Идеален избор за асмата и трапезата – кой кога узрява

  • Александрийски мискет е десертен къснозреещ сорт грозде. Гроздът е средно голям до голям, коничен, разклонен, силно рехав и тежи 106-237 грама, като най-много достига до 350 грама. Зърната са средно големи до големи, кръгли и овални, жълто-зелени, при пълна зрялост - жълти, матови с кафяв загар. Кожицата е плътна.

Зрее в края на септември.

  • Класическият Болгар е бял десертен сорт грозде и се счита за най-ценният десертен сорт грозде в България. Болгар се използва главно за прясна консумация. Има произход от Мала Азия. Широко разпространен в България, Гърция, Турция, Италия, Испания и Австралия. Познат е още с имената: Карабурну, Афуз Али, Датие де Бейрут.

Зрее през август.

  • Сортът Брестовица е получен в Института по лозарство и винарство в Плевен през далечната 1961 г. чрез кръстосване на сортовете Италия и Янтър. Утвърден е от през 1982 г. Разпространен е на малки площи в почти всички лозарски райони на страната. Гроздът е средно голям, полусбит до сбит.

Узрява във втората половина на август.

  • Белият десертен сорт Дружба спада към групата на ранозреещите сортове. Консумативната зрелост на гроздето настъпва около 20-30 август. Дружба се отличава с висока родовитост и добивност - 4,7 кг, от лоза. Гроздовете са средно големи.

Зрее в края на август.

  • Италия е десертен сорт бяло грозде, селектиран в Италия през още по-далечната 1911 г. от Луиджи и Алберто Пировано. На Апенините има значително разпространение. Кръстоска на сортовете Бикан и Хамбургски мискет. Разпространен е в почти всички лозарски страни. В България се среща на неголеми площи.

Узрява във втората половина на септември.

  • Перл дьо Ксаба е бял ранен десертен сорт грозде, който още бива наричан Бяла перла. Пер дьо Ксаба е селектиран през 1904 г. от унгарския лозар Адолф Старк. Тези лози са разпространени основно в Унгария, Румъния и България, както и в Алжир.

Узряват рано – през втората половина на месец юли.

  • Надежда е сорт, който спада към групата на много ранните десертни сортове – гроздето узрява още на 8-10 август. За него трябва да се отбележи, че е чувствителен на оидиум, мана и ниски зимни температури, но гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене.

Узрява в средата на месец август.

  • Плевен е сорт бяло грозде, селектиран е в Института по лозарство и винарство – Плевен през 1961 г. от К. Стоев, Й. Иванов, З. Занков и В. Вълчев, чрез кръстосването на сортовете Италия и Янтар. Разпространен е сравнително слабо във всички лозарски райони на страната.

Узрява около средата на август.

Александрийски мискет
Александрийски мискет
Брестовица
Брестовица
Дружба
Дружба
Италия
Италия
Перл дьо Ксаба
Перл дьо Ксаба
Надежда
Надежда
Плевен
Плевен