Както теорията, така и практиката потвърждават, че натрошеният фураж се усвоява по-добре от организма на животното, допринася за наддаване на тегло и увеличаване на млечността за по-кратко време.
Зърното се смила по различни начини:
• Финото смилане е подходящо за прасета, така нареченото фуражно брашно, чиито частици не надвишават 2 мм;
• Грубо смилане се използва за говеда, овце и кози (размер до 5 мл). Но при коне (чиято зъбна система е силна, работи както във вертикална, така и в хоризонтална посока) зърното се сплесква и се приготвя голяма каша. От кашата се дава и на домашните птици.
• Малцовият фураж подобрява вкуса, като превръща част от нишестето в захари, които се натрупват до 8–10%. Към 1 част счукан зърнен фураж се добавят 2-2,5 части гореща вода и се оставят 4-5 часа при температура 55-60°С.
• Варенето и задушаването на зърна от бобови растения (грах, соя, боб, фий, фуражен фасул) помага на организма на животните да усвои по-добре протеина, който се намира в големи количества в бобовите растения.
• На свинете се дават варени грах, соева каша.
• За говеда, овце и кози зърната от бобови растения се пържат и калцинират.
• На говедата се дава около 1 кг такова зърно на ден;
• А на овцете и козите се дават по 150 грама в смес от концентрати.
Коментари