Добивът и качеството на гроздето зависят от взаимодействието на много фактори

Храненето на лозите е процес, който зависи от редица химични и биологични процеси.

Недостигът на необходимите хранителни вещества се определя най-точно след направата на листни и почвени анализи.

След внасяне на торовете в почвата, те взаимодействат с нея, при което голяма част от хранителните йони се свързват с
почвения поглъщателен комплекс.

От най-голямо значение за лозовите растения е съдържанието на глинести материали в почвата.

Особено важно значение за гроздето

има комплексът глина- хумус

Решаващо значение за почвеното плодородие има съдържанието на органични вещества.

Динамиката на почвените процеси зависи освен от механичния и минерален състав и съдържанието на хумус, и от реакцията на pH, енергията на микробиологичните процеси, обработката на почвата и др.

Торенето играе много важна роля за храненето на лозата. То снабдява лозовото растение с усвоими хранителни вещества и повишава почвеното плодородие.

Торенето на лозата е факторът, който определя добивите и качеството на гроздовата продукция.

За осигуряването на балансиран хранителен режим или т. нар. балансирано хранене на лозата от решаващо значение е торенето с азот, фосфор и калий, а при някои почви - с магнезий и калий.

Според специалистите

самостоятелното внасяне

на макроелементи има слаб ефект

Под влияние на торенето значително нарастват листната повърхност и фотосинтетичната активност. Рационалното торене повишава също така и съдържанието на пектинови и дъбилни вещества в гроздето.

Кои елементи за какво помагат

Торенето с фосфорни, калиеви и магнезиеви съставки в торовете увеличава съдържанието на ароматни и багрилни вещества, а азотните ги намаляват.

Системите на торене на лозата включват цял комплекс от мероприятия с оглед на рационалното използване на торовете.

В системата на торене се включват торене преди засаждане, припосадъчно торене, и ежегодни начини на торене на плододаващите лозови насаждения.

Торенето преди засаждане се извършва преди риголване и с него се цели да се подобрят водно-въздушния режим, физико-химичните свойства на почвата и да се повиши плодородието на дълбочина около 60-70 см, където са разположени корените.

Количеството на органичните минерални торове зависи от типа почва, от наличието на хумус и от запасите на отделните хранителни елементи.

Съвет: За нашата страна се препоръчват 400-500 кг фосфор и калий на хектар, с което се осигуряват нуждите за няколко години.

След внасяне на минерални торове се препоръчва внасяне на оборски тор - 40-50 тона на хектар на 20-30 см дълбочина.

Торене на млади плододаващи лози

При тях се извършва запасяващо торене. Обикновено не се торят до встъпването им в плододаване.

Когато не е извършвано такова торене, препоръката е да се тори с азотни торове – 80 кг на хектар.

Редовното торене на лозата настъпва

след влизането в пълно плододаване

Торовете трябва да бъдат пресметнати така, че да възстановят изнесените количества хранителни вещества чрез гроздето, но и чрез листопада и резитбата.

Почвените анализи трябва да се правят веднъж на 3-5 години, не е нужно да са ежегодни.

Установено е, че хранителните елементи азот, фосфор и калий в листата варират в зависимост от тяхното количество в почвата. Така че и по съдържанието им в листата може да се съди за торопотребността на почвата.

Норми на торене

Количеството на даден тор, който се внася в лозовото насаждение за един вегетационен период, представлява нормата на торене.

При внасяне на един или друг вид торове трябва да се имат предвид някои установени закономерности, които са свързани с тяхната минерализация и продължителността им на действие.

Важни данни: На почви с лек механичен състав и при сухи условия органичните торове се минерализират за 1 до 3 години, а на тежки глинести и влажни почви - за 4-5 години.

Това трябва да определя и периодичноста на тяхното внасяне.

През вегетационния период азотните торове се използват от растенията до 30% и се измиват в дълбоките почвени слоеве, затова трябва да се внасят ежегодно.

Време и начини на торене

Те се определят предимно от вида на торовете, биологичните способности на сортовете, климатични и почвени условия.

Органичните, фосфорните и калиеви минерални торове се използват най-пълноценно при есенното им внасяне.

Азотните торове се внасят най-често 2 пъти през пролетта и не по-късно от 20-30 дни преди напъпването на лозите, и в края на усиления растеж.
Важно нещо, което трябва да знаят лозарите, е, че не бива да се прилага азотно торене 1-2 месеца преди узряването на гроздето.

Дози за кореново и листно подхранване

Пълноценното торене на лозата може да се осигури като се съчетае
основното торене с подхранването - кореново и листно.

При кореновото подхранване на хектар се внасят: азот - 10-40 кг, фосфор - 15-40 кг, калий - 15-30 кг, манган - 3-10 кг, цинк - 1-3 кг.

Листното подхранване се извършва чрез напръскване на растенията с макро-и микроторове. Чрез тях се осигуряват необходимите хранителни вещества в критичните периоди от развитието на лозите. Извършва се сутрин или вечер, за да се избегнат пригорите по листата. На хектар се изразходват от 400-1000 дм3 разтвор от 0,1-0,3% амониева селитра, 2-5% суперфосфат, 0,3-1% калиев сулфат и други.

Това пръскане може да се съчетае с борбата с болести и неприятели.

На почви с лек механичен състав и при сухи условия органичните торове се минерализират за 1 до 3 г., а на тежки глинести и влажни почви - за 4-5 г., което определя и периодичноста на тяхното внасяне.
На почви с лек механичен състав и при сухи условия органичните торове се минерализират за 1 до 3 г., а на тежки глинести и влажни почви - за 4-5 г., което определя и периодичноста на тяхното внасяне.
Особено важно значение за гроздето има комплексът глина- хумус
Особено важно значение за гроздето има комплексът глина- хумус
Кореновото подхранване е важно за лозите
Кореновото подхранване е важно за лозите
Листното подхранване може да се съчетае с борбата с болести и неприятели
Листното подхранване може да се съчетае с борбата с болести и неприятели