: Измийте тиквата и картофите, обелете и настържете. Добавете жълтъците, пшеничното брашно и солта, разбъркайте. Белтъците се разбиват на сняг, добавят се към готовата смес и се оставят на топло за 10 минути.

Пържете катмите в растително масло в тиган с незалепващо покритие. Сервирайте със сметана.

Лазаня 

Ще се нуждаете от: 300 г тиква, 10 листа лазаня, 50 г орехи, 70 г настърган пармезан, 2 суп. лъж. растително масло.

За сос бешамел: 30 г масло, 2 суп. лъж. брашно, 2 чаши прясно мляко, смлян червен пипер, индийско орехче, сол на вкус.

Приготвяне: Обелете тиквата и я настържете на едро ренде.

Пригответе соса. Разтопете маслото в тиган, добавете брашното и запържете до златисто. Внимателно налейте горещото мляко и разбъркайте добре. Подправете със сол и настъргано индийско орехче и оставете да къкри за 4-5 минути.

Запържете ядките в тиган и ги смелете в блендер. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Кипнете вода в тенджера, добавете растително масло и пуснете там листата лазаня. Гответе за 3-4 минути.

Загрейте фурната на 180°C. Сипете на дъното на тава от соса, покрийте с кора лазаня, наредете слой настъргана тиква и поръсете с ядки, залейте със соса и поръсете с пармезан. Наредете лазанята по този начин. Най-горния слой поръсете обилно с настърган пармезан и ядки. Поставете формата във фурната и печете 20-25 минути до готовност.

Желе с ревен 

Продукти: 300 г тиква, 3 суп. лъж. нишесте, кора от 1 лимон, 2 пръчици канела, 100 г захар, 300 г ревен.

Приготвяне: Обелете тиквата и я нарежете на едро. Измийте стъблата на ревена и нарежете по диагонал на тънки парчета. Отстранете кората от лимона и го нарежете на тънки филии.

Налейте 5 чаши вода в тенджера, добавете захарта, пръчиците канела и лимоновата кора. Оставете да заври и гответе 5-6 минути. Поставете нарязания ревен в сиропа, оставете да заври и варете 2 минути. Добавете тиквата и оставете да заври отново. Намалете котлона и гответе 5-7 минути.

Сипете нишестето в купа, залейте го със 125 мл студена вода и разбъркайте добре. Готовите тиква и ревен поставете в купата на блендер, налейте малко количество от сиропа и пасирайте. След това претрийте през цедка, върнете в тенджерата, смесете с останалия сироп и оставете да заври. На тънка струя се изсипва разреденото нишесте, разбърква се и се вари до сгъстяване. Охладете желето и налейте в чаши.