10 рецепти със сезонни продукти

През втората половина на лятото на рафтовете на магазините се появяват много сезонни продукти: млади тиквички, хрупкави краставици, сочни чушки, ароматни домати. Няма как да не се възползвате от такова разнообразие от вкусни и здравословни продукти! Можете да готвите студени супи или да зарадвате любимите си хора с вкусни летни смутита. Между другото, блендерът ще помогне не само при приготвянето на напитки.

Днес споделяме с вас рецепти за сезонни ястия: от супи до десерти, от предястия до сосове. Всичко това можете да приготвите с блендер бързо и лесно!

Предястие от патладжан (10-1)

Патладжанът на скара е несъмненият лидер на летните вечери. Предлагаме да приготвите любимия си зеленчук по нов начин. На изток това предястие се нарича "бабагануш", което означава "зъл" или "съблазнителен". Основата е пюре от печен патладжан, подправките и билките придават пикантност и свежест, а ароматният зехтин усилва букета от вкусове.

Продукти: 2 патладжана, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. пушен червен пипер, 1 суп. лъж. сусамова паста, 1/2 ч. лъж. Кимион, 1/2 лимони, прясна люта чушка - на вкус, 1/2 връзка пресен кориандър, няколко стръка зелен босилек, 6 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Поставете патладжана в покрит с хартия тава за печене и печете 50-60 минути. Зеленчуците трябва да станат меки. Оставете леко да се охлади, разрежете наполовина и отстранете кожата, за ястието е необходима само пулпата. Прехвърлете пулпата в блендер. Добавете скилидки чесън, люта чушка, подправки, билки, зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. Пасирайте. Прехвърлете предястието от патладжан в дълбока купа, полейте със зехтин, гарнирайте със зелени подправки. Може да поръсите със смлени ядки. Сервирайте с пърленки или пресен хляб.

Пхали със спанак 

Грузинското предястие пхали е актуално за почти целия топъл сезон. През пролетта и есента се приготвя от пресни зелени подправки, а по-близо до есента основната съставка става цвеклото и зелето. Днес ще ви кажем как да приготвите пхали със спанак и орехи.

Продукти: 400 г пресен спанак, връзка кориандър, няколко стръка босилек, 200 г орехи, 3-4 скилидки чесън, люта чушка на вкус, 2 ч. лъж. син сминдух, 2 суп. лъж. винен оцет, сол на вкус, 1 ч. лъж. захар.

Приготвяне: В голяма тенджера кипнете вода и пуснете там спанака да се бланшира за 1,5 минути (по-удобно е да правите това на малки порции). Спанакът се изважда с решетъчна лъжица и се прехвърля в чиния. Охладете.

В блендера смелете орехите, чесъна, кориандъра, босилека и лютите чушки. Консистенцията не трябва да е хомогенна, по-добре е да има малки парченца. Отстранете излишната вода от спанака и го прибавете в блендера. Нарежете. Разбийте добре ядките и чесъна със зелената маса. Прибавете оцета, сминдуха, сол и щипка захар. Опитайте сместа и добавете още подправки или сол, ако е необходимо.

Оформете малки топчета. Вкусните и здравословни пхали със спанак са готови!

Крем супа от тиквички 

Когато се насладите на пържени тиквички до насита, изпечете ги с кайма във фурната или изпържете вкусни палачинки. От тях можете да приготвите и крем супа. Препоръчваме ви да я поднесете в импровизирани купички от кръгли тиквички – сега лесно ще ги откриете на пазара.

Продукти: 2 тиквички, глава лук, скилидка чесън, 2 суп. лъж. топено сирене, 2 суп. лъж. растително масло, 1-1,5 л вода, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Издълбайте вътрешността на тиквичките със супена лъжица. Ако не намерите кръгли плодове, пропуснете тази стъпка и нарежете тиквичките на произволни парчета. Лукът и скилидката чесън се наситняват, запържват се в малко олио до омекване. Добавете тиквичките и запържете за 7-8 минути. Прибавете топеното сирене към зеленчуците, налейте водата и варете под капак 15 минути. Можете да регулирате гъстотата на супата с количеството течност. Прехвърлете супата в блендер и пюрирайте до гладкост. Посолете на вкус, добавете черен пипер.

Сервирайте в издълбаните тиквички или в обикновени купички.

Пърженки с броколи 

Броколите растат в умерен климат, което означава, че почти винаги можете да ги намерите по рафтовете в магазина. През втората половина на лятото обаче, това зеле е особено популярно. За да добавите здравословен зеленчук към вашето меню, предлагаме да подготвите необичайни зелени палачинки. Съветваме ви да ги сервирате със сос от кисело мляко и билки или със сметана.

Продукти: 1 средна глава броколи, скилидка чесън, 2 яйца70 г твърдо сирене или кашкавал, 2-3 суп. лъж. брашно, 4 суп. лъж. растително масло, сол на вкус.

Приготвяне: Разделете главата броколи на съцветия и ги сварете за 5 минути в подсолена вода. Прехвърлете в блендер и го накълцайте. Към броколите добавете брашното, настърганото сирене, разбитите яйцата и солта. Разбъркайте до гладкост.

Загрейте олиото в тиган, сипете от тестото със супена лъжица. Изпържете палачинките на умерен огън от двете страни.

Сос Ромеско 

В Испания този сос се сервира със специален вид лук, наречен калсот. Лукът се пържи на открит огън до черно, след което се премахва изгорелия горен пласт и се хапва, като го топите в соса. Ромеско с опушен вкус е подходящ за всякакви зеленчукови, месни и рибни ястия.

Продукти: 3 чушки, глава чесън, шепа бадемови ядки, 5-6 суп. лъж. нерафиниран зехтин, 1 голям домат, 3 суп. лъж. винен оцет, сол и червен пипер на вкус, лют червен пипер - на върха на ножа, филия стар бял хляб.

Приготвяне: Ядките се запичат в сух тиган и се смилат в блендер. Застелете тава с хартия за печене и наредете чушката, домата и главата чесън с отрязаната горна част. Намажете зеленчуците с масло. Печете до почерняване на външния пласт за 40-45 минути. Задушете горещите зеленчуци в плик за няколко минути, след което обелете.

Прехвърлете обелените зеленчуци и чесъна при ядките в купата на блендера. Там сложете парчето хляб, начупено на парчета, подправки и сол, залейте със зехтин и оцет. Пасирайте до хомогенна консистенция.

Сосът Ромеско е готов!

Сос от цариградско грозде 

През лятото не забравяйте за цариградското грозде. Изумрудените рубинени плодове често се използват за приготвяне на конфитюр. Смята се за деликатес, понякога дори го наричат кралски. Предлагаме ви да погледнете бодливото зрънце по нов начин и да приготвите пикантен сос.

Продукти: 1,5 кг цариградско грозде, 150 г прясна мента, 150 г пресен кориандър, люта чушка, 6-7 скилидки чесън, 1 суп. лъж. хмел-сунели, 1 ч. лъж. ябълков оцет 6%, 1 ч. лъж. смлян черен пипер, 2 суп. лъж. захар, 1-1,5 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Почистете дръжките на цариградското грозде, прехвърлете плодовете в блендер и нарежете. Сипете плодовото пюре в тенджера. Зелените подправки, чесъна и лютите чушки също се смилат в блендер. За удобство можете да добавите малко от смлените плодове. Смесете всичко в тенджерата и добавете подправки, сол, захар и оцет. Разбъркайте и оставете да заври, като разбърквате от време на време. Вари се 30 минути на умерен огън. Не забравяйте да разбърквате, за да не загори сосът.
Разсипете в чисти буркани, затворете плътно с капаци и съхранявайте на хладно.

„Студена супа“ с горски плодове 

Да преминем към летните десерти. Разнообразието от горски и други плодове ще ви позволи да приготвите много вкусни лакомства. Например, тази охлаждаща десертна супа. Посочените съставки са за 2 порции.

Продукти: 250 г пресни малини, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1 праскова, 2 топки ванилов сладолед, няколко стръка прясна мента, захар на вкус.

Прготвяне: Сложете малините в купата на блендера, добавете няколко листа мента, малко захар и лимонов сок. Разбийте до еднородно пюре. Ако желаете, може добавите боровинки, касис или ягоди към малините. Прецедете пюрето през тензух или цедка, ако не искате да има дребни семена в десерта.

Прасковата се нарязва на филийки и се запържва на грил тиган от двете страни. Първо тиганът се маже леко с масло.

Сипете малиновото пюре в дълбока купа, отгоре сложете прасковите, топка сладолед и украсете с листа мента.

Мус от касис 

Касисът често е подценяван, но този плод има огромен кулинарен потенциал. Предлагаме ви рецепта за въздушен мус, която изисква минимум продукти.

Продукти: 200 г касис, 100 г захар, 500 мл вода, 4 суп. лъж. грис.

Приготвяне: Изсипете плодовете в тенджера с вода, оставете да заври и гответе за 1 минута.Извадете с решетъчна лъжица и претрийте омекналите плодове през сито. Полученото пюре върнете в тенджерата с водата и варете още 5 минути. След това отново прекарайте през цедка.

В чиста тенджера смесете плодовото пюре, водата, в която са се варили плодовете и захарта. Оставете да заври. Разбърквайте, за да не загори захарта. На тънка струя, без да преставате да бъркате, изсипете гриса и варете 3 минути.

Охладете получената смес, прехвърлете я блендера и разбийте до мус

Черешов коктейл "Шварцвалд" 

Комбинацията от череши и шоколад можете да намерите в известната торта Шварцвалд. Предлагаме да направите коктейл със същото име. Количеството захар може да се увеличи - всичко зависи от сладостта на черешите.

Продукти: 150 г пресни череши, 1 ч. лъж. какао на прах, 150 мл бадемово мляко, 1 суп. лъж. захар.

Приготвяне: Отстранете костилките от черешите и изпратете почистените плодове в купата на блендера. Пюрирайте. Добавете захарта, млякото и какаото на прах. Разбийте отново до гладкост. За да направите вкуса познат, бадемовото мляко може да се замени с обикновено мляко.

Сорбе от диня  

През август можете да се радвате на зрели дини. Ако желаете можете да приготвите от тях и освежаващ десерт. Отнема само 15 минути от времето ви, а фризерът ще свърши останалото. По желание можете да направите асорти, като добавите към динята малини или други сезонни плодове.

Продукти: 700 г почистена диня, 200 мл вода, 100 г захар.

Приготвяне: Нарежете динята на парчета, като премахнете семките. Прехвърлете в купата на блендера и пасирайте. Прецедете през цедка.
Пригответе захарен сироп: Сипете захарта във водата в тенджера и оставете да заври. Гответе, докато захарта се разтвори, като бъркате непрекъснато.
Комбинирайте захарния сироп с динената смес. Изсипете в плосък съд.

Изпратете за 6-8 часа във фризера. Разбърквайте сместа на всеки 2 часа, за да не се образуват големи ледени кристали.

Сервирайте динено сорбе, гарнирано с горски плодове и мента.