Лабораторията за млечни продукти на Those Vegan Cowboys е постигнала важен етап в развитието си: производство на сирене с казеин без участието на жива крава. Компанията Vegan Cowboys (Каубои-вегани), основана от основателите на The Vegetarian Butcher (Вегетарианският месар), произвежда идентичен на млечния казеин с помощта на прецизна ферментация. Този млечен протеин прави сиренето сирене. Вече са представени първите сирена, произведени от кравата Маргарет от… неръждаема стомана.

Яап Кортевег, главен изпълнителен директор на Those Vegan Cowboys, в началото е давал 5% шанс за успех на проекта. ''Колегите ни от лабораторията свършиха добра работа и затова сега имаме първите сирена на Маргарет. Но все още не сме стигнали дотук: трябва да продължим да увеличаваме мащаба и да проучваме как да накараме микроорганизмите да работят по-ефективно. Точно както някога се е случило с живата млечна крава, която първоначално е произвеждала 1000 литра, а сега произвежда 10 000 литра.

Прецизната ферментация привлича вниманието на учени, инвеститори и правителства като решение на проблемите с храната на нарастващото население в света. Осезаемите резултати обаче все още са малко. Сирената, които сега се произвеждат с микробен казеин, представляват истински крайъгълен камък.

Ръководителят на проекта Уил ван ден Тойл:

"Благодарение на казеина, произведен от нашата крава от неръждаема стомана, можем да правим всякакъв вид сирене. Със същата текстура, вкус и хранителни стойности като познатото ни. Но многократно по-устойчиво и напълно без животни. Очаква се сиренето, произведено с помощта на прецизна ферментация, да използва само една пета от земята и водата, които се използват за обикновеното сирене. Освен това новият метод на производство намалява въглеродните емисии в същия мащаб.

Кога ще можем да опитаме сиренето?

Процесът на производство на сирене без крава е нов. Затова сиренето на Those Vegan Cowboys преминава през процес, който доказва безопасността на храните. Това може да отнеме няколко години. Затова сиренето на Маргарет засега не е в супермаркета. Освен по тази траектория, през следващите години "каубоите" ще работят за увеличаване на мащаба и разработване на различни видове сирене. След време Those Vegan Cowboys искат да използват трева като основа.

Перспективи за земеделските производители

Яап Кортевег, който е девето поколение фермер, е убеден, че появата на кравата от неръждаема стомана предлага възможности за традиционните млекопроизводители. ''Виждам го като логична следваща стъпка. От ръчно доене, през използване на машини за доене на кравите, автоматична доилна машина до единствения и неповторим робот за доене: Маргарет. В крайна сметка ще използваме тревата като отправна точка за нашето сирене. Млекопроизводителите притежават пасищата. Като заменим добитъка им с по-ефективен от неръждаема стомана, можем да върнем голяма част от земеделските земи на природата. И ще продължаваме да храним хората“.