Решаващи са острите и чисти инструменти
За резитбата на лозата може да се напишат легенди. Много са и старите майстори, които ги знаят до такава тънкост, че и със затворени очи могат да преценят кои пръчки трябва да се отрежат при резитбата.
Не всички обаче са такива факири или са професионалисти в бранша.
Много са любителите, които с гледане или с четене прекрасно могат да се справят с въпросната операция.
Е, понякога се правят и някои грешки, разбира се, но тук ще се постараем да ви подготвим да не ги допускате.
И така запомнете:
- Ако сте от новаците, за резитбата на първо място трябва да знаете, че тя зависи от стойката, затова трябва да се започне от нея. При работа трябва да се застава така, че да извършите операцията върху цялата лоза едновременно, а не да я обикаляте и да се въртите като пумпал.
- Когато хванете ножицата, знайте, че режещото острие на лозарската ножица винаги е редно да се поставя откъм главината.
- Сигурно се досещате, че дебелите рамена на лозата, сухите части и други подобни и по-дебели пръчки трябва да се режат не с ножицата, а с лозарско трионче – продават се специални за целта.
- Тъй като при работата с ножица или трионче почти винаги се получават рани по растението, трябва да правите отрезите така, че нараненото място да е възможно най-минимално и плитко.
- Едногодишните пръчки, които ще се премахват при резитбата, лесно се изрязват до основата с остра ножица, без да се наранява старата дървесина, но помнете, че отрезът трябва да се прави перпендикулярен на оста на лозовата пръчка.
Перпендикулярно на оста им се изрязват и старите плодни пръчки, излишните рамена, както и останалите сухи части.
- При ранната пролетна резитба на лозите и асмите отрезите на чеповете се правят на 1,5-2 см над горното око и с наклон, който е обратен на окото.
- Трябва да се внимава раните да се нанасят само от горната страна на рамото, а долната да се запази изцяло здрава.
- Решаващ е изборът на най-подходящите инструменти – важно е те да бъдат отлично наострени и дезинфекцирани преди операцията резитба.
Коментари