За да постигнете добри резултати, трябва да знаете как да храните птиците още след излюпването

Стопаните с опит, отглеждащи пъдпъдъци, са категорични – малките птици са непретенциозни по отношение на храната и поддръжката. Характерно за тях е, че са високопродуктивни. Едно пъдпъдъче яйце е изключително полезно за хората. Затова е важно да се знаят нормите и правила за хранене на пъдпъдъци
А те са:

Един от най-важните фактори на храненето, който показва неговия баланс и ползи, е съотношението на суров протеин и метаболитна енергия. Тази връзка също влияе върху количеството аминокиселини, които са необходими в диетата на птицата. Комбинираните фуражи са направени от растителни и животински продукти по такъв начин, че да се поддържа балансът на хранителни вещества, аминокиселини, микро- и макроелементи, витамини и минерали.

Колкото повече протеини и по-високо ниво на аминокиселини, толкова по-голяма е нуждата на птицата от витамини. Много е важно витамините да се дават отделно по схема, без да се вземат предвид тези, които се съдържат във фуража, тъй като производителят невинаги спазва правилното съотношение.

Смесените фуражи не трябва да се съхраняват повече от един месец, тъй като при дългосрочно съхранение витамините и техните производни губят полезните си свойства наполовина или дори повече.

При нормализиране на наличието на калций и фосфор в храната е необходимо да се вземе предвид не само тяхното количество, но и техните пропорции. За възрастните птици съотношението Ca към Ph е 3,1:1, за подрастващите пъдпъдечата - 1,2:1.

Важно! Хипервитаминозата е опасна. Забавя се растежът, намалява производството на яйца, нарушава метаболизма и води до различни заболявания.
Когато давате индустриални фуражи на пъдпъдъците, не забравяйте, че те са концентрирани. Опаковката винаги показва състава и концентрацията на веществата.

Индустриален фураж

Става дума за царевично зърно, слънчогледов шрот, соеви продукти, пшенично зърно, рибно брашно, животински мазнини. Съставът съдържа минерални добавки: натриев хлорид, калциев карбонат, фосфати (5%). Протеинът в тази смес е 35%, зърнените култури в състава присъстват при 60%. Дневната норма е 0,03 кг на възрастна птица.

Друг вариант - зърно от царевица и пшеница, отпадъци от соево производство, костно брашно; минерални добавки - натриев хлорид, калциев карбонат. Разликата е в наличието на ечемик или трици в състава. Дневната норма е 0,027 кг за възрастна птица.

Трета възможност: съдържание на около 60% зърна в равни пропорции (ечемик, пшеница, царевица). Протеинът, представен от рибно брашно, мая и лизин е 30%. Минерални добавки (калциев карбонат, натриев хлорид и фосфати) - 5%. Може да присъства в състава на трици и черупки.

Важно! Четете внимателно опаковката, за да не объркате балансираните храни с премиксите, които са скъпи, но не и за пълноценно хранене. Храната може да се приготви самостоятелно, като се ръководи от общи препоръки. Ако сте начинаещи, е най-добре да използвате вече разработен състав и да отложите експериментите, докато натрупате достатъчно опит.
Внимание! Не бързайте да прекратявате индустриалните фуражи, защото там съставките са строго контролирани.

Предлагаме ви стандартен състав

на мокра храна (каша):

  • зърнени култури (натрошени);
  • зеленчуци;
  • плодове;
  • зеленчукови обелки;
  • други хранителни отпадъци.

Време за приготвяне на сместа - 1 час. По време на процеса се добавя вода, за да се доведе консистенцията до кашаво състояние. Всички съставки се нарязват на ситно, а люспите (от лук - чесън) се отстраняват внимателно - пъдпъдъците са много малки и могат да се задавят.

Приблизителен калкулатор за

самостоятелно приготвен фураж
на базата на една птица за период от 1,5 месеца (в суха форма): царевично зърно - 500 г; ечемик - 150 г; костно брашно - 1 ч. л.; нерафинирано растително масло - 1 супена лъжица; минерални добавки - черупки, креда, сол - по една щипка. Тази храна може да се разрежда с вода и да се дава като каша. Срокът на годност зависи от крайния състав на сместа. Ако решите да добавите ферментирал млечен продукт или мляна риба, тогава 3 дни в хладилника е максималният срок на годност.

Съставът на домашно произведения фураж е много разнообразен, важно е само правилно да балансирате витамините и минералите и да проверите с калкулатора съотношението на хранителните вещества. Хранителната смеска винаги е 3-компонентна и включва

  • растителна маса;
  • минерали и продукти от животински произход.

Веднъж седмично на птици от един месец и по-големи се дава чакъл, като се изсипва върху храната. Това е необходимо за по-добрата й механична обработка. Чакълът влиза в мускулестия стомах и спомага за по-доброто усвояване на хранителните вещества. Размерът на фракциите зависи от възрастта на птицата и е само няколко милиметра.

Много е полезно пъдпъдъците да се хранят с извара и кисело мляко - тези продукти са необходими за пълноценно развитие. Някои стопани дават на птиците и земни червеи, за да доближат диетата им до природата.

Как се приготвя дажба за пъдпъдъци
Тъй като храненето зависи от възрастта на птицата, както и от целите, преследвани от стопанина, нормите за съставяне на диетата и консумацията на фураж са малко по-различни. Има няколко периода в живота на пъдпъдъка, когато диетата се променя драстично:

  • първата седмица от живота;
  • 14–28 дни;
  • вече пораснали млади животни на възраст 35–42 дни. На възраст от 42 дни птицата вече се счита за възрастна и сега нейното хранене зависи от направлението (за носачка, за месо и др.).

Пъдпъдъците трябва да се хранят редовно, следвайки график, тъй като птиците свикват с режима. Препоръката е за 3 хранения на ден, а най-засищащата храна се дава вечер.

Приблизителна диета за възрастни пъдпъдъци:

  • зърнен фураж (около 7 г на ден на глава);
  • сварени и нарязани в блендер бобови растения;
  • зелеви листа;
  • сурови нарязани моркови;
  • варени картофи;
  • брашнени червеи;
  • мляно месо или риба;
  • натрошена трева.

Тази диета може да бъде допълнена или напълно заменена с комбиниран фураж.

През зимата се добавя фураж,
тъй като птиците трябва да „харчат” енергия за отопление. Също така е необходимо да се подсили храната с минерални и витаминни добавки, тъй като няма прясна трева - естествен източник на хранителни вещества. Към храната се добавят покълнали овесени ядки или пшеница, просо, пера от зелен лук, изсушена ливадна трева (детелина, люцерна, коприва). През зимата водата се сменя на всеки няколко дни.

Напомняне: Младите екземпляри се хранят от хранилки с ръбове, тъй като поради възрастта си често разпръскват храна.

Угояване на млади животни: На новоизлюпените се дават или пюрирани варени кокоши яйца, или специално закупена храна. Но последният вариант е изключително скъп, така че изберете първия. От втория ден диетичната извара се смесва с яйцето (около 2 грама на пиле). Ако има такава възможност, тогава от третия ден добавете ситно нарязана трева. Имайте предвид, че от 3-ия ден броят на яйцата започва постепенно да намалява, а изварата, напротив, се увеличава. В допълнение към 5-те хранения на ден, пъдпъдъчетата трябва да пият топла утаена вода или прясно кисело мляко. А от две седмична възраст се включва и комбиниран фураж, който след това ще стане основната храна (или ще бъде зърнени смеси). Храненията вече стават 4 пъти на ден. Започва даването и на витаминни комплекси в диетата.

Угояване за месо

За отглеждане на пъдпъдъци-бройлери се избират птици от специални породи за месо, бракувани женски, мъжки след една година или женски след края на яйцеполагането:

  • За угояване има специална диета, която се въвежда постепенно, за да се избегне заболяване и дори смърт на птиците.
  • Избраните индивиди се поставят в клетки в слабо осветен участък. Женските и мъжките се държат отделно.
  • Диетата е стандартна, но с по-високо съдържание на царевични зърна и мазнини за бързо охранване. Има и специален фураж за пъдпъдъци-бройлери, към който се добавя варен грах (20% от общия фураж). Пъдпъдъците свикват с новата диета в продължение на няколко дни, през които им се дава 50/50 от старата храна и новата. Правилно хранената птица тежи най-малко 160 грама. Рибните продукти, иглолистното брашно, перата от лук и чесън са изключени от диетата на угоените индивиди, тъй като тези продукти влияят неблагоприятно на качеството на месото.

При угояване основното не е обемът на храната, а насищането с естествени мазнини. В противен случай мастният слой ще нарасне и качеството на месото ще намалее значително.

И не забравяйте: Препоръчва се периодично да се дават нарязани моркови на пъдпъдъците. Това подобрява цвета на месото.

Ако обърнете необходимото внимание на подготовката на правилната диета, тогава пресните яйца и здравословното месо винаги ще бъдат на вашата маса.
Ако обърнете необходимото внимание на подготовката на правилната диета, тогава пресните яйца и здравословното месо винаги ще бъдат на вашата маса.