Лесен вегетариански пастет от гъби

Необходими са ви: 700 г пресни гъби, 1 глава лук, 3 суп. лъж. масло, връзка пресен копър, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Гъбите се почистват и нарязват на ситно. Обелете и нарежете лука.

В разтопеното масло задушете лука, докато стане прозрачен, след това добавете гъбите, черен пипер и сол на вкус. Задушавайте, като разбърквате от време на време, за около 10 минути. Прехвърлете сместа в купата на блендер, добавете копър и пасирайте до гладкост.

Охладете, съхранявайте пастета в хладилник.

Намазка за сандвичи от тиквички и моркови 

Ще ви трябват: 500 г тиквички, 1-2 моркова, 2 суп. лъж. олио или масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте тиквичките и ги обелете (за младите зеленчуци е достатъчно само старателно да ги измиете). Настържете на едро ренде, леко ги осолете и оставете в гевгир, за да се отцеди излишната вода.

Измийте, обелете и настържете морковите.

В дълбок тиган загрейте олиото и леко запържете наситнените лук и чесън.

Добавете тиквичките и морковите и оставете да къкри, като бъркате непрекъснато, докато зеленчуците омекнат, около 15 минути.

Охладете, изсипете в стъклени буркани, съхранявайте в хладилника.

Сервирайте с препечен хляб или като гарнитура към печено месо.

Пастет от тиква и шамфъстък 

Ако не обичате тежка сметана или не искате да добавяте твърде много масло, опитайте тази рецепта. Печената тиква ще ви помогне да постигнете деликатна текстура. А натрошените шамфъстъци ще придадат на ястието хрупкавост.

Продукти: 500 г пилешки дробчета, глава червен лук, 200 г тиква, 2 суп. лъж. бяло вино, 3 ч. лъж. нарязан шамфъстък.

Приготвяне: Лукът се нарязва на малки кубчета и се задушава в маслото. Добавете черния дроб и запържете до омекване, накрая се сипва виното (може и коняк).

Нарежете тиквата на парчета и я изпечете. Отделете настрана малко количество, а останалата тиква прибавете към дробчетата. Пасирайте с блендер.
Накълцайте ядките и, заедно с отделените парчета тиква, добавете към пастета. Разбъркайте.

Прехвърлете пастета във форма и го запечатайте с разтопено масло. Приберете в хладилника.