Вкусни рецепти за любителите на месото, за вегетарианци и почитатели на рибата

Пастетът е интернационален. Надробени или пасирани различни продукти (месо, карантии, риба, бобови растения, гъби, зеленчуци и дори извара) с добавка на масло, яйца, ядки и всякакви аромати откриваме в рецептите на много страни по света. Понякога е гарнитура, понякога е самостоятелно ястие или полуготов продукт за по-сложно ястие.

Например, известният фоа гра, специално приготвен мазен гъши дроб, принадлежи към категорията на пастетите. Между другото, малко хора знаят, че има и веган-версия на деликатеса, която се приготвя на базата на бобена извара с манатарки на прах, коняк и соево мляко.

Или добре познатият форшмак - ястие от ситно нарязана херинга, предварително накисната в мляко, което първоначално се сервира изключително горещо.
Днес форшмак се приготвя не само от риба, но и от месо или пиле и дори от телешки мозък. Или риет – класическият френски пастет от задушено свинско месо и неговите алтернативи от птиче месо, заек или сьомга. Нека не забравяме обичания от мнозина зеленчуков хайвер (от тиквички, патладжани, боб и т.н.) - в истинския смисъл на думата той също се отнася към пастетите!

Днес в почти всеки голям магазин можете да закупите различни видове пастети, но много домакини предпочитат да си ги приготвят у дома. Защо не? Вкъщи можете да следите и гарантирате състава и качеството на продуктите, които влагате, консистенцията и маслеността на пастета по ваш вкус и няма да добавяте консерванти, набухватели и оцветители.

Предлагаме ви няколко изпитани рецепти за точно такива домашни пастети - прости за приготвяне и много, много вкусни. Проверете го сами!

Класически пастет от черен дроб 

Ще ви трябват: 500 г пилешки черен дроб, 1 голяма глава лук, 1 яйце, 2-3 скилидки чесън, олио, сол, индийско орехче и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте черния дроб, почистете от ципите, подсушете и нарежете на кубчета. Накълцайте лука и чесъна. Сварете яйцето, обелете и нарежете на ситно.

В дълбок тиган загрейте растителното масло и, като разбърквате, запържете черния дроб с лука и чесъна до омекване (около 20 минути). Подправете със сол, черен пипер и щипка индийско орехче.

За да направите сместа по-нежна, можете да добавите няколко супени лъжици заквасена сметана или прясно мляко по време на задушаването (или да накиснете черния дроб в тях за половин час преди пържене).

Охладете получената маса, добавете нарязаното сварено яйце и смелете с блендер до гладкост.

Прехвърлете сместа върху домакинска хартия и оформете дебел „салам“ или „тухла“. Съхранявайте в хладилника.

Ако искате, рецептата може да бъде променена – може да добавите кисела ябълка, моркови, червени боровинки, различни билки или нарязани ядки.

Празничен, от телешки дроб с вино 

Необходими са ви: 500 г телешки черен дроб, 1 глава лук, 100 мл сухо бяло вино, 100 мл сметана (минимум 33%), сол, смлян черен пипер и кориандър, зехтин, масло.

Готвене: Измийте черния дроб, отстранете ципите и нарежете на парчета. Обелете лука, нарежете го на полумесеци. Запържете дроба, заедно с лука, в тиган със сгорещено олио до омекване. Налейте виното, добавете подправките и оставете да къкри 10 минути. Добавете сметаната, изчакайте сместа да заври, отстранете от котлона и оставете да се охлади леко.
Прехвърлете цялата смес в блендер и пасирайте до хомогенно пюре.

Поставете пастета във формички, съхранявайте в хладилника, след като покриете всяка формичка с разтопено масло и стреч фолио.

Свински риет 

Необходими са ви: 800 г свински гърди без кост, 400 г свинска мас, 3 скилидки чесън, 250 г сол, 3-4 дафинови листа, 3 стръка мащерка.

Приготвяне: Натрийте свинското месо със сол, поръсете с мащерка и натрошени дафинови листа, поставете в съд с капак и оставете в хладилник за 4-6 часа или цяла нощ.

Разтопете свинската мас в тенджера на слаб огън.
Изплакнете гърдите под течаща студена вода, за да отстраните излишната сол и ги подсушете с домакинска хартия. Нарежете месото на кубчета, сложете го в термоустойчив съд и залейте с разтопена мазнина. Добавете наситнен чесън, мащерка и дафинов лист и печете в предварително загрята на 150 °С фурна за 3,5 часа. Разбърквайте от време на време.

Извадете парчетата свинско месо от мазнината и оставете настрана, самата мазнина прецедете в чиста купа през цедка. Ракъсайте месото на ивици и го наредете в малки бурканчета или формички, леко натъпчете. Залейте с прецедената мазнина, да покрие напълно месото, покрийте бурканите с фолио и оставете в хладилник да стегне за 4 часа.

Съхранявайте готовия риет в хладилник за един месец.

Сервирайте като предястие с прясна питка и домашни кисели краставички.

От заешки дроб с аншоа и розмарин 

Във всяка кулинарна култура има пастети от черен дроб, а в тази рецепта сме събрали тайните на готвачи от различни страни: много лук по френски, както и аншоа, която е характерна за италианската или по-точно тосканската кухня. По същия начин можете да приготвите и пастет от пилешки черен дроб, но вкусът на заешкия дроб е по-скоро като дивеч, благодарение на което можем да си позволим наличието на ярък аромат на розмарин. Провансалски или италиански билки, майорана, риган и дори магданоз също са подходящи подправки - ще се получи страхотно!
Препоръчваме на любителите на дивеча да опитат този деликатес.

Продукти: 700 г заешки черен дроб, 3 рибки аншоа, 80 г масло, 2 глави лук шалот, 2 скилидки чесън, клонка розмарин, 150 мл сметана, 50 мл коняк или ром, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. доматена паста, щипка люти чушки на люспи, щипка морска сол.

Приготвяне: Лукът се запържва в смес от зехтин и масло, добавят се трите филета аншоа, чаена лъжичка доматено пюре, розмарин и 700 г заешки дроб. Когато карантията е почти готова, остава да се добави коняк, пълномаслена сметана и да се разбие всичко до гладка смес.

От патешки дроб 

Нежен деликатес, който се получава като разбиете задушените в маслото черен дроб, сметана и лук. Можете да добавите индийско орехче за повече аромат. Сервирайте с резени франзела и сос от горски плодове.

Продукти: 550 г патешки дроб, 1 ч. чаша сметана, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 2 клонки прясна мащерка, 1/2 ч. лъж. смляно индийско орехче, 1/2 ч лъж. сол, черен пипер на вкус, 1 суп. лъж. коняк, 2 суп. лъж. олио за пържене, 70 г масло.

Приготвяне: Задушете чесъна със стръкчета мащерка в растителното масло. Ако използвате стар чесън, го обелете. Извадете стръкчетата мащерка, вече не ни трябват. Добавете едро нарязания лук и 20 г масло. Запържете до прозрачност. Прибавете патешкия черен дроб (предварително измит), сол и черен пипер. Разбъркайте. Запържете до полуготовност на черния дроб (около 4-5 минути). Изсипете чашата сметана, добавете индийско орехче, разбъркайте и оставете да къкри още 3-5 минути на слаб огън.

Смелете всичко в блендер до гладкост. Добавете коняк и разбъркайте. Подредете пастета във формите и охладете. Залейте пастета с разтопеното масло и отново върнете в хладилника.

Пилешки дробчета с коняк 

Благородната напитка ще добави леко пикантни и сладки нотки към предястието. Карантиите могат да бъдат задушени в коняк или фламбирани. Бяло вино или уиски ще добавят не по-малко интересни нюанси към ястието.

Продукти: 700 г пилешки дробчета, морков, 2 глави лук, 200 г прясно мляко или готварска сметана, 3 ч. лъж. растително масло, 2 суп лъж. коняк, 5 сушени доматчета, 4 филии хляб, щипка млян черен пипер, сол на вкус, дафинов лист.

Приготвяне: В растително масло запържете морковите, настъргани на едро, и нарязания лук. Добавете дафинов лист. Пържете всичко заедно до златистокафяво. Добавете пилешкия дроб, предварително почистен от ципите и нарязан на парчета. Всичко се задушава до готовност, за 7-9 минути. Сипете коняка и оставете да къкри още няколко минути.

В топлото мляко се накисва хляба и, след като се изстиска, се прибавя в тигана. Задушавайте всичко заедно за около 2-3 минути. Посолете на вкус.
Пасирайте пастета с блендер до гладкост.
Съвсем накрая се добавят сушени домати и прясно смлян черен пипер. Разбийте отново с блендера, но така, че да останат парченца домат и да се усеща в пастета.