Идеален избор за асмата и трапезата – кой кога узрява
- Александрийски мискет е десертен къснозреещ сорт грозде. Гроздът е средно голям до голям, коничен, разклонен, силно рехав и тежи 106-237 грама, като най-много достига до 350 грама. Зърната са средно големи до големи, кръгли и овални, жълто-зелени, при пълна зрялост - жълти, матови с кафяв загар. Кожицата е плътна.
Зрее в края на септември.
- Класическият Болгар е бял десертен сорт грозде и се счита за най-ценният десертен сорт грозде в България. Болгар се използва главно за прясна консумация. Има произход от Мала Азия. Широко разпространен в България, Гърция, Турция, Италия, Испания и Австралия. Познат е още с имената: Карабурну, Афуз Али, Датие де Бейрут.
Зрее през август.
- Сортът Брестовица е получен в Института по лозарство и винарство в Плевен през далечната 1961 г. чрез кръстосване на сортовете Италия и Янтър. Утвърден е от през 1982 г. Разпространен е на малки площи в почти всички лозарски райони на страната. Гроздът е средно голям, полусбит до сбит.
Узрява във втората половина на август.
- Белият десертен сорт Дружба спада към групата на ранозреещите сортове. Консумативната зрелост на гроздето настъпва около 20-30 август. Дружба се отличава с висока родовитост и добивност - 4,7 кг, от лоза. Гроздовете са средно големи.
Зрее в края на август.
- Италия е десертен сорт бяло грозде, селектиран в Италия през още по-далечната 1911 г. от Луиджи и Алберто Пировано. На Апенините има значително разпространение. Кръстоска на сортовете Бикан и Хамбургски мискет. Разпространен е в почти всички лозарски страни. В България се среща на неголеми площи.
Узрява във втората половина на септември.
- Перл дьо Ксаба е бял ранен десертен сорт грозде, който още бива наричан Бяла перла. Пер дьо Ксаба е селектиран през 1904 г. от унгарския лозар Адолф Старк. Тези лози са разпространени основно в Унгария, Румъния и България, както и в Алжир.
Узряват рано – през втората половина на месец юли.
- Надежда е сорт, който спада към групата на много ранните десертни сортове – гроздето узрява още на 8-10 август. За него трябва да се отбележи, че е чувствителен на оидиум, мана и ниски зимни температури, но гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене.
Узрява в средата на месец август.
- Плевен е сорт бяло грозде, селектиран е в Института по лозарство и винарство – Плевен през 1961 г. от К. Стоев, Й. Иванов, З. Занков и В. Вълчев, чрез кръстосването на сортовете Италия и Янтар. Разпространен е сравнително слабо във всички лозарски райони на страната.
Узрява около средата на август.
Коментари