Експерименталната винарската изба, разположена сред лозята на Аграрния университет, е построена през 1969 г. Тя е единствената винарна в България за микровинификация с експериментален характер и една от 28-те университетски изби в света.

Тероарът около избата е избиран след обстоен анализ на землищата около Пловдив в далечната 1960 г. Почвите, климатът, близостта до Родопите и Тракийската низина правят района изключително благоприятен за развитието на лозарството.

В лозовите насаждения се отглеждат и съхраняват над 400 сорта. С този изключително голям генофонд България се нарежда на едно от водещите места в Европа по разнообразна сортова колекция на едно място.

В тях може да се видят всички използвани в лозарството формировки и подложки на лози. Има голямо разнообразие и на клонова селекция на известни и прогресивни сортове. Голяма част от лозовите масиви са с подменена съвременна конструкция и модерна система за капково напояване.

В избата се съхраняват вина от над 50 сорта грозде. Тя разполага с една от най-големите колекции енотечни вина с различна възраст. Производственият й капацитет е 20 000 литра вино на година. Оборудвана е със съвременни съдове за винификация, без да губи своята автентичност.

Подземните помещения са на 13 метра под земното равнище и създават изключително благоприятни условия за ферментация и съхранение на вина. В надземната част се намира лаборатория, в която се правят обстойни анализи на вино, и модерна дегустационна зала с 20 места, от която се открива уникална гледка към лозовите масиви и Родопите.

Във винарската изба се провеждат теоретични и практически занятия със студенти, правят се научни експерименти, произвежда се вино. За експерти и посетители се организират винени турове с дегустация под надслов „По пътя на виното“.

Избата разполага с музей, който показва 50-годишната й история.

Бутиковите вина на АУ, в които се съчетават традициите от миналото, възможностите на настоящето и силата на съвременната наука, печелят медали и награди на престижни конкурси и изложения в страната и чужбина.

Избата приема гости за разходка в нея и дегустация с технолог, както и разглеждане на лозовите масиви след предварителна заявка.