Предстои финалната част от сезона на египетското грозде, а за българския търговец на прясна продукция Triland това означава, че снабдяването на гроздето е почти приключило, информира FreshPlaza.
Изпълнителният директор Мария Дерменджиева обяснява: „Като компания сме специализирани в грозде, цитруси, киви, нар и ябълки. Изнасяме грозде от Египет, Гърция, Южна Африка и Австралия и сме в процес на добавяне на Перу като страна източник. Сега завършваме сезона на египетското грозде, който разработихме разумно и вече ни се отплати. Тъй като нашите основни пазари са в Югоизточна Азия, ние ограничихме количествата от сортовете, които традиционно не могат да издържат на дългия транзит и се фокусирахме върху тези сортове, които винаги се представят добре, като Sugraone, Crimson и Autumn Royal. Това избута пика на доставките ни към средата и края на сезона, където бяха концентрирани нашите пратки.“
И търсенето, и предлагането на египетско грозде е добро през целия сезон, констатира Дерменджиева. „Нашите основни пазари са Индонезия, Сингапур, Малайзия, Хонконг, Китай, Виетнам, Тайланд, Тайван и Южна Корея. Египетското грозде е разрешено за внос само в ограничен брой от тях, като Индонезия, Сингапур, Хонг Конг и Китай. За всички тези пазари имаше сериозен ценови натиск в началото на сезона, който установи цените за програмирано предлагане до нива, подобни на миналия сезон. Благодарение на много доброто качество на плодовете в нашите ферми и тяхната стабилна трайност, продажбите бяха доста гладки. Нямаше възходи и падения в търсенето, тъй като нашите клиенти посветиха своите програми на нас. Египетското време и състоянието на гроздето също спомогнаха за гладките процеси на прибиране на реколтата и опаковане.“
Triland има богат опит в снабдяването и износа на различни плодове, особено плодовете от египетски произход, казва Дерменджиева: „Ние продаваме само плодове, по които можем да се наречем експерти, и се опитваме да предлагаме тези плодове дванадесет месеца в годината на нашите клиенти, когато това е възможно. Египетските плодове заемат сериозно място в нашето портфолио. Работим с египетски цитруси от 2011 г. и с грозде и нарове от 2014 г. Всяка година работим за по-устойчиво качество на плодовете, което лесно постигаме с безкрайните усилия на нашите партньори там.“
След като приключи сезонът на египетското грозде, Triland ще се съсредоточи върху сезона на гръцкото киви и сезона на нара, уточнява Дерменджиева. „Ние сме в последните 2-3 седмици от износа на Crimson и подготвяме последните си поръчки. Междувременно се подготвяме за силно търсене през новия сезон на гръцкото киви. Имаме нови опции за предварително опаковане, които ще дадат на нашите клиенти повече гъвкавост и опции. Ние също така уреждаме нашите египетски и турски програми за нар, тъй като сезонът вече започна“.
Коментари