Ванилията е една от най-скъпите подправки в света. През 2022 г. средната цена на 1 кг ванилови зърна е 240 долара. Според оценки на Persistent Research пазарът на натурална ванилия ще нараства с 4,75% годишно, като до 2033 г. неговият размер ще се увеличи от 2 575,4 млн. долара до около 4 092,2 млн. долара. Годишно в Европа се регистрират почти 1800 нови храни и напитки с вкус на ванилия.

Повече от 65% от световния износ на натурална ванилия идва от Мадагаскар, който годишно снабдява световния пазар с 1,5-2,4 хил. тона ферментирали ванилови шушулки. Повече от 65% от световния износ на натурална ванилия идва от Мадагаскар, който годишно снабдява световния пазар с 1,5-2,4 хил. тона ферментирали ванилови шушулки
Източник: EastFruit

Повече от 65% от световния износ на натурална ванилия идва от Мадагаскар, който годишно снабдява световния пазар с 1,5-2,4 хил. тона ферментирали ванилови шушулки Източник: EastFruit
Тези значителни колебания в обема на износа се дължат главно на традиционната система на отглеждане, основана на дребни земеделски производители, и на излагането на овощните градини на климатични условия като циклони, информира EastFruit.

Друга трудност при производството е, че ванилията цъфти веднъж годишно и ако опрашването не се случи в рамките на 24 часа, растението няма да образува желаните шушулки и годината ще бъде загубена. На растежа и образуването на първите цветове, т.нар. влизане в плододаване, ванилията се нуждае от поне три години.

Цвят и шушулки ванилия
Изаточник: EastFruit
Цвят и шушулки ванилия Изаточник: EastFruit

Поради ограниченията в производството натуралната ванилия е малка част от световното потребление - по-малко от 1% от ванилина идва от ваниловите зърна. Ванилинът, основният ароматен компонент на ферментиралите шушулки ванилия, се синтезира по различни начини от борова кора, карамфилово масло, оризови трици и лигнин. През 70-те години на миналия век Rhône-Poulenc, сега Solvay, комерсиализира чист нефтохимичен начин за получаване на ванилин. Според Scientific American през последните години от приблизително 18 000 тона ванилов аромат, произвеждани годишно, около 85 % от ванилина се синтезира от нефтохимическия прекурсор гуаякол, а останалата част е лигнин.

Но желанието на потребителите за натурални продукти мотивира хранителни гиганти като Nestle да обявят преход към натурални съставки през 2015 г., а пандемията от коронавируси засили тази тенденция още повече. В същото време само потребителите от страните от Г-7 могат да платят за натурален продукт - лидер във вноса на натурална ванилия са САЩ (1,9 хил. т през 2022 г.), Франция (1000 т), Германия (340 т), Канада (400 т), Япония (56 т). Също така около 200 тона се внасят от Нидерландия и около 100 тона - от Белгия.

"Пазарът, който е готов да плаща за уникален продукт, който не може да се отглежда по естествен начин в основните страни потребители, прави ванилията обещаващ кандидат за вертикално отглеждане", казва Катерина Побережна, международен консултант на ФАО.

"И макар че основният потребител на ванилия е хранително-вкусовата промишленост, в Европа вече има търговски проекти за производство на ванилия в контролирана среда, която е намерила гастрономическа ниша. Предимствата на такива проекти са производството независимо от външните климатични фактори и близостта до потребителя."

Например, компанията Koppertcress произвежда шушулки ванилия в оранжерия във Вестланд, Нидерландия. Компанията произвежда естествени съставки за гастрономията, включително ароматни растителни кълнове (кресон), ядливи цветя, а сега и ванилия. Интересно е, че потребителите, които са готвачи в ресторанти, имат възможност да избират ванилови зърна с различна готовност - както свежи зелени, така и ферментирали, което не беше възможно преди производството да премине под покрив.