Около 6100 стопанства в Германия са прибрали общо 3,8 млн. тона зеленчуци през 2022 г. Това е с 12 % по-малко от 2021 г. и с 2 % по-малко от средната стойност за периода 2016-2021 г.
Освен по-малката площ, причините за това включват горещините и сушата през лятото на 2022 г. Освен това реколтата от 4,3 млн. тона през 2021 г. отбеляза рекорден рекорд за всички времена. Германската статистическа служба (Destatis) информира още, че в сравнение с 2021 г. общата площ на зеленчуците е намаляла с 4% до 126 400 хектара. Това означава, че площта на зеленчуците е почти същата като средната за периода 2016-2021 г.
Площите за биологично производство са намалели за първи път от 2012 г. насам.
Биологичните стопанства са отгледали общо 431 000 тона зеленчуци на около 17 800 хектара. След стабилното нарастване на биологичната площ с общо 71% от първото проучване през 2012 г., тази площ е намаляла за първи път през 2022 г., с 4% в сравнение с 2021 г. По същото време реколтата е намаляла с 10%. Делът на изцяло биологичното отглеждане спрямо общата реколта от зеленчуци и общата площ на зеленчуците е останал непроменен - 11% от реколтата и 14% от площта.
Реколтата от моркови е намаляла с 19%, а тази от лук - с 13%
Както и през предходните години, през 2022 г. морковите са зеленчуковият вид с най-голяма реколта в Германия. Реколтата от моркови възлиза на 780 500 тона, събрани от 13 600 хектара на открито. При намаление на площите с 9% в сравнение с предходната година реколтата е намаляла с 19%.
Лукът отново беше зеленчукът с втора по големина реколта с реколта от 578 200 тона (-13% спрямо 2021 г.), следван от бялото зеле с 384 700 тона (-12%), корнишоните със 168 500 тона (-1%) и салатата айсберг със 138 800 тона (+6%).
При разглеждане на общата площ, заета с полски култури, морковите са на трето място след аспержите, които са много популярни в Германия, с около 25 000 хектара (-2%), от които 21 300 хектара могат да бъдат прибрани (-5%), и трапезния лук с 15 100 хектара (+4%). Следват бялото зеле с 5 400 хектара (-2%), грахът с 5 000 хектара (-11%) и тиквите с 4 800 хектара (без промяна).
Две трети от площите с полски зеленчуци се намират в четири провинции
През 2022 г. на общо 125 200 хектара са отглеждани зеленчуци на открито. Това означава, че площта на зеленчуците, отглеждани на открито, е намаляла с 4% в сравнение с 2021 г. Най-големите площи със зеленчуци, отглеждани на открито, през 2022 г. са в Северен Рейн-Вестфалия с 28 700 хектара, в Долна Саксония с 21 900 хектара, в Рейнланд-Пфалц с 16 000 хектара и в Бавария с 15 800 хектара. Основните видове зеленчуци са аспержи и моркови в Северен Рейн-Вестфалия, аспержи и лук в Долна Саксония и Бавария, аспержи и репички и лук в Рейнланд-Пфалц.
83% от реколтата в оранжериите се пада на домати и краставици
Отглеждането на зеленчуци под покрив, като например в оранжерии или под фолио, също е намаляло през 2022 г. в сравнение с предходната година. Както площта, така и реколтата са намалели с около 4% до малко под 1 300 хектара и 194 400 тона. Доматите представляват най-големия обем на реколтата при отглеждането им на закрито - 102 200 тона (почти същото като през 2021 г.). Зеленчуковият сорт с втори по големина обем на реколтата е краставицата с 59 000 тона (-12%), следвана от сладкия пипер с около 16 900 тона (-5%).
Коментари