Ястията, приготвени от боб, винаги са много засищащи. Днес ви предлагаме няколко интересни и невероятно вкусни идеи как да приготвите „прост боб“.
Пълнени картофи
За да приготвите това оригинално ястие са ви необходими: 4 големи картофа, 2 чаени чаши сварен боб, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, връзка босилек, лимонов сок, зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте картофите и ги поставете в тава за печене, покрита с фолио. Набодете всеки картоф с вилица на няколко места. Поставете тавата във фурната за 45 минути.
Докато картофите се пекат, смесете в дълбока купа ситно нарязан босилек, смлян чесън, лук и сварения боб. Подправети със сол и черен пипер на вкус, след което разбъркайте добре.
Извадете картофите от фурната и изчакайте да се поохладят. Внимателно ги издълбайте, така че да се получат нещо като „ладии“. Напълнете ги със сместа от боб и подправки, поръсете отгоре с лимонов сок и сложете пълнените картофи във фурната за още 15 минути.
Запеканка
За да приготвите тази необичайна запеканка ще са ви необходими: 4 чаени чаши сварен бял боб, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 0,5 чаши прясно мляко, галета, 200 г твърдо сирене или кашкавал, сол и черен пипер на вкус, зехтин.
Приготвяне: Намажете формата за печене със зехтин и поръсете дъното с галета. В блендер пасирайте 2 чаши сварен боб, 2 скилидки чесън и прясното мляко. Подправете получената смес със сол и черен пипер.
В тиган запържете леко лука, нарязан на тънки полукръгчета и го разпределете върху галета. Изсипете отгоре останалите 2 чаши боб и заравнете. Покрийте всичко със пасираната смес и поръсете с настърган кашкавал. Пече се 25 минути.
„Бърза“ пица със спанак
За да приготвите пица с такъв необичаен пълнеж, ще ви трябват: пакет замразено тесто за пица, 2 чаени чаши варен бял боб, 2 скилидки чесън, 150 г твърдо сирене или кашкавал, връзка спанак, зехтин.
Приготвяне: Разточете тестото и го намажете отгоре със зехтин. В дълбока купа смесете нарязан спанак, смачкан чесън и боб. Посолете съставките, поръсете с черен пипер и със зехтин. Разбъркайте старателно сместа.
Внимателно разпределете плънката върху тестото, а отгоре поръсете обилно с настърган кашкавал. Печете пицата за 30 минути.
Зеленчуково рагу
За да приготвите това ястие за обяд, ще ви трябват: 2 чаени чаши варен боб, 250 г обелена и почистена тиква, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 1 морков, пилешки бульон, връзка магданоз, босилек, сол на вкус.
Приготвяне: В дълбока тенджера с врящ пилешки бульон се прибавят нарязаната тиква, морковите и леко запържените в тиган лук и чесън. Варете 20 минути, посолете, след това добавете нарязани зеленчуци и боба. Оставете на слаб огън още 15 минути.
Салата с пилешко филе
За да приготвите такова ястие ще са ви необходими: 2 чаени чаши сварен боб, 1 голяма глава лук, 1 морков, 300 г пилешко филе, сол на вкус, майонеза за дресинга.
Приготвяне: Обелете морковите и лука. Нарежете лука на тънки полукръгчета, морковите настръжете на едро ренде. Поставете зеленчуците в тиган с растително масло. След 5 минути добавете пилешкото филе, нарязано на средни кубчета, подправете със сол. След като пилето е готово, изключете котлона и оставете ястието да изстине малко.
Сипете боба и филетата в купа за салата, заедно с лука и морковите, като се стараете да оставите колкото се може повече масло в тигана. Полейте салатата с майонеза, в която сте прибавили малко кисело мляко и разбъркайте.
Коментари