Нямате идеи какво друго да сготвите от тиквички в разгара на сезона? Тогава тази колекция определено ще ви бъде полезна. Всъщност, дори обикновените палачинки от тиквички могат да се приготвят по много различни начини. Днес сме събрали 12 най-добри рецепти за вас!
1. С прясно мляко
Нека започнем с една рецепта, която определено може да се нарече класическа.
Необходими са ви: 300 г тиквички, 250 мл прясно мляко, 160 г брашно, 1 ч. лъж. захар, 1,5 ч. лъж. сол, 30 мл олио, 2 яйца, билки, подправки.
Начин на приготвяне: Настържете тиквичките, смесете ги с яйцата и наситнените подправки и разбийте с блендер. Добавете солта, захарта и млякото. След това добавете брашното и разбийте всичко с миксер. Накрая се добавят подправките и олиото и се замесва тестото. В леко намазнен тиган изпържете тънки палачинки, от двете страни до златистокафяво.
2. Със зелени подправки и сирене
Ако желаете, добавете към тестото малко нарязани зеленчуци.
Ще ви трябват: 200 г тиквички, 200 мл прясно мляко, 2 яйца, 100 г брашно, 50 г твърдо сирене или кашкавал, 3 суп. лъж. растително масло, подправки.
Начин на приготвяне: Тиквичката се настъргва на ситно и леко се изстисква от сока. Разбийте яйцата с прясното мляко, добавете брашното и подправките и отново разбъркайте. Прибавете тиквичките, настърганото сирене и растителното масло и отново разбъркайте тестото. Изпържете палачинките от тиквички в намазнен тиган за около 3-4 минути до златистокафяво.
3. Без мляко
Такива палачинки са по-скоро като катми, но съдържат само тиквички и нищо повече.
Ще ви трябват: 2 тиквички, 2 яйца, 4 суп. лъж. брашно, подправки.
Начин на приготвяне: Тиквичките се настъргват и се оставят за 15 минути в гевгир, за да се отцеди течността. Добавете яйцата и подправките, разбъркайте и след това добавете брашното. Сипвайте тестото в тигана с лъжица и изпържете палачинките от двете страни до златистокафяво.
4. Със сметана и майонеза
Получава се много вкусна и проста версия на палачинки с пълнеж.
Необходими са ви: 1 тиквичка, 1 яйце, 1 чаша прясно мляко, 1/2 чаша брашно, 0,5 ч. лъж. сол, по 2 суп. лъж. майонеза и заквасена сметана, 3 скилидки чесън, билки, подправки.
Начин на приготвяне: Тиквичката се настъргват на ситно ренде и се смесва със солта, подправките и едно яйце. Добавете прясното мляко, разбъркайте отново и постепенно добавете брашното. Изпържете палачинките от двете страни до златистокафяво.
Смесете заквасената сметана, майонезата, чесъна и наситнените зелени подправки. Намажете палачинките от тиквички с получената смес и навийте рулцата.
5. С кефир
Вместо кефир можете да вземете малко кисело мляко - за палачинки това е само плюс.
Ще ви трябват: 450 г тиквички, 300 мл кефир, 350 г брашно, 4 яйца, 1 суп. лъж. растително масло, подправки, 0,5 ч. лъж. сода, билки.
Начин на приготвяне: Тиквичките се настъргват и се изцеждат от сока. Добавете яйцата, подправките, зелените билки и кефира и разбъркайте всичко. Постепенно прибавете брашното и разбъркайте отново. Добавете олиото и содата. Оставете тестото за 20 минути и след това изпържете тънки палачинки в намазнен тиган от двете страни.
6. С мая
Най-идеалните леки палачинки с въздушни мехурчета.
Ще ви трябват: 350 г тиквички, 45 мл растително масло, 10 г суха мая, 8 суп. лъж. брашно, 60 г захар, 500 мл вода, сол.
Начин на приготвяне: Разтворете маята и захарта в топла вода, добавете сол на вкус и оставете за 10 минути. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте с бъркалка. Оставете тестото за още 1 час на топло. Добавете маслото и накълцаните в блендер тиквички. Разбъркайте отново и оставете тестото за още 20 минути. Изпържете палачинките в тиган, както обикновените палачинки.
7. Със сметана
Подправките и билките за тестото, изберете по ваш вкус.
Необходими са ви: 3 тиквички, 1/2 чаена чаша заквасена сметана, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 4 яйца, 100 г брашно, 3 суп. лъж. растително масло.
Начин на приготвяне: Настържете тиквичките на ренде, изстискайте ги от излишния сок и ги смесете с яйцата. Отделно смесете заквасената сметана и млякото, след това смесете с тиквичките. Добавете пресятото брашно и след това сипете олиото. Замесете хомогенно тесто и изпържете палачинките от двете страни до готовност.
8. С кокосово мляко
Напълно постните и веган палачинки са истинска находка.
Необходими са ви: 1,5 ч. ч. брашно, 1 тиквичка, 400 мл кокосово мляко, 0,5 ч. лъж. сода, 0,5 ч. лъж. оцет, 1 суп.лъж. захар, 1 щипка сол.
Начин на приготвяне: Тиквичките се настъргват, изцеждат се леко и се смесват с кокосовото мляко. Добавете захар, сол и брашно и омесете тестото Прибавете гасената сода и оставете тестото за 10 минути. Изпържете палачинките.
9. С кисело мляко и ванилия
Тези палачинки са повече като американски палачинки и ще бъдат страхотна закуска.
Необходими са ви: 100 мл кисело мляко, 1 яйце, 2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. ванилова захар, 100 г тиквички, 4 суп. лъж. брашно, щипка сол, 0,5 ч. лъж. газирана напитка (сода).
Начин на приготвяне: Яйцето, киселото мляко, двата вида захар и солта се разбиват. Добавете брашното и разбъркайте. Следват настърганите тиквички и разбъркайте отново. Накрая добавете содата към тестото. Върху леко намаслен тиган се разстилат с лъжица малки палачинки и се пържат от двете страни.
10. Със спанак
За да не са мазни палачинките, при изваждането ги прехвърлете върху хартиени салфетки.
Необходими са ви: 500 г тиквички, 100 г лук, 1 връзка спанак, 1/2 връзка копър, 2 г сол, 50 г брашно, 2 яйца, подправки.
Начин на приготвяне: Настържете тиквичките и лука. Смесете ги заедно с яйцата, солта и подправките. Добавете наситнените копър и спанак, а след това - и брашното. Пържете палачинки в масло от двете страни, като ги разстилате с лъжица.
11. С овесени ядки
Стават доста дебели, но със сигурност - много вкусни.
Необходими са ви: 1 тиквичка, 1 връзка билки, 2 яйца, 3 скилидки чесън, 150 г овесени ядки, 1 ч. лъж. бакпулвер, подправки.
Начин на приготвяне: Тиквичката се настъргва, леко се изстисква от сока и се смесва с натрошените овесени ядки. Добавете яйцата, наситнените билки, чесъна, бакпулвера и подправките. Омесете и оставете тестото за 15 минути. Изпържете палачинки в малко количество масло от двете страни до златистокафяво.
12. С оризово брашно
Оризовото брашно се държи по различен начин от пшеничното. Ето защо е много важно да се спазват пропорциите.
Необходими са ви: 300 г тиквички, 100 г оризово брашно, 1/2 връзка копър, 1 яйце, подправки.
Начин на приготвяне: Настържете тиквичките и ги смесете с наситнените билки, яйцето и подправките. Добавете брашното и разбъркайте отново. Изпържете палачинките от двете страни до златистокафяво. здорового и вкусного ужина
Коментари